Quantcast

Miesto planas – priedangų įrengimas daugiabučiuose

Antradienio tarybos posėdyje miesto politikai svarstė, ar prisidėti finansiškai prie priedangų įrengimo daugiabučiuose. Projekto autoriai pabrėžia, kad toks projektas leistų sumažinti grėsmes galimų pavojų metu.

Projekto svarba

Tarybos nariai patvirtino projektą, kuriuo siekiama įgyvendinti Kauno miesto savivaldybės priedangų įrengimo daugiabučiuose namuose programą. Tai leistų išplėsti priedangų skaičių mieste ir, nelaimės atveju, suteikti gyventojams laikiną prieglobstį.

„Kaunas siekia užtikrinti visuomenės saugumą ir minimalizuoti grėsmes galimų pavojų atveju. Jau kuris laikas plečiame priedangų tinklą viešosiose miesto erdvėse, o dabar per Priedangų įrengimo daugiabučiuose namuose programą padėsime kauniečiams įsirengti saugias patalpas jų gyvenamojoje aplinkoje“, – portalui komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Planuojame, kad vasarą jau bus paskelbtas kvietimas teikti paraiškas.

Prisidės finansiškai

Projekte numatyta, kad savivaldybė skirs finansavimą priedangų įrengimui daugiabučiuose, pagal galimybes konsultuos paraiškas teikiančius asmenis.

„Kol kas finansavimas numatytas tik iš miesto biudžeto. Tikimės, kad Kauno priedangų įrengimo programa taps dar vienu sektinu pavyzdžiu kitoms savivaldybėms bei sulauks valstybės finansavimo.

Tarybai patvirtinus projektą, koreguosime miesto strateginį planą ir atliksime biudžeto pakeitimus, numatant skiriamas lėšas 2024-iesiems. Planuojame, kad vasarą jau bus paskelbtas kvietimas teikti paraiškas“, – pažymėjo P. Keras.

Jis aiškino, kad kriterijus atitinkančioms paraiškoms miestas galės skirti finansavimą iki 100 proc. daugiabučių pritaikymui: nuo papildomų avarinių išėjimų, ventiliacijos, apšvietimo, vandens ar autonominio elektros tiekimo įrengimo iki konstrukcijų stiprinimo ir kitų programoje numatytų darbų.

„Priedangoms keliami projektavimo ir įrengimo reikalavimai apibrėžiami atnaujintame Statybos techniniame reglamente (STR). Jie yra orientuoti į naujai statomus objektus. Nors valstybė nėra nustačiusi privalomų reikalavimų dėl priedangų įrengimo senos statybos namuose, siekiame priedangoms tinkančias patalpas maksimaliai priartinti prie STR reikalavimų.

Kauno Priedangų įrengimo daugiabučiuose namuose programa parengta vadovaujantis šiuo dokumentu. Savivaldybės vadovai ne kartą lankėsi Lenkijoje, Suomijoje, konsultavosi ir su miestais-partneriais Ukrainoje, todėl sukauptos žinios bei patirtis pasitelktos ruošiantis šiai iniciatyvai“, – aiškino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

P. Keras pažymėjo, kad su miesto finansavimu įrengtomis priedangomis turės rūpintis ir jas prisižiūrėti patys gyventojai, pasitelkdami administratorius ar bendrijas.

Aurimo Barkausko nuotr.

Priedangų tinklas

Šiuo metu priedangoms Kaune laikomi 287 statiniai-patalpos. Jos skirtos trumpalaikei (iki kelių valandų) apsaugai nuo oro pavojaus, netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos atveju, kuomet saugomasi nuo atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies, skeveldrų, nuolaužų, sprogimo smūgio bangų, atsitiktinių kulkų.

P. Keras nurodė, kad visi žemiau žemės lygio esantys statiniai, kilus pavojui, gali būti panaudojami kaip priedangos. Tai požeminės automobilių stovėjimo aikštelės ir pėsčiųjų perėjos, viešųjų, švietimo, kultūros bei administracijos įstaigų rūsiai, miesto fortai ir kiti objektai.

Jų sąrašas patalpintas kaunas.lt polapyje „Civilinė sauga“.

„Artimiausiu metu sąrašą ketiname papildyti religinės paskirties patalpomis“, – pridūrė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nafnaf

nafnaf portretas
Gerai ,kad dabar stato namus ,vėjo nunešamus.Nuo sprogimo bangos bent po gipskartoniu žmonės nežus

karo susperstas>ALGIRDAS

karo  susperstas>ALGIRDAS portretas
,, rūsių koridoriuose pastatyti sanitarinius mazgus nėra problemos , nes ten praeina vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai.. '' Taip taip ! karo metu , krentant bomboms puikiausiai funkcionuos ir kanalizaciją ir vandentiekio siurblinės ... ir elektra , mobilus ryšys... o ,,Barbora'' atvežinės maisto produktus ... :)))

Pil.

Pil. portretas
Pėsčiųjų perėjose būtų puikiausios priedangos.Manau tenai reikia atskirti ir įrengti patalpas kuriose būtų reikalingos priemonės nelaimės atvejui.Kokiose perėjų vietose tą padaryti ,galima rasti..O daugiabučiai nuo sovietmečio ir dar vėliau statyti yra vos gyvi ,jų juditi,griauti ,statyti pamatų srityje negalima .nes pradės namas trukinėti ir bus problemų..O tokiom patalpom įrengti manau naudosis skirtais pinigais savivaldybės ,nes puikiai supranta kad taip nebus.Namai yra privačių butų savininkų turtas ir kažką daryti ,perdaryti reikia gauti sutikimus visų namo savininkų..Taip kad užtenka nesamonrm užsiimti ir tuos pinigus panaudoti reikėtų statant rajonuose naujas slėptuves,nes vidos senos yra parduotos arba prichvatizuotos nemokamai..Todėl privalo loviniai sugrąžinti ką pavogė iš tautos.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių