Quantcast

Šeimadienis Kauno pilyje

Kauno miesto muziejus vėl tradiciškai pakvietė visus, didelius ir mažus, į šeimadienį Kauno pilyje.

Paprastai šeimadieniai vyksta kartą per mėnesį kuriame nors Miesto muziejaus skyriuje. Kaskart pasiūlomis vis kitokie užsiėmimai, o rengiamą mėnesį esant kokiai nors atminimo dienai pritaikomi tai progai.

Pirmasis šiemetinis šeimadienis Kauno pilyje siūlė pažaisti senovinį stalo žaidimą kvirkatą, pasigaminti muzikos instrumentą skudutį ir prisiminti vasarą – išvykas su palapinėmis – žaidžiant žaidimą, kuris įtrauks į kelionę po muzikos pasaulį.

„Kvirkatas, tarpinis variantas tarp šaškių ir šachmatų“, – rodydamas medines lentas su išraižytomis linijomis ir šaškes priminančias baltas bei rudas figūras pasakojo muziejaus edukatorius Giedrius Karpinskas.

Pasak jo, Senovės Egipte kvirkatas žaistas dar prieš 3 tūkst. 400 metų. Vėliau užkariautojai atvežė šį žaidimą į Europą.

Tai, kad šį žaidimą viduramžiais žaidė ir lietuviai atrasta tik kasinėjant Valdovų rūmų teritoriją. Tada buvo atkastas statinės dangtis, o ant jo išraižyta kvirkato lentelė.

„Kitas šeimadienis planuojamas Tautinės muzikos skyriuje, bet ir šį kartą pasiūlėme pasigaminti skudučius“, – edukatorius Giedrius Karpinskas pristatė uoliai dirbančią kompaniją.

Skudučius pasiūlyta pasigaminti iš japoninio pelėvirkščio. Edukatorius Jokūbas Goscevičius suskubo nuraminti:„Nors kotas labai panašus į nuodingo augalo sosnovskio barščių, tačiau pelėvirkštis, nors ir invazinis, tačiau visiškai nenuodingas.“

Skudučiai paprastai gaminami iš  miškinio skudučio, builiaus, karklo. Esmė – stiebas turi būti tuščiaviduris.

Skudučio vamzdelis išpjaunamas taip, kad viršutinis galas būtų atviras, o apatinis užsibaigtų bambliu. Viršutiniame gale padaromos dvi įstrižos nuopjovos, viena mažesnė, kita didesnė. Šį kartą gaminti kiek paprasteni skudučio variantai.

„Senovėje skudučiui pasigaminti pakakdavo tuščiavidurio stiebo ir peiliuko. Dabar gaminimą palengviname keliais specialiais instrumentais, medžio dilde. Bet šiaip, šitą instrumentą nėra sudėtinga pasigaminti, o nuo jo ilgio priklauso aukštą ar žemą garsą pavyks išgauti“, – tęsia J. Goscevičius. 

„O galima dar vieną pasigaminti?“ – nedrąsiai įsiterpė vaikiškas balselis.

Berniukas tik linktelėjo galvą, kad labai įdomu ir nesunku gamintis instrumentą ir susikaupęs ėmėsi darbo.

Dar viena šeimadienio pramoga – žaidimas apjungiantis kelionę, palapinę ir muziką. Tai lyg viktorina, kurios klausimus atsakę vis labiau susipažįstame su profesionalios muzikos atstovais, įvykiais, sąvokomis.

Atsakymų į klausimus tenka ieškoti ir palapinės išorėje ir viduje, o jei žaidimo kauliukas lemia muzikos instrumentą, tai pasirinktinai galima išbandyti gitarą, smuiką arba altą.

„Vaikus palaipsniui apima azartas žaisti šį žaidimą, bet svarbiausia, kad žaisdami sužino kažką naujo“, – paaiškino eduktorė Simona Sprainytė.

Atšilus orams šeimadieniai rengiami lauke Kauno pilies prieigose. Tuomet susidomėjimas šeimadieniu būna ženkliai skaitlingesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
šeimadienius švęskite šeimoje.

as

as portretas
sorry pirma karta isgirdau,,,

dazniausiai

dazniausiai portretas
tokius renginius veda barzdoti dedes
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių