Quantcast

Dėl muziejaus vadovo algos – sujudimas

Kretingoje kilo šaršalas dėl naujojo vietinio muziejaus direktoriaus Romando Žiubrio algos. Konkursą laimėjęs Kretingos rajono tarybos narys dar nepradėjo eiti pareigų, tačiau jau sulaukė apkalbų lavinos dėl vietos valdžios malonės avansu – jam ruošiamasi skirti maksimalią algą.

Gaus per 4 tūkst. eurų?

Žodžių mūšis kilo po to, kai tarybos narys Giedrius Petreikis socialiniame tinkle paskelbė savo pasvarstymus apie tai, kad R. Žiubriui Kretingos rajono mero Antano Kalniaus potvarkiu pareiginės algos koeficientas didinamas iki 18,36.

„Kiek jis gaus algos? Sočiai. Palyginkime, ilgametės Kretingos muziejaus vadovės Vidos Kanapkienės, kuri prikėlė dvarą naujam gyvenimui, atlyginimo koeficientas buvo 12,06“, – pastebėjo G. Petreikis.

Pasak politiko, skelbiant konkursą direktoriaus pareigoms užimti, buvo nurodyta, kad pareiginės algos pastoviosios dalies koeficiento ribos bus nuo 9,4 iki 15,7 bazinių dydžių.

„Atsivertęs dokumentų valdymo sistemą „Kontora“, smarkiai nustebau. Mero A. Kalniaus potvarkiu naujam vadovui koeficientas didinamas iki 18,36. Taip pat, meras nustatė ir pareiginės algos kintamąją dalį – 20 procentų pareiginės algos pastoviosios dalies iki R. Žiubrio kasmetinio veiklos vertinimo“, – stebėjosi tarybos narys.

Preliminariais skaičiavimais R. Žiubrys turėtų gauti apie 4 tūkst. eurų algą, neatskaičius mokesčių.

„3 414 eurai pagal naująjį koeficientą ir dar 20 proc. Priedas – 683 eurai. Neaišku, ar nebus dar kitų priedų, pavyzdžiui, už stažą valstybės tarnyboje“, – Kretingos muziejaus direktoriaus algos eurus skaičiavo G. Petreikis.

G. Petreikis svarstė, ar muziejus turės asignavimų tokiai direktoriaus algai.

„Mano žiniomis, muziejaus darbuotojams skirtų asignavimų neužteks. Arba teks eiti į tarybą ir prašyti padidinti asignavimus, arba kažką gali tekti atleisti, o gal kažkam sumažinti algas. O muziejininkų algos ir taip nėra didelės“, – pastebėjo G. Petreikis.

Konkursas: buvusi Kretingos savivaldybės administracijos direktorė J. Vaickienė taip pat kandidatavo į muziejaus direktorės pareigas, bet VTEK patarė jai „atšalti“. / Asmeninio archyvo nuotr.

Pamalonino avansu?

Klausimų dėl maksimalaus koeficiento skyrimo kilo ir buvusiai Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorei Jolitai Vaickienei.

„Teisininkai arba Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba turėtų atsakyti į klausimą – ar galima dar pareigų nepradėjusiam eiti įstaigos vadovui skirti maksimalią algą? Ar tokia malonė avansu gali būti siejama su tuo, kad kalbame apie mero politinį bendražygį? Per savo darbo praktiką dar nemačiau tokio atvejo, kad iš karto būtų skiriamas maksimumas“, – stebėjosi J. Vaickienė.

Ji tikino, kad naujam vos tik pareigas pradėjusiam eiti specialistui pirmiausia suteikiama galimybė parodyti savo gebėjimus.

„R. Žiubrys dar nieko nenudirbo. Už ką jam tokia alga? Pareigas pradės jis eiti tik liepos 17 dieną“, – pastebėjo J. Vaickienė.

Konkursų peripetijos

Socialiniame tinkle Kretingos rajono meras A. Kalnius atsakė kretingiškiams, kad tiki konkursą laimėjusiu kandidatu, o algas didins trims savivaldybės įstaigų vadovams, ne tik R. Žiubriui.

„Šį birželį buvo atrinkti trys rajono kultūros įstaigų nauji vadovai. Ne tik Kretingos muziejaus, bet ir Kretingos rajono kultūros centro bei Salantų kultūros centro vadovai. Ar šios trys įstaigos šiandien gali dirbti dar geriau? Taip gali ir turi. Todėl ir iš atrinktų naujų vadovų asmeniškai aš tikiuosi labai daug bei keliu jiems aukštą kartelę“, – rašė A. Kalnius.

Savo pasisakyme meras užsiminė apie asmeninius skaudulius, kurie esą gali kankinti J. Vaickienę.

„Asmeninių skaudulių dėl Kretingos muziejaus vadovo turi ir buvusi kolegė J. Vaickienė. Abu su ja taip pat žinome to priežastį“, – mįslingai užsiminė A. Kalnius.

J. Vaickienė neslėpė – dalyvavo konkurse Kretingos muziejaus vadovo pareigoms užimti.

„Buvo penki kandidatai. Mano žiniomis, keturi kiti kandidatai neatitiko kriterijų. Tarp kandidatų buvo ir R. Žiubrys. Tačiau aš tuo metu jau buvau išsiuntusi paklausimą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), ar man bus taikomas „atšalimo“ laikotarpis. Kol nebuvo atsakymo, kandidatavau į pareigas. Tačiau meras tuomet nutraukė konkursą. Vėliau buvo paskelbtas naujas“, – pasakojo J. Vaickienė.

Kol įvyko antrasis konkursas VTEK atsiuntė išaiškinimus J. Vaickienei.

„Savivaldybė prisiuntė VTEK krūvas dokumentų, įrodančių, kad esą buvau susijusi su muziejumi, kiek sprendimų buvau priėmusi. VTEK davė atsakymą, kad man bus taikomas „atšalimo“ laikotarpis“, – paaiškino J. Vaickienė.

Įžvelgia politiką

Pats R. Žiubrys socialiniame tinkle kilusioje diskusijoje pažymėjo, kad opozicijos atstovo keliami klausimai dėl būsimos algos – politinis išpuolis.

„Tai ne pirmas kartas, kai prieš mane taikomas politinis susidorojimas“, – viešai feisbuke parašė R. Žiubrys.

Paklausas, kodėl taip mano, R. Žiubrys prisiminė kritiką savo adresu, kai vadovavo Klaipėdos savivaldybės įstaigai „Klaipėdos šventės“.

„Kodėl politinis? Todėl, kad atlyginimui yra įstatymu nustatyta tvarka. Eilinį kartą, kaip buvo ir Klaipėdoje, eskaluojama atlyginimo tema. Atlyginimas skirtas teisėtai, bet kiekvieną kartą užkliūva“, – stebėjosi R. Žiubrys.

Dienraštis „Klaipėda“ yra rašęs, kad R. Žiubrys, vadovaudamas įstaigai „Klaipėdos šventės“, vienu metu gaudavo algą didesnę už vidutinį šalies ministro atlygį.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ veiklos ataskaitoje buvo nurodoma, kad 2019 m. šios įstaigos direktoriaus bazinė alga siekė 36,3 tūkst. eurų, taip pat priemokos – 9 947 eurai ir priedai – 6 031 euras bei atostoginiai – 4 352 eurai.

Iš viso „Klaipėdos šventės“ direktoriaus atlygis tuomet siekė 56,7 tūkst. eurų per metus, neatskaičius mokesčių.

Per mėnesį R. Žiubrys gaudavo daugiau nei 4,7 tūkst. eurų algos.

Paklausus, kokius įžvelgia politinio susidorojimo požymius, R. Žiubrys teigė, kad klausimai dėl jo algos buvo kilę dėl jo kandidatavimo Seimo rinkimuose.

„Politinis susidorojimas kilo po Seimo rinkimų“, – tarstelėjo R. Žiubrys.

Seimo rinkimai vyko 2020 m. spalio 11 d.

Klausimų dėl algos R. Žiubrys sulaukė gerokai anksčiau – 2020 m. gegužę, kai uostamiesčio taryba svarstė „Klaipėdos švenčių“ veiklos ataskaitą.

Tuomet viešumoje ir kilo skandalas dėl šios įstaigos vadovo gaunamo atlyginimo dydžio.

Preliminariais skaičiavimais R. Žiubrys turėtų gauti apie 4 tūkst. eurų algą, neatskaičius mokesčių.

Gaus mažiau nei Klaipėdoje

Lyginant su anuomet gautu atlyginimu, R. Žiubrys Kretingos muziejuje gaus mažesnį atlyginimą – tik šiek tiek daugiau nei 4 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

„Kiek be mokesčių? Apie 2,4 tūkst. eurų turėtų būti. Žinoma, kad mažiau gausiu. Milžiniškas atlyginimas“, – nusijuokė R. Žiubrys.

Preliminariai R. Žiubro alga turėtų siekti 2 478 eurus.

Į Seimą R. Žiubrys mėgino patekti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet rinkimuose nepasisekė.

Į Kretingos rajono tarybą R. Žiubrys pateko su politinio komiteto „Kretingos kraštas“, sąrašu, kurį į rinkimus vedė meras A. Kalnius.

„Bet tai nieko nereiškia. Na ir kas, kad ta pati partija. Nejau mes turime skatinti žmones nedalyvauti savivaldoje, nedalyvauti politikoje, nedalyvauti konkursuose? Nes tai yra blogai. Gal priešingai turėtų būti“, – garsiai svarstė R. Žiubrys.

Vyras tikino, kad konkurso komisija vertino jo darbo stažą, kvalifikaciją ir kitus gebėjimus, nuveiktus darbus.

„Ko iki galo nepasako kolega G. Petreikis? Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą įstatymas numato atlyginimų koeficientus. Muziejus priskiriamas trečiajai šiame įstatyme apibrėžtų įstaigų grupei. Jos skirstomos pagal darbuotojų skaičių. Tačiau vadovui, kuris turi daugiau ne dešimties metų darbo patirtį, o aš tokią turiu, numatomas tam tikras koeficientas. Muziejaus direktoriaus pareigybės lygis yra A1, pagal įstatymą jis didinamas 20 proc. Maksimalus koeficientas, kuris yra 15,3, privalo būti didinamas iki 18,36. Meras tai ir padarė, jie negali kitaip elgtis“, – paaiškino R. Žiubrys.

Kretingos meras A. Kalnius patikino, kad sąsaja su partija nėra baisi nuodėmė.

„Priklausymas vienai partijai, komitetui ar sąjungai dar nėra nuosprendis. Tai nereiškia, kad žmogus negali niekur dalyvauti. R. Žiubrio konkursui pateikta muziejaus veiklos vizija tikrai padarė įspūdį, labai stipriai padirbėta. O kas pasakė, kad kultūros darbuotojai turi gauti mažus atlyginimus? Nieko panašaus. Mes norime, kad jie būtų geriausi, todėl turime samdyti geriausius“, – pastebėjo A. Kalnius.

Opozicijos viešumoje eskaluojamą Kretingos muziejaus vadovo klausimą, A. Kalnius įvertino kaip mėginimą paveikti jį asmeniškai.

„Nes per R. Žiubrį yra lengviausiai įkąsti man. Kiti vadovai, jų atlyginimai, atrankos konkursai G. Petreikiui nelabai įdomūs. Na, bent jau vieno iš jų tikrai, ir abu su tarybos nariu puikiai žinome to priežastį“, – socialiniame tinkle pažymėjo meras.

Į klausimą, ar užteks asignavimų muziejaus darbuotojų algoms, A. Kalnius tikino, jog įstaigos vadovui teks pasistengti, kad muziejus uždirbtų iš lankytojų bilietų.

A. Kalnius pažymėjo, kad potvarkis dėl R. Žiubrio algos dar nėra pasirašytas.

„Minėtą potvarkį specialistai parengė vadovaudamiesi tarybos patvirtinta tvarka bei numatydami šioje tvarkoje nurodytą galimą maksimalų atlyginimo dydį. Potvarkį dar derina ir savivaldybės teisininkai, kurie pateiks savo išvadas“, – reziumavo A. Kalnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Muziejininkas

Muziejininkas portretas
Esu dirbęs muziejuje panašiam, tai galiu pasakyti, kad direktoriaus max užduotis būdavo surinkti iš darbuotojų ataskaitas ir jas perskaityti Savivaldybės posėdyje. Žodžiu, visą darbą padirbdavo eiliniai darbuotojai, o direktorius tik gražiai valdžiai pasipuikuodavo ir už tai jam didesnis atlyginimas priklauso nei eiliniui darbuotojui?.. Lietuva...

Klausimas

Klausimas portretas
O kodėl nėra palyginimo su tokio dydžio kitais Lietuvos muzieju vadovų atlyginimais? ...Būtų dar aiškiau, manau.

Absurdas

Absurdas portretas
Naujam žaliam direktoriui avansu mokės neadekvačią algą, o muziejininkai turės stengtis ir dar daugiau dirbti, kad ją pateisintų. Toks yra socialinis Kretngos mero teisingumas.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių