- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Savaitgalį dažnai sulaukiame svečių, tad tenka sukti galvas kokiu gi užkančiu juos pavaišinus. Labai originalus, paprastas ir gardus pasirinkimas – gražgarstės užkandėlės.
Reikės
1 pakuotės (125 g) "Philadelphios" sūrio be priedų,
1 pakuotės kreminės varškės (180–200 g), galima ir paprastos varškės, bet kuo minkštesnės tekstūros, pakelio (bent 9 proc. riebumo),
30–40 g gražgarsčių,
1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinų sulčių,
1 skiltelės česnako,
1–2 valgomųjų šaukštų tyro alyvuogių aliejaus,
1–2 arbatinių šaukštelių garstyčių (geriau smulkiai sumaltų, be grūdelių),
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
šviežios arba skrudintos duonos ar krekerių.
Paruošimo būdas
Į dubenėlį sukrėskite "Philadelphios" sūrį ir varškę. Gerai sumaišykite. Jeigu varškė labai sausa ir rupi, pertrinkite per sietelį.
Į tą patį dubenėlį sudėkite švarius gražgarsčių lapus, po truputį supilkite citrinų sultis (iš pradžių geriau mažiau – visada galėsite papildyti jau baigę malti), įspauskite česnako skiltelę, dėkite garstyčių. Viską gerai susmulkinkite plakikliu. Gautą masę gardinkite druska ir pipirais, pagal skonį pilkite alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Ragaukite ir prireikus papildykite užtepėlę papildoma porcija citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus ar prieskonių.
Užtepėlę galite patiekti tuojau pat, tepdami ant skrudintos duonos (idealu – čiabata) ar sūrių krekerių. Norėdami intensyvesnio aromato ir skonio, užtepėlę bent porą valandų palaikykite šaldytuve. Galite laikyti šaltai apie dvi paras. Vėliau suintensyvėja nereikalingi skoniai ir užtepėlė tampa nebeskani.
Skrudinta duonelė ar krekeriai su šia užtepėle tiks ir prie alaus, ir prie vyno, ir prie arbatos.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...