Quantcast

Poros į santykių ekspertus kreipiasi dažniau

Porų santykių specialistai pastebi, kad vyraujanti porų problema – nemokėjimas tiek diskutuoti, tiek konfliktuoti tarpusavyje. Šiltuoju metų laiku žmonės nesutarimus gali užgožti kelionėmis ir įdomesne veikla, šaltuoju sezonu to padaryti nepavyksta, tad poroms tenka išgyventi daugiau nesutarimų.

Uostamiesčio klinikoje dirbanti šeimų ir porų psichoterapeutė Jelena Bachlina pasakojo, kad pagrindinė problema, kurią ji pastebi, – porų nemokėjimas pyktis.

„Kai poros tarpusavyje konfliktuoja, nėra blogai, reikia diskutuoti, ir jeigu vyksta pagarbus konfliktas – tai visai ne problema. Tačiau jeigu prasideda įžeidžiantis konfliktas, tada santykiai griaunami, o kiekvienas sutuoktinių ar esantieji poroje turi lygiavertę atsakomybę“, – aiškino psichoterapeutė.

Specialistė pasakojo, jog pasitaiko ir tokių atvejų, kai tėvai ateina kartu su savo vaikais, manydami, kad konfliktai kyla būtent dėl jų, tačiau vėliau paaiškėja, kad tarpusavyje nesutaria tik tėvai.

Pastebiu, kad kreipiasi ne tik moterys, bet taip pat santykių ateitimi vis dažniau pasirūpinti nori ir vyrai.

„Tėvai ateina kartu su vaiku ir pasakoja savo problemas, tačiau vėliau į seansus ateina tik abu tėvai, kadangi pradedama suprasti, kad konfliktų tikrąją problemą bandoma užgožti visai kitais dalykais“, – pasakojo psichoterapeutė.

Pastaruoju metu J. Bachlina pastebi tendenciją, kad santykių problemas išspręsti ir konsultuotis nori ne tik moterys, bet ir vyrai, kadangi keičiasi visuomenės požiūris.

„Dabar ypač propaguojami sveiki santykiai, ir žmonės nebebijo kreiptis pagalbos, kai to tikrai reikia. Pastebiu, kad kreipiasi ne tik moterys, bet taip pat santykių ateitimi vis dažniau pasirūpinti nori ir vyrai“, – kalbėjo specialistė.

Jelena Bachlina. Asmeninio archyvo nuotr.

Nors poros vis dažniau kreipiasi pagalbos, specialistė teigė, kad kartais būna per vėlu, tad pora atsiduria santykių krizėje.

„Kartais poros kreipiasi į mane tada, kai jų santykiuose būna krizė, tada jie būna labai įskaudinti vienas kito, atitolę. Mes, specialistai, nenurodome, reikia skirtis ar ne, atskleidžiame jiems realybę, padedame pamatyti problemos gilumą, tada jie patys nusprendžia. Aišku, būna atvejų, kai padedame gražiai išsiskirti, kad vienas kito neįskaudintų dar labiau“, – aiškino J. Bachlina.

Psichoterapeutė taip pat pastebėjo, kad ir sezoniškumas turi įtakos santykiams.

Šaltuoju metų sezonu poros pykstasi dažniau, kadangi daugiau laiko namuose praleidžia kartu. Dėl įsivyravusios įtampos daugiau konfliktuojama ir dėl buitinių dalykų. Atšilus orams ir pradėjus keliauti ir užsiimti įdomesne veikla, pykčiai atslūgsta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paf

Paf portretas
Nežinau kur pimpalą kišti. Tai ekspertai irgi gali patarti?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių