Quantcast

Naujieji Lietuvos zoologijos sodo gyventojai – broliai zebrai

Vos prieš mėnesį laiko iš Čekijos į Kauną atvežti du broliai zebrai. Praėjus karantino laikotarpiui dryžuočiai pagaliau pasirodė lankytojams. Tiesa, gyvūnai – baikštoki, dar tik pratinasi prie aplinkos.

Kitokia rūšis

Atnaujintas Lietuvos zoologijos sodas pildosi. Prieš pat Velykas lankytojams pristatyti du maždaug metų laiko broliai zebrai – Janekas ir Pamelo. Kol gyvūnai pripras, juos lankytojai gali stebėti iš toli, vėliau jie bus išleisti į šalia esantį didesnį voljerą.

„Šie savaniniai bekarčiai zebrai atvyko iš Čekijos ir buvo karantinuojami. Tai jauni patinukai, broliai, kurie dar bręs ir augs, nes dar tikrai nėra pasiekę to ūgio, kokie būna suaugę zebrai. Dabar pratiname juos išeiti į lauką, bet jie tai daro kol kas nedrąsiai, nes juos veikia nauja aplinka, reikia priprasti prie žmonių, naujų kvapų ir garsų. Dabar jie tyrinėja aplinką, bet jau pažįsta savo prižiūrėtojus“, – apie naujakurius pasakojo Lietuvos zoologijos sodo apatinės teritorijos kuratorė Rasa Mikuličienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Prieš sodo rekonstrukciją Kaune gyveno du zebrai, bet jie buvo kitos rūšies. Dabartiniai gyvūnai – retesni, dar nematyti lankytojams, tad labai laukiama, kada jie pripras prie aplinkos ir galės pilnai pasirodyti.

„Anksčiau buvo granto zebrai, bet jie išvyko į kitus zoologijos sodus, o mums rekomendavo įsigyti retesnę rūšį. Mėginsime ateityje gauti patelių ir taip didinti jų grupę. Granto zebrai yra patys mažiausi, o dabartiniai savaniniai – didesni. Taip pat skiriasi dryžių spalva, dabartiniai zebrai neturi karčių“, – kalbėjo R. Mikuličienė ir pridūrė, kad zebrų dryžiai yra kaip žmonių pirštų antspaudai – visi skirtingi, tačiau gyvūnai vieni kitus pažįsta būtent pagal dryžius.

Skirtingi charakteriai

Nors zebriukai – broliai, tačiau prižiūrėtojai vardija jų skirtumus. Ryškėja jų charakterio bruožai.

„Vyresnysis Janekas yra atsargesnis, labiau viską apgalvoja, išbando voljero dydį ir vartus. Jaunėlis Pamelo – tikras gerietis, daugiau prie mūsų prieina, daugiau bendrauja. Jis, kaip jaunesnis, tai ir labiau smalsesnis“, – kalbėjo zebrų prižiūrėtoja Dalia Zalagaitienė.

Ji tikino, kad prižiūrėtojai deda daug pastangų, kad naujieji gyventojai kuo greičiau priprastų prie naujų namų, kuria ryšį su zebrais. „Jau turime sukūrę stiprų ryšį ir galime juos pakviesti į lauką, jie ir mūsų balsus pažįsta, atsirinko, kuriuos labiau mėgsta. Būna, kad ko nors išsigąsta, tai ateina pas mus savo balsu pasiguosti. Manau, kad jų adaptacija tikrai praėjo labai gerai. Žinoma, dar jie baiminasi lankytojų balsų, bet kiekvieną dieną jie mažiau bijo“, – zoologijos sodo prižiūrėtoja.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Prieš Velykas lankytojai galėjo pamatyti ne tik naujuosius zebrus, bet ir stebėti šventines atrakcijas, skirtas kitiems gyvūnams. Norint juos pradžiuginti ir užimti, prižiūrėtojai gyvūnams pasiūlė velykinių kiaušinių dekoracijų, pagamintų iš to maisto, kurį gyvūnai mėgsta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadzė

Jadzė portretas
O anas kaip arklio, nueikite pasigerėti, man tai labai patiko....

kai prasedes ruja

kai prasedes ruja portretas
tada bus kaip pas kai kurios orentacijos zmones .

Anonimas

Anonimas portretas
Puiku! Reiketu dar ir dramblio
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių