Quantcast

VDU rektorius: V. Adamkus – išskirtinė asmenybė ir universitetui, ir Kaunui

Prezidento Valdo Adamkaus gimtadienio iškilmės – jo gimtajame Kaune. Jas 90-metį švenčiančiam kadenciją baigusiam prezidentui surengė Kauno Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

Šios aukštosios mokyklos rektorius Juozas Augutis akcentuoja, kad V. Adamkus – išskirtinė asmenybė ir universitetui, ir Kaunui.

Į Vytauto Didžiojo universitetą susirinko garbūs svečiai – menininkai, politikai, verslininkai, akademinė bendruomenė – paminėti prezidento 90-mečio pakviesta apie 700 svečių. Prezidentas antrą kadenciją yra šios aukštosios mokyklos Tarybos pirmininkas, šįmet jo ir universiteto iniciatyva Kaune atidaryta Prezidento biblioteka-muziejus.

VDU rektorius J. Augutis pabrėžia, kad V. Adamkus buvo buvo vienas iš tų, kurie inicijavo VDU atkūrimą.

„Jis tikrai mokėsi iš VDU profesorių būdamas Vokietijoje ir JAV, jis tapo mūsų garbės daktaru, jis buvo atkuriamojo Senato nariu, jis visą laiką buvo universitete, jis mūsų bendruomenės narys“, – sako J. Augutis.

Iškilmėse dalyvavęs kompozitorius Giedrius Kuprevičius pažymi, kad V. Adamkus – pasaulyje puikiai žinoma figūra.

„Tai yra tarptautinio masto figūra, puikiai žinoma visose valstybėse, ypatingai gerbiama, kai kada net daugiau už Lietuvos sienos negu pačiame mūsų krašte. Pažįstu mūsų prezidentą labai seniai, dar iki prezidentavimo. Ir jutau, kad tai yra labai rimtas pilietis, Lietuvos pilietis“, – sako kompozitorius.

V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus valdybos narė B. Garbaravičienė teigia, kad V. Adamkus Lietuvai suteikė vakarietiškos demokratijos supratimą.

„Jis atnešė mums ir tokį laisvės dvelksmą, ir vakarietiškos demokratijos supratimą, ir labai gilų žmogiškumą. Ir jų abiejų pora, ne tik prezidentas, bet ir ponia Alma... Aš manau, kad jie yra tokie žmonės, kurie rimtą pavyzdį ir jaunesniajai kartai, ir vyresniajai teikia“, – mano B. Garbaravičienė.

Buvęs šalies vadovas sako, kad gyvenime jam sekėsi – savo kelyje jis sutikęs daug šviesių asmenybių, kurios jį stiprino ir keitė, o Lietuvos laisvė lieka viena iš didžiausių lemties dovanų.

V. Adamkus gimė 1926 metais Kaune, vėliau jis su tėvais pasitraukė į Vokietiją. 1949 metais jis su šeima emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas, ten 1960-aisiais baigė Ilinojaus Technologijos institutą, įgijo statybų inžinieriaus specialybę. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, su žmona Alma grįžo į Lietuvą.

Lietuvai V. Adamkus vadovavo dvi kadencijas: nuo 1998 iki 2003 ir  nuo 2004 iki 2009 metų.

Šiemet V. Adamkaus vardas suteiktas gimnazijai Kaune.

Prezidento 90-mečio minėjimo šventę VDU sekmadienį 19:30 val. rodys LRT KULTŪROS kanalas.


Šiame straipsnyje: Valdas AdamkusjubiliejusVDU

NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Privalėjo atsirasti puotai pinigų, nes tik vienu savo parašu po LeoLt įstatymais apstatymais Lietuvai padaryta 685 milijonai litų žalos.

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Panašu į šventę Titanike?

Nesupratau

Nesupratau  portretas
O prie ko čia LSMU?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių