Quantcast

Vyrų linijos telefonas – emocinės ir psichologinės pagalbos pažadas

Ilgus metus, nuo pat 2009 m. sausio, Kauno apskrities vyrų krizių centras teikia psichologinę, emocinę, teisinę pagalbą vyrams ir jų šeimų nariams. Nuo 2011 m. jis kurį laiką teikė Specializuotą kompleksinę pagalbą nuo smurto nukentėjusiems visos Lietuvos vyrams, todėl drąsiai teigiame, kad turime daug patirties tokiai pagalbai teikti.

Keičiantis ministerijos darbuotojams, keitėsi ir tokios į vyrų emocinę ir psichologinę gerovę orientuotos psichosocialinės pagalbos palaikymas. Kai kada palaikymo daugiau, kai kada – mažiau. Nepaisant to, vyrų krizių centrų, kurių per tą laiką įsisteigė dar keli, steigėjai ir darbuotojai neprarado tikėjimo, kad vieną dieną ir valstybės politikoje atsiras aiškus suvokimas, kad Lietuvos vyrai – didžiulė dalis valstybės piliečių ir būtent Lietuvos vyrų emocinė ir psichologinė sveikata turi didelį tiesioginį ir netiesioginį poveikį visai visuomenei ir šeimoms, moterims ir vaikams.

2020 m. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija organizavo labai reikalingų nuotolinių konsultacinių paslaugų emocines ir psichologines krizes patiriantiems vyrams teikimo konkursą. Kauno apskrities vyrų krizių centras, laimėjęs Nevyriausybinių organizacijų projektų, skirtų konsultacinėms paslaugoms, teikiamoms telefonu (nuotoliniu būdu) vyrams, išgyvenantiems emocines ir psichologines krizes, stiprinti, 2020 m. atrankos konkurse, remiant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, nuo tų pačių metų rudens pradėjo teikti nuotolines paslaugas visos Lietuvos vyrams. Pagalbą visos Lietuvos vyrams anonimiškai ir nemokamai iki pat šios dienos teikia specialistai: psichologai, psichoterapeutai, priklausomybių konsultantas, teisininkas. Taip jau daugiau nei trejus metus didiname emocinės ir psichologinės pagalbos prieinamumą visos Lietuvos vyrams, esantiems sudėtingoje psichologinėje situacijoje ir / arba dėl ekonominių, socialinių ar asmeninių sunkumų išgyvenantiems emocines / psichologines krizes (įskaitant savižudybės, smurto, priklausomybių riziką), nepriklausomai nuo to, kuriame Lietuvos mieste, miestelyje ar kaime jie gyventų.

Šiuo metu dėl Vyrų linijos finansavimo 2024 m. yra iškilę nesusipratimų, tačiau tikimės, kad jie bus išspręsti.

Labai garsiai kvietėme vyrus kreiptis. Apie Vyrų linijos telefoną plačiai skelbta Lietuvoje. Ne vienoje savivaldybėje palikta skrajučių su Vyrų linijos kontaktais. Kviečiama skambinti ir konsultuotis su specialistais dėl patiriamų sunkumų. Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos savivaldybių asociacija, pagal kurią Vyrų linijos telefono numeris bus skelbiamas Lietuvos savivaldybių svetainėse. Kai kuriose jau skelbiamas. Taip pat ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos svetainėje. Per trejus pagalbos Vyrų linijos telefonu ir kitomis nuotolinio konsultavimo priemonėmis metus davėme ne vieną interviu, skelbėme straipsnius žiniasklaidoje, kviesdami visos Lietuvos vyrus kreiptis. Žurnalistams ir visuomenei išsakėme lūkesčius, kad ateis diena, kai Vyrų linija veiks ne keturias valandas darbo dienomis, kaip iki šiol, bet  septynias dienas per savaitę dešimt–dvylika valandų per parą.

Šiuo metu dėl Vyrų linijos finansavimo 2024 m. yra iškilę nesusipratimų, tačiau tikimės, kad jie bus išspręsti. Kol kas 2024 m. sausio mėnesį visos Lietuvos vyrai, kaip ir iki šiol, patirdami emocinių ir psichologinių krizių dėl įvairių priežasčių, anonimiškai ir nemokamai bus konsultuojami Vyrų linijos tel. +370 670 00 027. Skambinkite darbo dienomis 10–14 val. Apgailestaujame, jei nepavyksta greitai prisiskambinti: finansinės galimybės neleidžia vienu metu budėti keliems specialistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Maryte, man tu rūpi.

maryte

maryte portretas
man rupi,o tu jonai ieskokis kokio petro ar antano

Jonas

Jonas portretas
nu nejaugi dar kam nors vyrai rūpi?
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių