Quantcast

Santūriam Vėlinių vaišių stalui

Kaunietė Danutė Kunčienė domisi ne vien sveika mityba ir gyvensena, bet ir senosiomis liaudies tradicijomis. Anot Danutės, grįžusieji iš kapų lankymo sėda prie Vėlinių stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Tyla ir malda maitina žmogaus sielą, o valgiai ir gėrimai – vėlę.

Kaunietė Danutė Kunčienė domisi ne vien sveika mityba ir gyvensena, bet ir senosiomis liaudies tradicijomis. Anot Danutės, grįžusieji iš kapų lankymo sėda prie Vėlinių stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Tyla ir malda maitina žmogaus sielą, o valgiai ir gėrimai – vėlę. Pasak D.Kunčienės, vėlėms, kaip ir žmogui, galima įsiteikti maistu.

"Mūsų tautiečiai senovėje Vėlinėms ruošdavo išskirtinius patiekalus, skirtus vėlėms pamaloninti, nors valgiai – vėdarai, košės, šiupiniai – būdavę tamsios spalvos. Po vaišių ir maldų už mirusiųjų sielas, troba ir priemenė buvo iššluojamos, o valgiai išdalijami pavargėliams.

D.Kunčienė siūlo Vėlinių stalui kelių sveikų ir tinkančių tokiai šventei patiekalų receptus, nenurodydama tokiems patiekalams paruošti reikalingų produktų kiekių – kiekviena šeimininkė tikrai susivoks pati.

Vėlinių virtinukai

Bulvių tarkius nusunkti, įdėti ruginių miltų, grūstų su pakepintu svogūnų ir kanapių sėklomis (jų yra ir parduotuvėse, ir ūkininkų turgeliuose, tačiau galima šias sėklas pakeisti linų sėmenimis). Suminkytą tešlą susukti į volelį, pabarstyti miltais ir supjaustyti. Virti pasūdytame vandenyje apie 10 min. Valgyti su įvairiais padažais. Tinka valgyti su raugintais kopūstais, užpiltais linų sėmenų aliejumi.

Vėlinių bandelės

Bulvių tarkius nusunkti, įdėti rupaus malimo ruginių arba grikių miltų, suminkyti tešlą (kaip didžkukuliams). Įdarui reikės sumaltų arba grūstų kanapių sėklų ar linų sėmenų, truputį pakepintų su smulkintu svogūnu. Iš paruoštų tarkių ir įdaro formuoti bandeles (kaip didžkukulius), pavolioti miltuose, kepti 180 laipsnių temperatūroje 40–45 min.

Senovinis Vėlinių šiupinys

Žirnius, juodąsias pupeles ir perlines kruopas pamirkyti ir išvirti. Virtas bulves supjaustyti kubeliais, žalią tarkuotą morką, supjaustytą svogūną pakepinti aliejuje su trupučiu vandens ir viską (ir virtas kruopas) suberti į puodą, įdėjus sviesto, įpylus vandens, įbėrus mėgstamų prieskonių. Troškinti.


Šiame straipsnyje: Vėlinėsvalgiaireceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemanau...

Nemanau... portretas
Per Velinas meldziamasi kapinese, o grizus valgoma kas yra paruosta -nereikia specialiu patiekalu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių