Quantcast

Dariaus ir Girėno stadionas turės koncesininką: vienose rankose – svarbiausi miesto sporto objektai

Kauno miesto savivaldybė rado Dariaus ir Girėno bei Sporto halės koncesininką, tačiau artimiausiame tarybos posėdyje tokią sutartį dar turės patvirtinti miesto taryba.

Pagaliau rastas valdytojas

Miestas koncesininko šiems sporto ir kultūros objektas ieškojo daugiau kaip metus. Buvo skelbti keli koncesijos konkursai, tačiau valdytojas taip ir nebuvo išrinktas.

Dabar skelbiama, kad vasario 13 d. Kauno taryba svarstys, ar pritarti, jog stadiono koncesininku taptų bendrovė „Kauno arena“, kuri jau valdo „Žalgirio“ areną bei šalia pastatytą baseiną. Taip pat „Kauno arena“ koncesijos pagrindu valdo ir Kauno ledo rūmus. Tad, jei taryba pritars, vienose rankose bus valdomi svarbiausi miesto sporto infrastruktūros objektai.

Kaip aiškino savivaldybės atstovai, konkurso laimėtojas rinktas pagal tris kriterijus: didžiausią dalyvio siūlomą mokėti metinį mokestį miestui bei mažiausią pasiūlytą vidutinę metinę svertinę kapitalo kainą, taip pat mažiausią pasiūlytą reikalaujamų atlikti investicijų kainą.

Reikia pastebėti, kad, šiuo atveju, miestas ne mokės už stadiono valdymą, bet priešingai – gaus pajamas į biudžetą.

Ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą esą pateikė bendrovė „Kauno arena“. Jis įvertintas 99,72 balais iš 100 galimų. Antrojo dalyvio pasiūlymas siekė 57,45 balus, o trečiojo – atmestas dėl neatitikimo konkurso sąlygų reikalavimams.

„Savivaldybė, perduodama valdyti sporto infrastruktūros objektus privatiems subjektams, nustatyta tvarka atlieka konkurencingas procedūras. Šis kartas – ne išimtis. Stadiono ir Halės koncesininko paieška užtruko, tačiau dabar galime patvirtinti, kad turime miestui ekonomiškai geriausią pasiūlymą. Jeigu taryba pritars, pasirašyta koncesijos sutartis su valdytoju galios 15 metų“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius ir koncesijos konkurso komisijos pirmininkas Tadas Metelionis.

Valdytojo įsipareigojimai

Jei taryba pritars stadiono ir Halės koncesijos sutarties pasirašymui su „Kauno arena“, naujojo valdytojo lauks ir tam tikri įsipareigojimai.

Naujasis koncesininkas įsipareigos savivaldybei mokėti 324 tūkst. eurų per metus, šį mokestį kasmet indeksuojant dėl infliacijos. Taip pat jis per pirmus 12 mėnesių nuo sutarties įsigaliojimo turės pasirūpinti papildomos naujos įrangos ir baldų įsigijimu, kurie kainuos apie 1,9 mln. eurų. Bendra koncesininko investicijų suma iš viso sieks daugiau nei 2,5 mln. eurų.

Be to, naujasis valdytojas įsipareigoja, kad kasmet stadione privalės įvykti bent penkiolika didesnio masto renginių. Iš jų – ne mažiau kaip dešimt sporto, įtrauktų į federacijų renginių kalendorius.

Dėl savivaldybės gautos ES paramos rekonstruojant Sporto halę, valdytojas turės užtikrinti ir miesto prisiimtą įsipareigojimą – ne mažiau kaip 5 metus 76 proc. halės darbo laiko skirti neformaliojo švietimo ir ugdymo paslaugoms bei nekomercinėms veikloms vykdyti.

„Reikia pastebėti, kad, šiuo atveju, miestas ne mokės už stadiono valdymą, bet priešingai – gaus pajamas į biudžetą“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Žiūrovų gausa

Primename, kad iš pagrindų rekonstruotas Dariaus ir Girėno stadionas atidarytas 2022-ųjų rudenį. Čia jau vyko ne vienerios futbolo varžybos, surengti ir daugiatūkstantinę žmonių minią surinkę koncertai. Stadione įrengta šildoma danga, atnaujintos tribūnos. Kauno sporto halė taip pat jau rekonstruota ir pilnai veikia.

Skaičiuojama, kad per pirmuosius metus po atnaujinimo Dariaus ir Girėno stadione apsilankė gerokai per 100 tūkst. žmonių. Daugiausia – beveik 40 tūkst. žiūrovų – surinko SEL koncertas. Dar apie 35 tūkst. aistruolių fiksuota trejose Lietuvos vyrų futbolo rinktinės rungtynėse. 15 tūkst. vietų tribūnas žiūrovai užpildė ir iškilmingame stadiono atidarymo renginyje.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Per metus po atidarymo stadione iš viso sužaistos 24 įvairios rungtynės. Naujos erdvės tapo namais ir miesto reprezentacinei komandai – FK „Kauno Žalgiriui“. Naujas stadiono dangas bei infrastruktūrą spėjo išmėginti ir Lietuvos lengvaatlečiai, taip pat surengti miesto vaikų, jaunučių, jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų čempionatai.

Nuo metų pradžios veiksmo netrūko ir Sporto halėje: Eurolygos jaunimo turnyras, salės futbolo, badmintono, tinklinio, įvairių kovos menų, golfo, gimnastikos, penkiakovės varžybos ir keli pramoginiai renginiai. Iš viso jų suskaičiuojama per 40.

Kauno m. savivaldybės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kauno Stadiono( 15 tukstanciu vietu) kaina 43 milijonai

As

As portretas
Lietuviui dar ne visai aisku,kodel tokie pinigai,sakoma,kad viskas cia gerai,tai tykekite toliau ju pasakom,tegu kada nors sproks is godumo,o as pasjuoksiu

Anonimas

Anonimas portretas
Kauno Stadiono( 15 tukstanciu vietu)kaina 38 milijonai. Vilniaus stadiono ( 18 tukstanciu vietu)160 milijonu be koncesijos mokescio. 160 milijonu kainuos Valencijos miesto naujasnstadionas apie 72000 vietu. Sunku net ka pridurti. Aciu Dievui kad Kaune turimentokia nuostabia valdzia. Kuri sugeba viska pastatyti bent 2-5 o kartais pigiau negu Vilniuje.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių