Quantcast

Devyniems asmenims – įtarimai bandžius pasisavinti ES lėšas: žadėjo sukurti ypatingą plėvelę

Teisėsauga pirmadienį pranešė atliekanti tyrimą, kuriame devyni asmenys įtariami bandę pasisavinti beveik 2,7 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų.

„Įtariamieji bandė pasisavinti labai didelės vertės beveik 2,7 mln. dydžio Europos Sąjungos lėšas“, – spaudos konferencijoje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) sakė Europos deleguotoji prokurorė Jurgita Steponavičiūtė–Otto.

Tyrimo duomenimis, Lietuvos bendrovė pateikė paraišką, norėdama vykdyti ES lėšomis finansuojamą projektinę veiklą.

Paraiškoje bendrovė nurodė, jog projektu bus sukurta inovatyvi ir analogų pasaulyje neturinti plėvelė, kuri suirs greičiau nei įprasta šiuo metu naudojama buityje ir pramonėje.

„Atliekant ikiteisminį tyrimą ir sekant projekto vykdytojo veiklą buvo nustatyta, jog naudojama apgaulė projekto veikloje. Projekto suma yra nepagrįstai padidinta dėl to, kad projekto vykdytojas užkėlė kainas, naudodamas susijusias bendroves, darydamas pavedimus per susijusias bendroves, tokiu būdu užkėlė įrangos pirkimo kainą labai žymiai ir nurodė projekto administratoriui – Inovacijų agentūrai – jog įsigys įrangą už beveik keturis milijonus 500 tūkstančių eurų“, – teigė J. Steponavičiūtė–Otto.

„Naudodami tą schemą, kad pirkdami įrangą, galėtų užsidirbti kuo daugiau, ją pirko per susijusias įmones užaukštindami kainas ir tokiu būdu siekė apgaule įgyti beveik 2 mln. 700 tūkst. eurų“, – pridūrė ji.

Prokurorės teigimu, apie panaudotą apgaulę buvo informuota Inovacijų agentūra.

„Buvo užtikrinta, kad paskutinis mokėjimų prašymas, kurio metu turėjo būti įgyta dviejų milijonų 600 tūkst. eurų, nebūtų patenkintas, asmenys buvo sulaikyti ir tyrimas tęsiamas dėl šios nusikalstamos veikos“, – pasakojo J. Steponavičiūtė–Otto.

Įtarimai pareikšti devyniems asmenims

FNTT Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos viršininkė Jekaterina Grudinskaja teigė, kad vykstant tyrimui buvo suorganizuota ir atlikta daugiau nei 30 kratų. Daugiausia – Vilniaus, Šiaulių ir Kauno apskrityse.

Po kratų buvo sulaikyti devyni įtariami asmenys, jiems pareikšti įtarimai. Penki asmenys buvo suimti, o kitiems keturiems skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš šalies.

Kratų metu buvo rasti ir paimti įvairūs dokumentai, USB laikmenos, telefonai, kompiuteriai, taip pat grynieji pinigai – daugiau nei 63 tūkst. eurų ir beveik aštuoni tūkstančiai JAV dolerių.

„Taip pat taikomas laikinas nuosavybių teisių apribojimas įtarimųjų turtui, kurio vertė didesnė nei pusė milijono eurų“, – sakė J. Grudinskaja.

Pasak J. Steponavičiūtės–Otto, du asmenys figūruoja ir kituose ikiteisminiuose tyrimuose. Juridiniams asmenims įtarimai kol kas nepareikšti.

„Jau atliekamas vienas ikiteisminis tyrimas dėl to paties tiekėjo veiksmų, kitame nesusijusiame projekte buvo tiekiama visiškai kita įranga. Tačiau įvertinę, kad viename ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys byloja apie to tiekėjo polinkį vykdyti neskaidrius pirkimus, tas pirkimas komplikuotas, kad yra perkama iš susijusių įmonių, įvertinta, kad ir šiame projekte bus vykdoma analogiška veikla“, – sakė prokurorė.

Teisėsauga neatskleidžia tyrime figūruojančios įmonės pavadinimo, motyvuodami, kad ikiteisminis tyrimas yra pradinėje stadijoje, siekiama apsaugoti įtariamųjų privatumą.

„Tai nėra plataus masto bendrovė. Realiai pasidomėjus, būtų išaiškinti asmenys, kuriems yra pareikšti įtarimai. Jie šiuo metu yra tikrinami ir vertinami. Siekiama neatskleisti įtariamųjų asmenybių. Įmonė maža, juos atrasti būtų labai lengva. Šioje stadijoje dar neatskleidžiame, bet pabaigus ikiteisminį tyrimą tikrai bus galima duoti daugiau informacijos“, – sakė J. Steponavičiūtė–Otto

Pasak J. Grudinskajos, bylos tyrimą apsunkina tai, kad įtariamieji pasitelkė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje registruotas įmones. Lietuvos institucijos kreipėsi į kolegas Estijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Šveicarijoje su prašymu patvirtinti įtarimus, kad įtariamieji valdė šiose valstybėse registruotas bendroves, siekiant nuslėpti galimai daromą nusikalstomą veiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o gal kalti tie, kurie skyre milijonus, kazkokios pleveveles gamybai?

As

As portretas
Visa Lietuva zino asmenis pasisavinusius musu pinigus? Kada jiem bus pradeta byla?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių