Quantcast

Aštrumas, sušildantis iš vidaus – mėsos ir pupelių sriuba

  • Teksto dydis:

Žiemai jau lipant ant nosies, mūsų meniu visai baigia užkariauti šilti patiekalai. Sriuba – vienas puikiausių pasirinkimų, o ir jos gaminimo būdų yra į valias. Vienos skystesnės, kitos tirštesnės, vienos iš daržovių, o dar kitos pagardintos mėsa. Pastarosios sočiausios, o jeigu dar įbersite žiupsnelį aštrių prieskonių, patikėkite, šalta nebus.

Reikės

2 šaukštų aliejaus,

300 g maltos jautienos,

1 didelio svogūno,

4 skiltelių česnako,

1 saliero lapkočio,

2 paprikų (geltonos arba raudonos),

400 g savo sultyse konservuotų pomidorų arba tiek pat ir truputį daugiau pomidorų sulčių,

1–2 šaukštų pomidorų pastos,

2 litrų jautienos arba vištienos sultinio,

1 žalios aitriosios paprikos,

1 raudonos aitriosios paprikos,

1 kupino šaukštelio maltų kuminų,

1 šaukštelio maltų kalendrų,

1 šaukštelio smulkintų raudonėlių,

1 šaukšto aitriųjų paprikų "Chipotle" pastos ar padažo arba 0,5 šaukštelio smulkintos rūkytos paprikos,

1 šaukštelio maltos raudonosios paprikos,

žaliųjų citrinų sulčių,

grietinės,

1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių (galima ir patiems išsivirti).

Paruošimo būdas

Sriubos aštrumą ir tirštumą galima reguliuoti pagal jos valgytojų pageidavimus. Vis dėlto verta atminti, kad, nepagailėjus aštrumo, gali prireikti ir grietinės.

Sriubą geriausia gaminti viename inde. Jame pakepinkite mėsą, po to sudėkite visas daržoves, prieskonius ir virkite. Sriubą pradėti gaminti galima keptuvėje, o pabaigti puode.
Mėsą susmulkinkite ir pakepinkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kad ji iš visų pusių gražiai apskrustų. Apkepintą mėsą apibarstykite mėsos prieskoniais ir sudėkite į dubenėlį.
Smulkiai supjaustykite svogūnus ir salierus. Toje pačioje keptuvėje atskirai pakepinkite svogūnus ir salierus. Kepkite, kol šie suminkštės. Tada sudėkite smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas. Jei norite, kad sriuba būtų aštresnė, paprikose palikite sėklytes. Kepinkite aitriąsias paprikas kartu su svogūnais ir salierais. Daržoves apibarstykite susmulkintu česnaku.

Kai svogūnai, salierai ir aitriosios paprikos gražiai apkeps, į keptuvę galite grąžinti mėsą. Ją sumaišykite su prieskoniais, kurie sriubai suteikia ypatingo skonio, – kuminais, maltomis kalendromis, malta paprika, rūkyta malta paprika ir raudonėliais. Viską gerai pakaitinkite, kad prieskoniai pradėtų kvepėti.

Nuluptas paprikas (jei norisi, kad jos ištirptų sriuboje, kitu atveju lupti nereikia) supjaustykite smulkiais gabaliukais ir sudėkite į puodą su mėsos ir daržovių mase. Į mėsos ir daržovių masę taip pat sudėkite konservuotus pomidorus ir pomidorų pastą. Viską užpilkite sultiniu ir ant nedidelės ugnelės virkite bent 40 minučių.

Kai sriuba jau bus beveik išvirusi, sudėkite konservuotas pupeles. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Sriubą pagardinkite citrinų arba žaliųjų citrinų sultimis, šviežiomis kalendromis arba petražolėmis. Sriubos skonį reguliuokite taip, kaip jums atrodo geriausia. Jei norėsite rūgštumo, į sriubą įspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Sriubą galima pagardinti ir grietine – ši numalšins aštrumą.

Prie sriubos labai tiks duona su česnaku. Ją paruoškite taip: paimkite šaukštą minkšto sviesto, dvi skilteles smulkinto česnako, druskos ir smulkiai pjaustytų petražolių. Viską sumaišykite ir užtepkite ant batono riekių. Šias pašaukite į karštą orkaitę, kad apskrustų. "Skanaus!" – linki recepto autorė Beata Nicholson.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių