Quantcast

Profesionalai patirtį perduoda bendrijoms

  • Teksto dydis:

Daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijas sukūrusiems ir patiems tvarkytis savo name nusprendusiems gyventojams ne visuomet pavyksta išsiversti be profesionalios pagalbos iš šalies.

Daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijas sukūrusiems ir patiems tvarkytis savo name nusprendusiems gyventojams ne visuomet pavyksta išsiversti be profesionalios pagalbos iš šalies.

Sprendžia problemas

Bendrovės "Mano būstas" specialistai pastebi, kad į juos vis dažniau kreipiasi bendrijų pirmininkai, kuriems kyla klausimų tiek dėl teisės aktų įgyvendinimo, tiek dėl konkrečių techninių darbų.

Pasak "Mano būsto" Kauno regiono vadovės Vidos Naudžiūnienės, su daugiabučių namų bendrijomis bendrovė bendradarbiauja nuo pat veiklos Kaune pradžios. Tiesa, pastaruoju metu bendradarbiavimo pobūdis keičiasi, o gyventojams reikia kitokios pagalbos nei, pavyzdžiui, 2006-aisiais.

"Iš pradžių daugiausia bendradarbiavome su naujos statybos daugiabučių bendrijomis. Tokių bendrijų pirmininkams kildavo rūpesčių dėl likusių statytojų įsipareigojimų, garantinio pastato remonto. Tad mes užėmėme tam tikrą tarpininko vaidmenį tarp būsto savininkų ir statytojų bei padėjome spręsti tuos klausimus. Vėliau pamatėme, kad pagalba reikalinga ir senuose namuose įsikūrusioms bendrijoms", – pasakojo V.Naudžiūnienė.

Trūksta žinių

Jos teigimu, daugiabučių namų bendrijų pirmininkus ieškoti profesionalios pagalbos pastaruoju metu paskatino pakeisti teisės aktai, kurie pirmininkams numato daugiau atsakomybės.

"Pastebėjome, kad bendrijų pirmininkams trūksta žinių, tad pradėjome organizuoti seminarus, kuriuose jiems pasakojame, kas tai yra pastatų, šilumos sistemų techninė priežiūra. Galima sakyti, kad dalis bendrijų pirmininkų tik dabar pamatė, koks iš tiesų sudėtingas jų darbas", – sakė "Mano būsto" Kauno regiono vadovė.

Bendrijų pirmininkai į "Mano būsto" specialistus kreipiasi ne tik norėdami gauti jiems reikalingų žinių, bet ir tada, kai prireikia atlikti kokius nors pastato remonto darbus. Patikėti juos patirties pastatų administravimo srityje turinčiai įmonei dažniausiai yra daug paprasčiau, nei patiems ieškoti meistrų, tartis dėl atlygio, o vėliau dar ir kontroliuoti, kad viskas būtų atlikta tinkamai.

Patenkinti bendradarbiavimu

Su "Mano būstu" bendradarbiaujančios Kauno 262-osios gyvenamųjų namų bendrijos pirmininko Ričardo Anskaičio teigimu, kreiptis į pastatų priežiūros profesionalus buvo nuspręsta, nes viską sužiūrėti vienam žmogui yra tiesiog pernelyg sudėtinga.

"Viskam paprasčiausiai trūksta laiko, o veiklos tikrai yra daug. Kai blaškaisi tarp gausybės reikalų, sudėtinga pasiekti, kad viskas būtų daroma tinkamai ir kokybiškai. Su "Mano būstu" dirbame palyginti neseniai, tačiau jau matau, kad našta man yra sumažėjusi, o visi reikalingi darbai vyksta sklandžiai", – teigė R.Anskaitis.

Jam pritaria ir daugiabučių namų bendrijas vienijančių Būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis. "Mano būsto" rengiamuose seminaruose dalyvaujančio J.Antanaičio teigimu, bendrijos pirmininkas gali būti labai iniciatyvus ir puikus žmogus, bet jis vis dėlto nėra pastatų priežiūros profesionalas, tad natūralu, kad visko išmanyti negali.

"Ilgus metus šioje srityje dirbantys specialistai yra sukaupę milžinišką žinių bagažą, todėl jų patarimai ir parama yra labai vertingi. Manau, kad žmonėms yra sudėtingiausia susigaudyti jų veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose. Gerai, kad yra kas gali patarti ir pagelbėti", – sakė Būsto rūmų vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DMM šūdmalystė

DMM šūdmalystė portretas
Kas ta DMM, kuri parašė šį straipsnį? Tiesiog inicialai, o iš tikro čia tik pigi "Mano būstas" savirekalama. Nes ši bendrovė pajuto, kad vis daugiau namų įsikuria bendroves ir jie lieka nebereikalingi. Tad užmaskuota forma bando išgąsdinti tuos, kurie nori atsikratyti primestais reketininkais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių