Quantcast

Kauno rajono moksleiviams maitinti – daugiau lėšų

Nemokamam moksleivių maitinimui šiemet Kauno rajone bus skirta 10 proc. daugiau lėšų. Savivaldybės taryba jau patvirtino naują nemokamo maitinimo tvarkos aprašą.

Nemokamam moksleivių maitinimui šiemet Kauno rajone bus skirta 10 proc. daugiau lėšų. Savivaldybės taryba jau patvirtino naują nemokamo maitinimo tvarkos aprašą.

Ruošia vietoje

Iki šiol nemokamiems pietums buvo skiriama iki 4,68 lito. Patvirtinus naują aprašą – 5,20 lito. Daugiau lėšų skirta ir maitinimui vasaros poilsio stovyklose: nuo 9,10 iki 10,01 lito. Patvirtinta galimybė išimtiniais atvejais mokiniams skirti pusryčius arba pavakarius.

Savivaldybės maitinimo įstaigas kuruojanti vyriausioji specialistė Žydra Narbutienė pasakojo, kad visiems rajono mokiniams sudarytos sąlygos gauti karštus pietus.

"Šviežias maistas ruošiamas ir patiekiamas 24 mokyklose. Tik į Girininkų pagrindinę ir šešis jos skyrius (Altoniškių, Rokų, Pažėrų, Ramučių, Liūčiūnų, Užliedžių) karštas maistas iš artimiausių mokyklų atvežamas termosais", – komentavo Ž.Narbutienė.

Nemokamą maitinimą gauna 24 proc. mokinių. Karštus pietus kasdien valgo apie 46 proc., o apie 25 proc. perka įvairius užkandžius: salotas, vaisius, bandeles. Valgyklose nesilanko tik 5 proc. rajono mokinių.

46 proc. Kauno rajono mokyklų valgyklų naudoja naują technologinę įrangą, o 54 proc. – įranga atnaujinta.

Modernios virtuvės įrengtos vienuolikoje mokyklų. Naujausios konvencinės krosnys, indų plovimo mašinos, virimo katilai ir kita įranga naudojama Ringaudų pradinėje, Batniavos, Mastaičių ir Lapių pagrindinėse, Neveronių ir Garliavos Jonučių vidurinėse mokyklose, Babtų, Garliavos J.Lukšos, Ugnės Karvelis, Raudondvario, Domeikavos gimnazijose.

Svarbu gerai nusiteikti

Ringaudų pradinės mokyklos virtuvės vedėja Angele Domeikienė šioje valgykloje dirba trejus metus. Moteris gyvena Kačerginėje, todėl norėdama atvykti į darbą turi keltis penktą valandą ryto, tačiau tai jos neatbaido.

"Patinka čia dirbti, todėl ir vairuoti išmokau. Kai dirbi būdama geros nuotaikos, tai ir maistas šypsosi", – juokėsi A.Domeikienė.

Vedėja džiaugėsi gera valgyklos įranga ir darniu kolektyvu. Pietums kasdien tenka  paruošti apie 200 porcijų. Nepietauja vos keletas mokinių.

"Mums rengiami profesionalų kursai apie kulinarines naujoves, techniką. Nuolat atnaujiname receptūrą. Turime kompiuterinę įrangą", – pasakojo A.Domeikienė.

Ekologiškos sultys ir pienas

Visos rajono mokyklos, kuriose yra ikimokyklinių, priešmokyklinių ir pradinių klasių vaikų, dalyvauja ES finansuojamose programose "Pienas vaikams" ir "Vaisiai mokykloms".

"Pernai gruodį buvo patvirtintos naujos programos "Vaisiai mokykloms" administravimo taisyklės, todėl dabar mokiniai gauna ekologiškų, išskirtinės kokybės vaisių ir sulčių", – pasakojo Ž.Narbutienė.

Draudžiami produktai

Mokyklose draudžiamos šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai, saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai. Konditerijos gaminiai su glaistu, šokoladu ar kremu, sūrūs konditerijos gaminiai; maisto produktai ir kramtomoji guma su maisto priedais. Gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai, gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš kavamedžių pupelių kavos ar jų ekstrakto, cikorijų, gilių ar grūdų gėrimai, kisieliai, sultinių koncentratai.

Draudžiama ir rūkytos žuvys, konservuoti mėsos ir žuvų gaminiai, ne pramoninės gamybos konservuoti gaminiai, žlėgtainiai, mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, subproduktai (inkstai, smegenys, plaučiai), maisto papildai, maistas, į kurio sudėtį įeina GMO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vaikai mėgsta dešreles

Anonimas

Anonimas portretas
Vaikai mėgsta dešreles

Siaip

Siaip portretas
Na jau nuotraukos su desrelemis galejo ir nedeti. Koks cia maistas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių