Quantcast

„Grok, Jurgeli“ regionų nugalėtojai jau ruošiasi varžytuvėms

  • Teksto dydis:

Lietuvos etnografiniai regionai jau išsirinko geriausias liaudiškos muzikos kapelas, kurios lapkričio 18 d. susirungs 48 kartą vyksiančiose varžytuvėse „Grok, Jurgeli“ Kaune. Šventėje savo kraštą atstovaus po dvi kapelas iš Sūduvos, Dzūkijos, Žemaitijos, Aukštaitijos regionų bei svečių teisėmis dalyvaujančios kapelos bei šokių kolektyvas.

Kaip pastebi ilgametė „Grok, Jurgeli“ meno vadovė Bernadeta Aksomaitytė, su kapelomis bendraujanti nuo pat pirmojo renginio, meilė liaudiškai muzikai, savo krašto tradicijoms regionuose per visus 48 metus nesumažėjo.

„Regionų varžytuvėse kasmet ir toliau rungiasi po 8 kapelas. Smagu matyti, kad, nepaisant mažėjančio gyventojų skaičiaus, liaudiškos muzikos entuziastų tikrai netrūksta. Įvairios bendruomenes, šeimos, kaimynai, mokytojai, gydytojai, verslininkai ir moksleiviai aukoja savo laiką, pinigus, kartu repetuoja, rūpinasi apranga ir važiuoja koncertuoti. Jei ir toliau taip, kapelų Lietuvoje tikrai nemažės, o liaudiškos muzikos ateitis tikrai nusimato šviesi“, – optimizmo neslėpė šventės meno vadovė B. Aksomaitytė.

Smagu matyti, kad, nepaisant mažėjančio gyventojų skaičiaus, liaudiškos muzikos entuziastų tikrai netrūksta.

Organizatorius džiugina ir tendencija, kad į kapelas vis daugiau įsitraukia jaunimas. Dalis jo užauga ir kituose organizuojamuose projektuose vaikams. Viena iš tokių jaunimo ir vaikų kapelų – Smilgių kultūros centro jaunimo kapela „Smilgenė“. Ji dar neseniai grojo vaikams skirtame renginyje, o dabar ruošiasi didžiajai scenai.

„Jau 48 metai, kai skatiname kapelas groti ir kviečiame visus šio muzikos žanro gerbėjus pasiklausyti geriausiųjų. Per tiek laiko su „Grok, Jurgeli“ užaugo kelios muzikantų bei žiūrovų kartos. Teko matyti kaip keičiasi kapelos. Kaip nuo vaikystės kapelose groję atlikėjai dabar patys joms vadovauja ir atiduoda visą širdį. Kapelos visgi svarbios ir rajonų bendruomenėms. Jos ne tik puoselėja savo krašto tradicijas, supažindina su liaudies dainomis, bet ir skatina užimtumą, suburia bendraminčius“, – pasakojo renginio meno vadovė.

Šiemet respublikinėje „Grok, Jurgeli“ šventėje Kaune dalyvausiančių kapelų atlikėjų amžius svyruoja nuo 4 iki 80 metų. Viso laukiama arti 200 atlikėjų.

Nepaisant besikeičiančių atlikėjų, pačios varžytuvės, per bene puse amžiaus, pasikeitė nedaug. Iki šių dienų išliko „Grok, Jurgeli“ šventės sumanytojo, kultūros veikėjo Vaidoto Stulgos pasirinkta kapelų varžytuvių forma, kai scenoje, pakaitomis atlikdami specialiai šventei paruoštus kūrinius, dėl žiūrovų simpatijų ir šauniausios kapelos vardo vienu metu scenoje varžosi du kolektyvai.

B. Aksomaitytė tikina, kad šiemet, lapkričio 18 d. į legendinę Kauno sporto halę susirinkę žiūrovai galės pasiklausyti itin skirtingų kapelų. Vienoms tai pirmasis pasirodymas respublikinėje „Grok, Jurgeli“ šventėje, o kitos jau puikiai pažįstamos žiūrovams.

Šiais metais Sūduvai atstovaus Vilkaviškio kultūros centro kapela „Vingis“, kuri varžytuvėse dalyvauja jau ne pirmą kartą. Kapela yra įvertinta prestižiniu „Aukso paukštės“ apdovanojimu. Iš Sintautų kultūros centro atvyks kapela „Liocai“, ji regioninėse varžytuvėse nugalėjo jau 3 kartą.

Dzūkijai atstovaus dar 1973 m. savo istoriją pradėjusi Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapela „Jieznelė“ bei Šeštokų kultūros namų kapela „Griežlė“.

Iš Žemaitijos į Kauną atvyks Viekšnių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Virventa“. Šis kolektyvas yra pasirodęs ne tik nacionalinės televizijos laidose, bet ir turi patirties koncertuojant užsienio festivaliuose. Antroji kapela iš Žemaitijos – Tytuvėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Svaja“.

Iš Aukštaitijos į 48 „Grok, Jurgeli“ atvyks jaunimo kapelos, tai jau minėta vaikų ir jaunimo kapela „Smilgenė“ bei Ceikinių seniūnijos Ignalinos krašto jaunimo kapela „Keiziukai“.

Svečių teisėmis į varžytuves pakviestos Šeduvos kultūros ir amatų centro liaudiškos muzikos kapela „Užuovėja“ bei Alytaus kultūros ir komunikacijos centro liaudiškos muzikos kapela „Alyta“.  Žiūrovai galės pasigrožėti bei įvertinti ir Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro šokių kolektyvo „Vyželė“ šokius.

Dėl titulų nesivaržys, bet specialiai šventei paruoštą programą pristatys A. Stulginskio universiteto kaimo kapela „Ūkininkas“ bei Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblio „Nemunas“ jungtinė kapela.


Šiame straipsnyje: GrokJurgeli

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių