Quantcast

Žvejyba – viena iš dosniausiai ES finansuojamų sričių: įžvelgė bandymą neteisėtai gauti paramą

Žvejyba yra viena iš dosniausiai ES finansuojamų sričių, todėl čia ir dažnesni įvairūs galimi piktnaudžiavimo ar nesupratimo atvejai.

Susikirto pozicijos dėl pinigų

Šių metų birželio 21 d. Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme neskundžiama nutartimi padėtas taškas Klaipėdos žvejybos bendrovės „Banginis“ byloje gauti ES paramą pagal laikiną žvejybos nutraukimą.

Tai yra istorija, kurioje dar nuo 2021 m. susikirto „Banginio“ ir Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos pozicijos. Valstybės institucija 2021 m. kovą priėmė sprendimą neskirti „Banginiui“ paramos pagal 2020 m. gruodžio 17 d. paraišką už žvejybos laivus „Insė“ ir „Mingė“. Tokiai Nacionalinės mokėjimo agentūros pozicijai pritarė ir Žemės ūkio ministerija.

Nacionalinė mokėjimo agentūra pateikė argumentą, kad nors laivai „Insė“ ir „Mingė“ nuosavybės teise priklauso bendrovei „Banginis“, jais 2020 m. tam tikrą laiką naudojosi, o tiksliau minėtais laivais buvo išduotas leidimas žvejoti bendrovei „Baltijos šprotai“.

Bendrovė „Banginis“ laikėsi nuostatos, kad jei jai nuosavybės teise priklauso laivai, tai ir parama už verslinės žvejybos nutraukimą turėjo būti mokami jai.

Parama už verslo nutraukimą

Ne kas kitas, o pats „Banginis“ dėl šios istorijos ir kreipėsi į teismus, įsitikinęs savo teisumu. Vilniaus apygardos administracinis teismas 2022 m. birželio 6 d. „Banginio“ skundą atmetė kaip nepagrįstą.

Prašiusi paramos už verslinės žvejybos veiklos vykdymo sustabdymą už tris laivus – „Mingė“, „Insė“ ir „Tovė“, bendrovė gavo 21 134 eurus tik už „Tovę“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas „prisirišo“ prie nuostatos, kas yra žvejybos licencija ir kaip ji galioja konkrečiam laivui. Pagal Europos Komisijos žvejybos reglamentą aiškėja, kad vienas ES žvejybos laivas tuo pačiu metu gali turėti tik vieną galiojančią žvejybos licenciją.

Nuosavybės teisė į laivus kai kuriais atvejais gali turėti ir išimčių.

Pagal dokumentus, laivo „Mingė“ naudotoju 2020 m. balandžio 14 d. – 2020 m. gruodžio 31 d. buvo bendrovė „Baltijos šprotai“, nes jos vardu šiam laivui išduotas žvejybos leidimas. Laivui „Insė“ žvejybos licencija „Baltijos šprotų“ vardu išduota nuo 2019 m. lapkričio 25 d.

Verta priminti, kad buvo nustatyta, jog už įvestą draudimą žvejoti Baltijos jūros 25–26 pakvadračiuose nuo 2020 m. gegužės 1 d. iki 2020 m. rugpjūčio 31 d. bus mokama parama kaip už verslo nutraukimą.

Teismas padarė, o tiksliau pakartojo Nacionalinės mokėjimo agentūros logišką išvadą, kad bendrovė „Banginis“ neturėjo teisės gauti paramos už verslinės žvejybos veiklos nutraukimą laivais „Mingė“ ir „Insė“, nes šie laivai tuo laikotarpiu turėjo kitos bendrovės žvejybos licencijas.

Atmetė taikos sutartį

Nepaisant „Banginio“ atžvilgiu neigiamo Vilniaus apygardos administracinio teismo 2022 m. birželio 6 d. sprendimo, minėta bendrovė jį skundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Bendrovė laikėsi nuostatos, kad jei laivai „Mingė“ ir „Insė“ jai priklauso nuosavybės teise ir ji su jais prieš tai dvejus metus vykdė žvejybą, ji ir turinti gauti paramą.

Aiškėja, kad dar 2021 m. siekiant gauti bent kažkokią paramą už laivus „Mingė“ ir „Insė“ Nacionalinei mokėjimo agentūrai buvo siūloma taikos sutartis. Ji ją atmetė, nes buvo įsitikinusi, kad yra visiškai teisi. Tą po beveik dvejų metų patvirtino Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, kuris neskundžiama nutartimi priėmė „Banginiui“ nepalankų sprendimą. Jis konstatavo, kad laivai „Mingė“ ir „Insė“ neatitiko paramos gavimo kriterijų 2020 m. gegužės–rugpjūčio žvejybos draudimo laikotarpiui. Tie kriterijai buvo tokie: laivas nuosavybės teise turėjo priklausyti pareiškėjui, taip pat laivas privalėjo turėti pareiškėjo vardu išduotą žvejybos leidimą (licenciją). Pirmą kriterijų „Banginis“ atitiko – niekas neginčijo, kad laivai jam priklauso, o antrojo – ne.

Paramos negalėjo gauti ir bendrovė „Baltijos šprotai“. Nors jai buvo išduota žvejybos licencija, laivai nuosavybės teise jai nepriklausė.

Ar nepanašu, kad šiuo atveju verslininkai, gal ir priklausantys vienai ir tai pačiai verslo grupei, tarsi pergudravo patys save? Ne veltui tarp „Banginio“ argumentų teismams buvo ir toks – jei pareiškėjas būtų žinojęs, kad parama už žvejybos veiklos nutraukimą bus skiriama jam tik tuo atveju, jeigu nurodytu žvejybos laikotarpiu būtent jam bus išduoti nurodytų laivų žvejybos leidimai, jis būtų šiuos leidimus turėjęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galėjo žurnalistas

galėjo žurnalistas portretas
parašyt kap finansuoja europa pas mus per VVG /vietos veiklos grupė/ Gražus dalykėlia ten dedasi. Sumos didžiulės plaukia. Ir dingsta nežinia kur. KĄ ŽINOT TAUTIEČIAI APIE TOKISA VVG? O jos yra kiekviename didesniame mieste ir rajone Šimtais tūkstančių ir net milijonais ,,projektus vykdo"

O imanoma

O imanoma portretas
parama gauti teisetai,jei nesi igniciu akcininkas!?

tai labai geras

tai labai geras  portretas
pavyzdys kaip įstatymuose esant nekvailam galima pralobti, kitaip tariant valdžia nėra protingesne už versla, o daugumoje porche ir namai dygsta ne tikrai todėl kad sunkiu prakaitu ar profesuras studijas baigei...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių