Quantcast

Mados klyksmas – kava su sviestu

Kava su pienu, grietinėle, cukrumi arba juoda... O ką pasakytumėte apie puodelį kavos su sviestu? Pasaulyje išpopuliarėjusi „Bulletproff Coffee“ šalyje aptarinėjama, bet kol kas reikšmingos vietos racione neužima. Nors daugelis šio gėrimo mėgėjų pasaulyje tikina – be reikalo.

Dėmesys produktams

Yra teigiančių, kad būtinas tik tam tikras sviestas ir tam tikra kavos rūšis, tačiau internete apstu variantų, kai viskas pakankamai puikiai pavyksta su įprastiniais produktais. Vis dėlto, kadangi kava su sviestu gerina smegenų darbą ir šalina poreikį užkandžiauti, reikėtų pasirūpinti, kad ir šio gėrimo ingredientai būtų naudingi organizmui.

Kavos pupelės turėtų būti natūralios, užaugintos be chemikalų. Sviestas – iš žole maitintų karvių pieno. Teigiama, kad tik toks sviestas reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi pakankamai omega-6 ir omega-3 riebiųjų rūgščių. Be to, yra puikus vitamino K šaltinis. Ilgą laiką vartojant tokį sviestą, pagerėja smegenų veikla ir hormonų apykaita. Kai kurie receptai pataria vartoti lydytą sviestą „ghee“.

Tokią kavą galima gardinti kokoso ir palmių aliejais. Užsienietiškuose receptuose jie įvardijami kaip MCT – middle chain triglyceride, dėl to, kad turi vidutinės grandies polinesočiosiųjų rūgščių.

Ne tik kava

Gėrimo skonis kreminis, šiek tieks salstelėjęs dėl sviesto bei primena balintą, šiek tiek karamelinio skonio kavą. Tačiau, pasirodo, taip galima gerti ne tik kavą. Pavyzdžiui, vienas panašių receptų – Tibeto arbata su jako sviestu – egzistuoja tūkstantmečius. Ji primena putojantį kokteilį iš žolelių, sviesto ir druskos. Tibetiečiai gerdavo šią arbatą prieš pradėdami svarbius darbus.

Paruošimas

Paruoškite puodelį organiškos kavos prancūziškame prese, kavos aparatu ar kita jūsų turima įranga, tam, kad neliktų kavos nuosėdų. Į elektrinį maišytuvą ar į indą, tinkanti plakti su elektriniu trintuvu, supilkite kavą, įdėkite vieną valgomąjį šaukštą kokosų aliejaus, vieną arbatinį šaukštelį sviesto, šiek tiek vanilės. Jei mėgstate saldžiai – kelis lašus stevijos (saldiklio) ekstrakto. Viską gerai išplakite. Kava taps balintos kavos spalvos, o ant viršaus susidarys nedidelė putelė.

Komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:

– Jei žmogui skanu, tegul jis geria kavą su sviestu. Tačiau šiek tiek paanalizavus sudedamąsias dalis, lietuviai kol kas menkai teužsimena apie aliejus, kurie turėtų būti dedami į šią kavą. Pagrindinė tokios kavos sveikatinanti medžiaga ir yra vidutinės grandies polinesočiosios rūgštys, turinčios teigiamą poveikį sveikatai.

Jei vartosime tokią kavos modifikaciją, visų pirma, tai bus nemažai kalorijų, be to – neabejotinai gausime daug sočiųjų riebiųjų rūgščių. Kadangi jų yra tikrai įvairiuose kasdieniuose produktuose – greičiausiai per dieną suvartotume per didelį sočiųjų riebiųjų rūgščių kiekį, o jos atsakingos už aterosklerozės formavimąsi, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Tad turintiems padidėjusį jo kiekį – tokia kava nebūtų naudinga sveikatai. Taigi vertinti reiktų individualiai ir remtis ne tik skoniu.

Keisti šiuo gėrimu pusryčius nuolat nepatarčiau. Pirmiausia dėl labai neįvairios maistinės vertės, o ir didelio riebalų kiekio. Pusryčiams labiau tiktų sudėtiniai angliavandeniai. Bet kartais – kodėl gi ne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dina

Dina portretas
Tokią kavą gerti,reikia ir psichologinio pasiruošimo.O jei kepenims nepatiks,o kaip svoris,cholesterolis?Malonesnis ir labiau priimtinas Renatos receptas.Mes dar patobulinome.Perkame ryškesnio aromato kavą Nicaragua Talia ar Brazil Sul de Minas,tai tik pavyzdžiui,galima ir kitokią,dabar gausus asortimentas kavos pupelių,mes perkame iš kavos banko.Užviriname pieną,galima imti riebesnį .Į pieną pilame kavą,o paskui šaukštelį ,pagal skonį ,galima ir šaukštą,brendžio.Tas aromatas nepakartojamas,skonis labai įdomus,malonus .Pienas su brendžiu priduoda kavai naują skonį.Bet su sviestu,ne ,geriau su grietinėle.

sigis1

sigis1 portretas
koks gi čia gali būt klyksmas, jei tai jau praeito šimtmečio būtinybė. Galiu Jus supažindint su greito pavalgymo pradžiamoksliu. Tai buvo pirmi pusryčiai armijoj: visi sėdp už stalo, pradėjo dalint cukrų, formines juodą raikytą ir baltą supjautą į keturias dalis duoną,..., pilt košę, o čia priėjo staršina Balyk ir surėkė žvėrišku balsu "dolbojoby, vstat, na vychod biegom marš" ir visi pusryčiai tuo pasibaigė. Per pietus košė ir sriuba buvo praryti, o sekantys ir visi kiti pusryčiai tradiciškai jau buvo "rytietiško pobūdžio": į kvortą ėjo arbata, cukrus ir sviestas, ketvirtis baltos duonos į kišenę, košė liaminiu šaukstu su juoda duona į nasrus, o po to dar arbatos mišinys ir visas maitinimas truko kieturias-penkias minutes. O čia iš naujo išradot kavą su sviestu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių