Quantcast

Tarptautiniame teatro festivalyje „TheATRIUM“ – iššūkiai ir stebuklai

Jau kitą mėnesį Klaipėdos dramos teatre (KDT) startuos aštuntąjį kartą vyksiantis Tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“. Gegužės 15–19 d. vyks Lietuvos teatro vitrina, o gegužės 24 – birželio 12 d. – tarptautinė programa, kurioje savo spektaklius rodys pasaulinio pripažinimo sulaukę režisieriai.

Festivalyje dalyvaus svečiai iš Italijos, Argentinos, Estijos, Latvijos, Izraelio. Po kai kurių spektaklių žiūrovai bus kviečiami susitikti ir užduoti aktualius klausimus kūrybinėms komandoms.

Pasak KDT vadovo Tomo Juočio, „TheATRIUM“ dėka kasmet užsimezga naujos draugystės tarp teatrų, o tai reiškia, kad ir Klaipėdos vardas sklinda į įvairius pasaulio kampelius.

„Prieš aštuonerius metus tikrai negalėjome pagalvoti, kad tapsime tokiu, atsiprašau už puikybę, reikšmingu festivaliu. Iš tiesų Lietuvoje mes esame didelis festivalis, kuris turi savo lietuvišką ir tarptautinę programas, viskas vyksta koncentruotai, vienoje vietoje ir viskas turi tam tikras žaidimo taisykles. Mes esame vis dar ambicingas ir jaunas festivalis“, – tikino T. Juočys.

Mes esame vis dar ambicingas ir jaunas festivalis.

Šiųmetinio festivalio biudžetas – išaugęs, šiemet jis sieks iki 260 tūkst. eurų.

„Pieš aštuonerius metus pradėjome su labai kukliu biudžetu – beveik 200 tūkst. eurų, tad mes jo neužauginome dramatiškai – 50 tūkst. eurų pabrangimas, nepaisant visų tų infliacijų, kurios buvo, sąnaudų, kurios išaugo. Tai reiškia, kad komanda dirba kokybiškai, gerai derasi ir dar labai svarbu – per visus aštuonerius metus taip ir nepabrangome savo žiūrovams. Festivalis nėra mums, mūsų pasididžiavimui ar mūsų puikybei patenkinti, festivalis yra žmonėms“, – priminė KDT vadovas.

D. Rimeikos nuotr.

Kiekvienais metais „TheATRIUM“ vidutiniškai apsilanko apie 5 tūkst. žmonių. Viliamasi, kad šiemet apsilankys iki 8 tūkst.

Kaip ir kasmet, festivalis turi savo šūkį, šiemet jis – „Nepaisant mūsų“. Pasak KDT meno vadovo Gintaro Grajausko, į šūkį galima pažvelgti dviprasmiškai – jis primena, kad vyksta blogi dalykai, tokie kaip katastrofos, karai, ir geri – stebuklai.

„Mūsų įsikišimo į stebuklą nėra, jis nutinka savaime, nepaisant mūsų“, – sakė G. Grajauskas.

Veikiausiai daugiausia iššūkių keliantis spektaklis – pasaulinio garso italų režisieriaus Romeo Castellucci „Bros“.

D. Rimeikos nuotr.

Nuo šių metų vasario vyko 23 vyrų atranka. Visų jų išvaizda turėjo atitikti reikalavimus. Aktoriai spektaklio metu į ausines gaus komandas, kurias privalės vykdyti.

Dar viena intriga – bus rodomas neseniai iškeliavusio režisieriaus Rimo Tumino vienas paskutinių spektaklių „Ana Karenina“.

D. Rimeikos nuotr.

Viso festivalio metu valandą prieš ir valandą po spektaklio, kamerinėje salėje bus galima apžiūrėti menininko Adomo Zubės vaizdo ir garso instaliaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirma

Pirma portretas
Londono ,,Teatro fantomo" lygio kažką padarykit ir tik paskui rašykit kad stebuklai ir t.t.. Jau iš nuotraukų į mus žiūri šiukšlynų kultūra ir estetinis kanibalizmas..Tai koks čia teatras?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių