Quantcast

Debesų eglė džiugins dar beveik mėnesį

Debesų eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė teigia, kad dabar didžiausias jos rūpestis – sugalvoti, kur dėti eglės konstrukcijas, kai ji bus išardyta.

Vakar Kauną aplankė Trys karaliai Kasparas, Baltazaras ir Merkelis. Perėję Laisvės al. jie užsuko į Rotušės a., kur grojant folkloro ansambliams kvietė kauniečius atsisveikinti su Kalėdų šventėmis ir savo eglutėmis.

Rotušės a. miestiečiai sunešė savo namuose puoštas žaliaskares, kurios buvo išvežtos perdirbti. Tačiau gražiausia 2014 m. Lietuvos eglė aikštėje liko stovėti. Ja pasigrožėti bus galima iki vasario 2 d. – Grabnyčių.

Debesų eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė teigia, kad dabar didžiausias jos rūpestis – sugalvoti, kur dėti eglės konstrukcijas, kai ji bus išardyta.

"Visa plastiko danga bus perdirbta, o konstrukcijoms reikia didelių patalpų. Be abejo, angelai bus išsaugoti", – menininkė pasakojo, kad iš putplasčio padarytos angelų skulptūros iki šių metų pabaigos nutūps Kauno kultūros centre "Tautos namai". Jos bus restauruotos, padažytos ir galės miestą puošti per kitas Kalėdas.

Pasak J.Šmidtienės, visos šventės jai buvo darbadieniai. "Du mėnesius kas rytą eidavome, žiūrėdavome, ką reikia sutvarkyti", – pasak jos, nuostolių dėl vėtrų ar žmonių kaltės yra patyrusios visos eglės. Šiais metais eglę prižiūrėti buvo sudėtinga dėl jos aukščio – norint pasiekti reikėjo ilgų kopėčių ar bokštelio.

Žvelgdama atgal menininkė pripažino, kad vienintelis nepasiteisinęs jos sprendimas – iki pat žemės kabančios grandinėlės.

"Žmonės suvokė, kad tas virveles reikia tampyti norint kažką uždegti. Matyt, buvo neteisingai suprastas mano posakis: "Prisiliesti uždegant savo žvaigždę danguje." Todėl visi ir tampė, kol nutraukė. Tėvai taip pat neatsakingai elgėsi, nes leido vaikams net suptis ant grandinėlių. Antrą savaitę mes jas visai nutrumpinome", – pasakojo menininkė.

Gražiausios eglės titulą Kauno eglė pelno šeštus metus iš eilės – nuo tada, kai ją kurti pradėjo J.Šmidtienė. Paklausta, ar tai reiškia, kad ir kitais metais ji bus pagrindinės miesto eglės autorė, menininkė nusijuokė: "Kai manęs paklausia, ką ruošiu kitiems metams, atsakau: baikit keiktis."

Pasak jos, eglės autorystė reiškia pusę metų intensyvaus darbo ir galvos skausmo: "Man Kalėdos yra pats darbingiausias metas. Prasideda rugsėjį ir su visais sandėliavimo darbais baigiasi kovo mėnesį. Kitiems šventės, o aš visąlaik jaučiu įtampą – kad kas nesulaužytų, kad vėtra nenuniokotų."

Vis dėlto ji džiaugiasi, kad ir šiemet eglė išrinkta gražiausia Lietuvoje. "Nors Kauno patriotai labai aktyviai balsavo, bet sulaukėme ir daug simpatijų iš Vilniaus, iš įvairių menininkų, kurie ir sveikino, ir balsavo. Gavome nemažai laiškų ir iš užsienio. Vadinasi, žmonėms tikrai patiko ir buvo įdomu", – sakė kūrėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KALĖDINĖ EGLUTĖ

KALĖDINĖ EGLUTĖ portretas
man daugiau panašu į pabalusį šūdą , keliais aukštais

Audre

Audre portretas
Labai graži eglė. Mes su draugais diskutavome, ar ji panaši į eglę. Tie, kurie nori tikros eglės kopijos, tegul eina į mišką gyvos pasižiūrėti...juk čia simbolinė eglė...nuostabi, nepaprasta, be galo graži, o dar kai pagalvoji - kiek Jolanta su pagalbininkais triūso įdėjo- kol idėją išgrynino, kol techniškai išsprendė, kol pagamino...Pagarba kūrėjams ir Kauno, Lietuvos vardo garsintojams, juk padarė tokį stebuklą - visi važiavo pasižiūrėti, aptarinėjo, diskutavo, džiaugėsi...Ta eglė visus išjudino, į miestą sukvietė, Rotušės aikštės Kalėdų miestelis, visas Senamiestis virte virė nuo lankytojų.

ada

ada portretas
Padarykite jus ka nors panasaus, nevykeliai. Jums tik kritikuoti. Man lb grazi DEBESU EGLE
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių