Quantcast

Debesų eglės įžiebimą stebėjo tūkstančiai žmonių

Šeštadienio vakarą visi keliai vedė į Rotušės aikštę, kur vyko šventė "Debesų taku".  Tūkstantinės minios akivaizdoje įžiebta naujoji Kauno eglė.

Šeštadienio vakarą visi keliai vedė į Rotušės aikštę, kur vyko šventė "Debesų taku".  Tūkstantinės minios akivaizdoje įžiebta naujoji Kauno eglė.

Tūkstančiai žmonių

270 tūkst. putplasčio puodelių, 5 kilometrai lempučių, 12 didžiulių angelų – tai tik dalis įspūdingos konstrukcijos, kuri pakilo į kelių metrų aukštį baltais pūkiniais debesimis ir papuošė Kauno Rotušės aikštės dangų.

Debesų egle pramintos eglės įžiebimo ceremonijoje šaltą, bet gražų šeštadienio vakarą aikštėje susirinko tūkstančiai kauniečių ir miesto svečių. Į aikštę minios suaugusiųjų, jaunimo, vaikų plūdo dar likus valandai iki šventės pradžios ir jau prasidėjus šventinei ceremonijai.

"Visuomet su šeima lankausi šioje šviesioje ir geros nuotaikos suteikiančioje šventėje", – gurkšnodamas karštą arbatą ir laikydamas už rankos sūnų Eriką, teigė Mindaugas. Greta jo eglės įžiebimo laukė žmona Ernesta.

"Niekas nepatikės, kad aš Kaune, – fotografuodamas išmaniuoju telefonu eglutę ir įkeldamas nuotrauką į "Facebook" juokėsi panevėžietis Audrius Ginevičius. – Manau, Kauno eglė originali. Kitą savaitgalį grįšiu namo pažiūrėti gimto miesto eglės, po to – Vilniaus."

"O man keistoka", – prisipažino jo draugas, laukdamas šventės pradžios, kuri prasidėjo už kelių akimirkų.

"Mums trūksta žalumos", – prisipažino septyniasdešimtmetės kaunietės kaunietės Onutė ir Marija.

Tačiau iš Marijampolės atvykusi Kazlauskų šeima gyrė eglę: "Šaunuoliai kauniečiai. Mums gražu, originalu. Jau trečią kartą atvykstame į jūsų miestą pažiūrėti šios šventės."

Dukrą Mingailę ant pečių laikantis 33 metų verslininkas Darius irgi liaupsino naują eglutę: "Atrodė, ką dar galima sugalvoti, bet kasmet kūrėjams netrūksta originalumo. Džiugu, kad mūsų eglė išskirtinė."

"Ir galvojama apie ekologiją, ir nežalojamas medis. Tikra žalia eglute geriau gėrėtis miške. Galų gale tradicinių eglių pilna", – komplimentus žarstė KTU studentė Milda Juknevičiūtė, o jos draugė Kamilė, atvykusi iš Alytaus, pritardama tik linkčiojo galva.

Patiko angelai

"Atėjo vakaras plonom šakų kojytėm. Ir tu jauti, kaip angelas prabyla. Ir kaip pasaulis sukasi mažytis tavam delne sukaupęs visą tylą..." – pasigirdo pilnutėlėje Rotušės aikštėje, kurioje blyksėjo fotoaparatai, mobilieji telefonai, o danguje dūzgė skraidantys ir renginį filmuojantys dronai.

Kauno eglės įžiebimo šventėje žibintininko ir dangaus balso dialogą keisdavo Edgaro Lubio, Liepos Mondeikaitės, Danguolės Beinarytės, Kauno burgundiškojo choro ir "Jaunystės" vaikinų choristai.

Po eglės nušvitimo, kuri buvo įžiebiama per tris kartus (iš pradžių debesys ir žvaigždė, po to lemputės ir galiausiai visa eglė su angelais), nuskambėjo Kauno ir Norvegijos Vestfoldo apskrities sveikinimai, tęsėsi žibintininko ir balso iš dangaus pokalbis bei koncertas.

"Man labiausiai patiko nykštukai. Tokie gražūs, dideli", – neatitraukdamas akių nuo eglės kalbėjo aštuonmetis Mykolas.

"Ten ne nykštukai, o angelai. Jie geri, jie mus stebi ir padeda", – broliui aiškino vienuolikmetis Egidijus.

Ant eglės sėdi angelai, kuriuos sukūrė profesionalūs skulptoriai iš Kauno ir Alytaus.

"Kadangi angelus kūrė ne vienas skulptorius, jie visi labai skirtingi, su savo charakteriu. Ir netgi labai žmogiški, – pasakojo menininkė Jolanta Šmidtienė, jau šeštus metus iš eilės sukūrusi pagrindinę Kauno puošmeną. – Žmonės galės ateiti po egle, prisiliesti prie sidabrinių grandinėlių ir sukurti ryšį su danguje sklendžiančia egle".

Vėl taps gražiausia?

Šventinėje programoje dar dainavo Arild Moen, Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos grupė "Dangiukai", kauniečiai ir miesto svečiai išvydo Vaikų mados teatrą, kojūkininkus su fakyrais, fejerverkus ir, žinoma, Kalėdų senelį.

“Vadinu ją eglės simboliu, nes tai – jau nėra tikras medis, – apie šiųmetę eglę kalbėjo J. Šmidtienė. – Kalėdos dažniausiai mums asocijuojasi su stebuklais, todėl natūraliai žmogaus akys krypsta į dangų, o ten – debesys. Tai ir paskatino pasirinkti debesų motyvą".

2013 metais J.Šmidtienės kurta eglė buvo mezgama iš vienkartinių maišelių – prireikė apie 40 tūkst. rulonų. Buvo numegzta daugiau kaip 500 kv. m gryno mezginio. Išlaidos pernykštei eglei, kaip ir šiemet, siekė100 tūkst. litų.

Kelerius metus iš eilės Kauno eglės buvo išrinktos gražiausiomis Lietuvoje. Ar taip atsitiks ir šįkart?



NAUJAUSI KOMENTARAI

srekas

srekas portretas
nemanau kad normaliam zmogui cia eglute,nebent kosmose tokios auga.

katinas

katinas portretas
Viems kam nepatinka Kauno eglė.. Sėdikite saoi mieste ir stebėkite natūralų grožį, kokio velnio į Kauno Kūrinį žiūrite.. Bet kad pavydu..

pasipiktinusi kaunietė

pasipiktinusi kaunietė portretas
Tai kaip kompensuos žalą Kaunui LRT???Už reklamą tai pinigėlius susišlavėt. Nematėm, o tikėjomės. Ko verta LRT??? Fiškių "inžinieriai" neturi??? Kas par inžinieriai??? Už ką juos darbe laiko ir kiek jiem moka???
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių