- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kiauliena, kaip ir vištiena, – mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o, atėjus kepsnių sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jei rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų rinktis liesesnę mėsą ir nekepti jos keptuvėje su riebalais. Sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, grilyje kepta mėsa.
Kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus kūnui priklauso ir nuo mėsos paruošimo ir saikingo vartojimo.
„Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turi daugiau sočiųjų riebalų – tai maisto komponentas, didinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taigi, kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų. Taip pat kiaulienos reikėtų mažiau vartoti ar vengti alergiškiems žmonėms, nes joje yra histamino. Per didelis jo kiekis maiste padidina alerginių reakcijų, uždegiminių procesų riziką“, – primena dr. E. Gavelienė.
Pasak ekspertės, rūkyta ar vytinta, vyniotinių paruošimui naudojama kiauliena neturėtų būti kasdienis mūsų produktas: „Tokios mėsos gaminių rekomenduotina skanauti itin retai dėl nemažo druskos kiekio ir rūkymo metu susidariusių sveikatai nepalankių junginių.“
Kiaulienos nugarinės kepsneliai
Kiaulienos nugarinė be kaulų,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
4 šaukšteliai citrinų sulčių,
1 šaukštas Vorčesterio padažo,
2 šaukšteliai džiovintų raudonėlių,
1 šaukštelis druskos,
1 šaukštelis svogūnų miltelių,
1 šaukštelis česnakų miltelių,
1 šaukštelis pipirų,
1/2 šaukštelio garstyčių miltelių.
Dideliame dubenyje sumaišykite žoleles, prieskonius, padažą ir aliejų. Sudėkite kiaulienos pjausnius, įtrinkite juos marinatu ir uždengę laikykite šaldytuve 8 valandas arba per naktį. Prieš kepdami mėsą nusausinkite. Kepkite po 4–5 minutes iš vienos pusės. Prieš patiekdami palikite 5 minutes pastovėti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...