Quantcast

Kaune ketinama tvarkyti tris kultūros vertybėmis pripažintas skulptūras

  • Teksto dydis:

Kaune ketinama restauruoti tris kultūros vertybėmis pripažintas skulptūras, tarp jų – Stepono Dariaus ir Stasio Girėno paminklą Ąžuolyno sporto statinių komplekse, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Anot jo, Restauravimo taryba Kaune apžiūrėjo tvarkyti planuojamus kūrinius, tarp kurių taip pat yra skulptūra „Kanklininkas“ bei „Perkūno žirgai“.

„Apžiūrėję skulptūras, Restauravimo tarybos nariai išdėstė savo nuomonę dėl galimų darbų ir skulptūrų autentiškumo išsaugojimo. Pasitarus su restauravimo technologais, artimiausiu metu savivaldybei bus pateiktos rekomendacijos dėl skulptūrų stabilumo ir galimų naudoti medžiagų“, – rašoma KPD pranešime.

Kauno Ąžuolyno sporto statinių komplekso Stepono Dariaus ir Stasio Girėno paminklas, esantis Sporto gatvėje, jau nuvalytas smėlio srove, paviršius švarus, likę tik kelios karbonatinės kilmės druskų dėmės.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad paminklo siūlių užtaisymai vietomis iškritę ar krentantys, nes iš paminklo šerdies per granito blokų siūles lendančios karbonatinės kilmės druskos kristalizavimosi metu išstumia siūlių užtaisymo medžiagą.

Restauravimo tarybos teigimu, esant tokiai paminklo būklei, bet koks siūlių užtaisymas būtų trumpalaikis, todėl būtina paminklą nuodugniai ištirti, konservuoti ir restauruoti. Šiam paminklui taip pat bus parengta tyrimo, konservavimo ir restauravimo programa.

Ypač svarbu, kad šie darbai būtų atlikti esant reikiamoms oro sąlygoms.

Paminklo „Perkūno žirgai“, esančio Kaune, Žemaičių plente, postamento blokai pasislinkę, atsiradę iki 5 cm pločio siekiantys plyšiai, daugelyje vietų apatinėje paminklo dalyje iškritę siūlių tarp blokų užtaisymai. Be to, aptikta granito blokų skilimų, nuskilimų, paminklo paviršius apsinešęs miesto taršos ir biologinėmis apnašomis.

Restauravimo tarybai įvertinus paminklo būklę, nuspręsta, kad reikia parengti tyrimo, konservavimo ir restauravimo programą.

Dekoratyvinės skulptūros „Kanklininkas“, esančios Šv. Gertrūdos gatvėje, paviršius patamsėjęs nuo miesto taršos, vietomis apaugęs biologinėmis apnašomis. Siūlės tarp blokų išbyrėjusios, kai kur matomi blokų įskilimai.

„Restauravimo tarybai įvertinus paminklo būklę, pateikta daug patarimų, kaip ir kokiu skiediniu užtaisyti plyšius bei trūkimus, kokiu antiseptiku apdoroti paminklą, kokiu tirpalu nuplauti blokų paviršių. Ypač svarbu, kad šie darbai būtų atlikti esant reikiamoms oro sąlygoms“, – rašoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

duokit

duokit portretas
visų Kauno darbų favoritams,užteps mišiniu kibiro ir bus po visų programų.

??

?? portretas
nematau skulptūrų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių