Quantcast

Kauno policija – Europos rekordininkė

Kauno apskrities policija sulaukė Europolo padėkos. Iš nusikalstamo pasaulio pareigūnų perimtos 50 eurų klastotės – didžiausias   nespėtų į apyvartą paleisti falsifikatų skaičius Europoje ir šiemet, ir pernai.

Apgauti ir vokiečiai

Kaune, Partizanų g. 228-ame daugiabutyje, spausdintos 50 eurų klastotės spėjo pasiekti Vokietiją, Latviją, Lenkiją ir Olandiją. Vokietijoje jų iš apyvartos šiemet išimta jau apie 100. Latvijoje, Lenkijoje ir Olandijoje – po vieną.

Plačiau išplisti šios klastotės nespėjo. Viena iš pagrindinių priežasčių – per Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos balandžio 1-osios operaciją minėtame daugiabutyje rasti 328 padirbti 50 eurų banknotai, kuriuos planuota artimiausiu metu paleisti į apyvartą. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate lankęsi Europolo atstovai sakė, kad perimti tokio skaičiaus nerealizuotų falsifikatų nei šiemet, nei pernai nebuvo pavykę niekam iš kauniečių kolegų Europoje.

Įkliuvo su įkalčiais

"Kauno diena" rašė, kad per šią operaciją su įkalčiais buvo sulaikytas, kaip įtariama, minėtų klastočių platintojas didmenininkas Algimantas – oficialus bedarbis, kurio vardu atidaryta vienuolika banko sąskaitų, turintis ne vieną sklypą ir automobilį.

Prieš porą metų jis buvo teistas už disponavimą nedideliu kiekiu narkotikų, už tai atsipirko pinigine bauda.

Šio 39-erių metų asmens, ką tik išėjusio iš pareigūnų sekto buto, kišenėje rastas paketas su 100 vienetų padirbtų 50 eurų banknotų.

Mįslingas žmonos vaidmuo

Atlikus kratą pogrindine spaustuve tapusiame bute, aptikti dar 228 vienetai tokių pačių banknotų.

Kaip ir tikėtasi, buto šeimininkas Giedrius yra studijavęs poligrafiją, bet mokslų nebaigė ir aukštojo mokslo diplomo neturi. Anksčiau šis 48-erių metų įtariamasis turėjo patentą teikti kompiuterines paslaugas.

Jis gyveno su žmona. Dėl sutuoktinės vaidmens šioje nusikalstamoje veikloje dar aiškinamasi. Duomenų, kad ji būtų platinusi vyro pagamintus falsifikatus, teisėsaugininkai kol kas neturi – dėl to jai nepareikšti jokie įtarimai.

Juokas pro ašaras

Nė vienas iš sutuoktinių oficialiai niekur nedirba. Nors, kaip ironizuoja pareigūnai, kam dirbti, jeigu gali pinigus nusipiešti?

Įtariama, kad prieš imantis spausdinti eurus, šeimos galva, kuriam iki šiol pavyko išvengti teistumo, galėjo klastoti automobilių dokumentus, skirtus Kauno automobilių turgui.
Ši prielaida susijusi su kitu per kratą minėtame bute aptiktu radiniu – olandiškų automobilių techninių pasų ruošiniais.

Linkęs kuklintis

Nėra duomenų, kad minėtame bute spausdintas 50 eurų kupiūras būtų platinę sutuoktinių kaimynai. Nors Partizanų g. esančiose įvairiose įstaigose jų buvo aptikta ne viena.
Šalia daugiabučio, kuriame jos spausdintos, esančiame spaudos kioske ir dviejose mažose maisto prekių parduotuvėse su šiomis klastotėmis nesusidurta.

Manoma, kad tai susiję su spaustuvės savininko naudota konspiracija, bet pergudrauti Kauno teisėsaugininkų jam nepavyko. Jis tikina tespėjęs pagaminti apie 1 tūkst. falsifikatų. Pareigūnų duomenys leidžia manyti, kad įtariamasis kuklinasi – jis pagamino 1,2 tūkst. klastočių.

Sudėtinga procedūra

Falsifikatų gamyba reikalavo kruopštaus darbo. Pavyzdžiui, hologramą jis klijuodavo iš trijų sluoksnių. Pačius banknotus – iš dvipusio popieriaus, naudojamo perskiriant fotografijų albumo lapus. Ant jų euro piešinį atspausdindavo kompiuteriu.

Paskui nupiešdavo vadinamąjį banknoto siūliuką. Tada presu, skirtu giluminiams įspaudams, jį įspausdavo.

Ant A4 formato lapo buvo spausdinamos keturios kupiūros. Paskui jos ant stiklo buvo pjaustomos ranka.

Į teismą – poromis

Labiausiai šio fabrikėlio produkcija buvo paplitusi Kauno ir Tauragės apskrityse. Pastaroji siejama su platintojų galimybėmis.

Kiek jų galėjo būti, kol kas nežinoma. Teismui jau perduoti aštuoni šio fabrikėlio produkcijos platinimu kaltinami asmenys.

Kai kurie iš jų buvo įtraukti į šią veiklą tik epizodiškai. Pavyzdžiui, davus padirbtą banknotą ir liepus ką nors už jį nusipirkti, o grąžą tikromis eurų kupiūromis grąžinti.
Vienu atveju įtariamaisiais tapo kartu vakarojusios dvi poros. Pritrūkus alkoholio, vienas šios kompanijos atstovas bandė jo įsigyti už 50 eurų klastotę.

Konkurentai tebedirba

Šiemet Kauno apskrityje iš apyvartos išimta per 200 suklastotų įvairių kupiūrų eurų. Pusė jų – šio fabrikėlio produkcija.

Visoje Lietuvoje iš apyvartos išimtos 169 minėtame Kauno Partizanų g. daugiabutyje spausdintos 50 eurų kupiūros.

Kaune buvo aptikta šio nominalo euro klastočių, Europolo duomenimis, pagamintų Portugalijoje ir Italijoje. Kartu su jomis iš apyvartos išimti ir padirbti 50 eurų banknotai, dar neturintys Europolo suteikto indikatyvo. Vadinasi, dar nenustatyta, kur jie yra gaminami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal zinot

Gal zinot portretas
Is kur man gautu tu euru
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių