Quantcast

Į Kauną ateina Afrikos karštis

  • Teksto dydis:

Gegužės 26-29 d. kauniečiai kviečiami susitikti su Lietuvoje gyvenančiais afrikiečiais bei svečiais iš užsienio, klausytis paskaitų, žiūrėti filmus, domėtis fotografija, groti būgnais, ragauti tradicinių patiekalų.

Jau antrą kartą Kauno įvairių tautų kultūros centre rengiamos Afrikos kultūros dienos. Gegužės 26-29 d. kauniečiai kviečiami susitikti su Lietuvoje gyvenančiais afrikiečiais bei svečiais iš užsienio, klausytis paskaitų, žiūrėti filmus, domėtis fotografija, groti būgnais, ragauti tradicinių patiekalų. Tai geriausias metas ne tik atrasti tikrąją Afriką, bet ir sulaužyti su šiuo žemynu susijusius stereotipus, sustiprinti etninę toleranciją ir betarpiškai sudalyvauti tarpkultūriniame dialoge. 

Keturias dienas trunkančio renginio metu susipažinti kvies patys tikriausi savo kultūros ambasadoriai – Lietuvoje gyvenantys, dirbantys ir studijuojantys afrikiečiai, kurie ne tik pristatys savo šalį, siūlys įsigyti amatininkų dirbinių, bet ir vaišins tradiciniais valgiais. Tuo tarpu mokslininkai ir menininkai kalbės apie iššūkius Afrikoje, dalinsis savo įžvalgomis apie Nigeriją, Egiptą, Ruandą, Demokratinę Kongo Respubliką ir kt.

Iš Nigerijos kilęs Oksfordo universiteto doktorantas Danielis E. Agbiboa paskaitoje „Kita istorijos pusė: Afrikos jaunimo indėlis į žemyno vystymąsi, demokratiją ir taiką" mėgins paneigti Afrikos jaunimui priskiriamus stereotipus, taip pat pasakos, kaip šiandien kūrybingi jauni žmonės prisideda prie taikos ir demokratijos kūrimo.

Ne vienerius metus Egipte praleidusi socialinių mokslų daktarė Giedrė Šabasevičiūtė į politinius šalies procesus pakvies pažvelgti per kultūrinę muzikos prizmę. Jos paskaitos „Revoliucijos ritmai: Egipto sukilimas ir protesto muzika" metu bus galima išgirsti, kaip dėl politinių realijų keitėsi protesto muzikos stiliai (hip hop, elektro, metal ir kt.).
Apie žiaurius išbandymus patyrusios Ruandos žmonių kasdienybę, išbandymus, viltis bei galimą kiekvieno iš mūsų indėlį kalbės dokumentinio filmo „Ibyiza Birimbere" (lt. „Geriausia dar tik ateina") autorius Gerritas Hahnas iš Vokietijos ir kunigo Henriko Šulco fondo savanoriai.

Fotomenininkas Colinas Delfosse iš Belgijos pristatys fotografijų parodą „Balti drambliai". Ji apie Demokratinės Kongo Respublikos diktatoriaus Josepho Desire Mobutu ir jo utopinių projektų žlugimo istoriją.

Renginio lankytojai, kuriems Afrika atrodo neatsiejama nuo muzikos, turės galimybę sudalyvauti muzikologo dr. Eirimo Veličkos paskaitoje „Pažintis su Užsachario Afrikos muzika", kur išgirs ne tik Centrinės Afrikos pigmėjų dainavimo, Pietų Afrikos zulų choro ir kitų autentiškų įrašų, bet ir susipažins su svarbiausiais muzikos instrumentais bei išmoks nuotaikingų Nigerijos, Ganos ir Tanzanijos dainų. Prisiliesti prie tikrų Afrikos būgnų ir pajusti įtraukiančią ritmo galią kiekvienas norintis galės atviroje muzikanto Gedimino Mačiulskio pamokoje.

Gegužės 27 ir 28 dienomis renginio partneriai Kauno kino centras „Romuva" ir festivalis „Nepatogus kinas" kvies nemokamai pasižiūrėti filmus „Saulės mamos" ir „Išvogti Afriką", kur atvirai ir be užuolankų pasakojama apie Juodąjį žemyną ir šiuo metu jame vykstančius procesus.

Gegužės 25-ąją UNESCO yra paskelbusi Afrikos išsilaisvinimo diena, kuri dabar jau vadinama Tarptautine Afrikos diena ir minima daugybėje šalių.


AFRIKOS KULTŪROS DIENŲ KAUNE PROGRAMA

Kauno įvairių tautų kultūrų centre (Šv. Gertrūdos 58, Kaunas)

26 d. (antradienis)

18 val. Oksfordo universiteto doktoranto Danielio E. Agbiboa (Nigerija) paskaita „Kita istorijos pusė: Afrikos jaunimo indėlis į žemyno vystymąsi, demokratiją ir taiką".

19 val. Filmo „Ibyiza Birimbere (Geriausia dar tik ateina)" (Vokietija, dokumentika, 2014 m., angl. subtitrai) peržiūra ir susitikimas su autoriumi Gerritu Hahnu.

27 d. (trečiadienis)

17 val. Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojos dr. Giedrės Šabasevičiūtės paskaita „Revoliucijos ritmai: Egipto sukilimas ir protesto muzika".

18 val. Colino Delfosse (Belgija) fotografijų parodos „Balti drambliai" atidarymas. Paroda bus eksponuojama iki birželio 12 d.

18.30 val. Muzikinės improvizacijos „Kelionė į Afriką". Lankytojai bus vaišinami egiptietiškais saldumynais ir kvapnia arbata.

20 val. Filmas „Saulės mamos" Kauno kino centre „Romuva" (Laisvės al. 54).

Režisieriai: Mona Eldaief, Jehane Noujaim. Dokumentika. JAV, Danija, Egiptas, 2012 m., 58 min. 

28 d. (ketvirtadienis)

17 val. Susitikimas su kunigo Hermano Šulco labdaros fondo Afrikos vaikams savanoriais.

18 val. Susitikimas su Kaune studijuojančių afrikiečių bendruomene.

19 val. Vakarų Afrikos būgnų mokyklos pamoka.

20.15 val. Filmas „Išvogti Afriką" Kauno kino centre „Romuva" (Laisvės al. 54).

Režisierius Christoffer Guldbrandsen. Dokumentika. Danija, 2012 m., 58 min.

29 d. (penktadienis)

18 val. Muzikologo dr. Eirimo Veličkos paskaita „Pažintis su Užsachario Afrikos muzika".

19 val. „Paslaptingas Marokas". Savo gimtąją šalį pristatys ir tradiciniais patiekalais vaišins marokiečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių