- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kaunietė Danutė Kunčienė domisi ne vien sveika mityba ir gyvensena, bet ir senosiomis liaudies tradicijomis. Anot Danutės, grįžusieji iš kapų lankymo sėda prie Vėlinių stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Tyla ir malda maitina žmogaus sielą, o valgiai ir gėrimai – vėlę.
Kaunietė Danutė Kunčienė domisi ne vien sveika mityba ir gyvensena, bet ir senosiomis liaudies tradicijomis. Anot Danutės, grįžusieji iš kapų lankymo sėda prie Vėlinių stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Tyla ir malda maitina žmogaus sielą, o valgiai ir gėrimai – vėlę. Pasak D.Kunčienės, vėlėms, kaip ir žmogui, galima įsiteikti maistu.
"Mūsų tautiečiai senovėje Vėlinėms ruošdavo išskirtinius patiekalus, skirtus vėlėms pamaloninti, nors valgiai – vėdarai, košės, šiupiniai – būdavę tamsios spalvos. Po vaišių ir maldų už mirusiųjų sielas, troba ir priemenė buvo iššluojamos, o valgiai išdalijami pavargėliams.
D.Kunčienė siūlo Vėlinių stalui kelių sveikų ir tinkančių tokiai šventei patiekalų receptus, nenurodydama tokiems patiekalams paruošti reikalingų produktų kiekių – kiekviena šeimininkė tikrai susivoks pati.
Vėlinių virtinukai
Bulvių tarkius nusunkti, įdėti ruginių miltų, grūstų su pakepintu svogūnų ir kanapių sėklomis (jų yra ir parduotuvėse, ir ūkininkų turgeliuose, tačiau galima šias sėklas pakeisti linų sėmenimis). Suminkytą tešlą susukti į volelį, pabarstyti miltais ir supjaustyti. Virti pasūdytame vandenyje apie 10 min. Valgyti su įvairiais padažais. Tinka valgyti su raugintais kopūstais, užpiltais linų sėmenų aliejumi.
Vėlinių bandelės
Bulvių tarkius nusunkti, įdėti rupaus malimo ruginių arba grikių miltų, suminkyti tešlą (kaip didžkukuliams). Įdarui reikės sumaltų arba grūstų kanapių sėklų ar linų sėmenų, truputį pakepintų su smulkintu svogūnu. Iš paruoštų tarkių ir įdaro formuoti bandeles (kaip didžkukulius), pavolioti miltuose, kepti 180 laipsnių temperatūroje 40–45 min.
Senovinis Vėlinių šiupinys
Žirnius, juodąsias pupeles ir perlines kruopas pamirkyti ir išvirti. Virtas bulves supjaustyti kubeliais, žalią tarkuotą morką, supjaustytą svogūną pakepinti aliejuje su trupučiu vandens ir viską (ir virtas kruopas) suberti į puodą, įdėjus sviesto, įpylus vandens, įbėrus mėgstamų prieskonių. Troškinti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...