Quantcast

Autoriniame vakare pristatys naują plokštelę

Autoriniame vakare kaunietis kompozitorius Algimantas Kubiliūnas pristatys kompaktinę plokštelę "Mano muzika", kurioje nuskamba ir paties autoriaus žodžiai.

Kūrėjas, atveriantis slapčiausias mintis ir jutimus, santykį su aplinka muzikos garsais, išraiškinga kalba ir sklandžiai valdomu žodžiu išsakantis savo laiko pastebėjimus novelėse, beveik penketą dešimtmečių kūręs jaunąjį kūrėją, žmogų, pilietį kiekvieno asmenyje, lankiusio jo kūrybos bei harmonijos ar tiesiog muzikos kalbos pamokas ir paskaitas J.Gruodžio konservatorijoje, Muzikos akademijos Kauno fakultete bei kitų mokymo įstaigų erdvėse – kompozitorius, pedagogas, novelistas A.Kubiliūnas.

Kūrybinių prasmių ir atsakomybės, jautrumo aplinkai prisodrinti bėgantys metai žymi  vis naujus etapus, lydimus kūrinių programų, muzikos įrašų, knygų. Jo giliai įtvirtintos žinios ir kūrybiniai įgūdžiai sklinda aidu jo mokinių – kūrėjų ir pedagogų darbuose.

Vienu iš gyvenimo ir kūrybos etapų riboženkliu tapo šiemet klausytojus pasiekusi kompaktinė plokštelė "Mano muzika", kurios pristatymas įvyks Kauno filharmonijos mažojoje salėje A.Kubiliūno autoriniame vakare.

"Visi menai, išskyrus muziką, dažniausiai išreiškia konkrečią mintį. Tai yra: vaizduoja daiktus, veiksmą, pasąmonės virpesius, piešia žmogaus lūkesčius... Nors viso to muzika tiesiogiai išreikšti negali, tačiau nė vienos meno šakos kūrėjas nėra toks atviras. Nė vienas kūrėjas emocionaliai taip neapsinuogina prieš skaitytoją, žiūrovą kaip kompozitorius prieš klausytoją. (...) Mano muzika dažniausiai klausytojui neduoda konkretaus minties rakto, todėl daugelis pavadinimų yra neutralūs. Atsisakius įmantraus ar vaizdingo, taiklaus programiškumo, man muzika vis tik pasilieka giliu ir įtaigiu kalbėjimu, sielos šauksmu", – atvirauja kompozitorius kompaktinės plokštelės įžanginiame pasisakyme.
Greta paskutiniojo kūrybos laikotarpio kūrinių įrašų skambantis autoriaus žodis – atviras, išraiškus, nuspalvintas emocijų intonacijomis. Tai lyg atskiras žodinis kūrinys, perteikiantis kūrėjo esybę, muzikos kūrinyje slypinčią po garsinių išraiškų skraiste, praskleidžiama įžvalgaus, jautraus, atitinkamus jutimus rezonuojančio klausytojo, gebančio sielos klausa sugauti kūrėjo sielos virpesius.

Koncerte skambėsiantys, kūrybinį etapą ženklinantys kūriniai ir jį užbaigianti kompaktinė plokštelė – ne taškas, o tik kablelis, leidžiantis stabtelėjus įvertinti tai, kas jau pasakyta, ir atsikvėpti, kad tolesnė mintis plėtotųsi su nauja jėga, sustiprinta įkvėpimo.

Vakare grieš Kauno styginių kvartetas, dalyvaus solistai Mindaugas Zimkus, Ula Čaplikaitė (fleita), pianistės Paulė Gudinaitė, Mykolas Bazaras, Motiejus Bazaras.


Kas? Kompozitoriaus A.Kubiliūno autorinis vakaras.
Kur? Kauno filharmonijos Mažojoje salėje.
Kada? Spalio 23 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Cia tie patys Bazarai, kur su Butkute groja??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių