Quantcast

Valdybose – ir nepriklausomi atstovai

Uostamiesčio savivaldybė svarsto galimybę į savo kontroliuojamų bendrovių valdymo organus priimti ir nepriklausomų atstovų. Manoma, kad tada įmonės dirbtų dar efektyviau ir skaidriau.

Tvarkos neturėjo

Iki šiol Klaipėdos savivaldybė neturėjo bendros tvarkos, pagal kurią būtų renkami jos kontroliuojamų bendrovių valdymo organai: valdyba ir vadovai. Pastaroji jau parengta.

Trečiadienį nauja tvarka pristatyta miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis atkreipė dėmesį, kad tvarka, kaip turi būti renkami savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdymo organai, nėra numatyta nei Akcinių bendrovių įstatyme, nei Vyriausybės nutarimuose.

Valstybė savo įmonėms yra pasitvirtinusi atskirą tvarką, kuri yra detali. Tad ją nuspręsta parengti ir Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamoms bendrovėms.

E.Simokaitis teigė, kad tvarka numato bendrus principus, kaip turi būti formuojami minėtų įmonių valdymo organai.

Atrinks speciali komisija

Nustatyta, kad valdybą rinktų Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija. Joje būtų penki nariai – trys savivaldybės darbuotojai ir du nariai, deleguoti mero.

„Pagrindinė komisijos funkcija būtų atrinkti nepriklausomus kandidatus, kurie dirbtų savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdybose“, – tvirtino vedėjas.

Tvarkos apraše nustatyti bendrieji kriterijai, kurie taikomi visiems valdybų nariams. Nepriklausomų atstovų jose turi būti ne mažiau nei trečdalis ir ne daugiau nei pusė.

Jie negali būti nei savivaldybės, nei įmonės darbuotojai, tačiau turi būti kompetentingi – turėti žinių, susijusių su bendrovės veiklos sritimi, taip pat ekonominių, vadybos, finansinių. Valdybose dirbantys nepriklausomi atstovai galės tikėtis atlygio.

Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdybose yra nuo trijų iki penkių narių.

Pasak E.Simokaičio, pagal įstatymą bendrovių vadovus renka valdybos. Tačiau nauja tvarka numato jiems taikomus bendruosius kriterijus. Konkrečios įmonės valdyba galės nustatyti ir specialiuosius.

Skaidrumas ir efektyvumas

Komiteto nariai sutiko, kad tokios tvarkos reikia, nors atkreipė dėmesį, jog ir iki šiol su savo įmonėmis tvarkėsi gerai.

„Pagrindinis šios tvarkos tikslas – kad įmonės dirbtų dar efektyviau, duotų geresnių rezultatų, o valdymas būtų skaidresnis. Taip pat bus aiškiau, kaip formuoti valdymo organus“, – teigė miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Komiteto nariai išklausė naujos tvarkos pristatymą, tačiau sprendimas bus priimtas kitame posėdyje. Norima labiau įsigilinti. Lemiamą žodį dėl tvarkos tars miesto taryba.

Jei jai bus pritarta, vos įsigaliojusi ši tvarka bus taikoma renkant įmonių vadovus. Valdyboms – pasibaigus kadencijoms.

Didžioji jų dalis buvo sudaryta praėjusiais metais. Kadencija trunka ketverius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių