Quantcast

Spaudos fotografijos apdovanojimą pelnęs fotografas baigia savo 1000 mylių kelionę

  • Teksto dydis:

Pasaulio metų spaudos fotografijos (World Press Photo, WPP) pagrindinį apdovanojimą už naktį sieną kertančių pabėgėlių nuotrauką pelnęs fotografas Warrenas Richardsonas (Vorenas Ričardsonas) antradienį artėjo prie savo 1000 mylių kelionės prizui atsiimti pabaigos.

„Aš visada norėjau leistis į tokią kelionę. Kandangi praleidau šiek tiek laiko su pabėgėliais, bėgančiais iš tokių vietų kaip Sirija, ji man turi ypatingą reikšmę“, – sakė W.Richardsonas naujienų agentūrai AFP.

47 metų australas, kurio jaudinančioje nespalvotoje nuotraukoje matyti, kaip pabėgėlis perduoda kūdikį per spygliuotos vielos tvorą, savo kelionę į Amsterdamą pradėjo vasario viduryje, kai pėsčiomis išėjo iš savo namų Budapešte.

Vyras tvirtina, kad nebandė pakartoti to daug jėgų reikalaujančio žygio, į kurį leidžiasi šimtai tūkstančių į Europą atvykstančių pabėgėlių, paliekančių konflikto zonas ir tikėdamiesi čia pradėti naują gyvenimą.

Jis sakė norėjęs pasimatyti su kai kuriais iš pabėgėlių, kuriuos fotografavo pernai, kai jie pasiekė mūsų žemyno krantus.

Budapešte dirbantis W.Richardsonas penkias dienas gyveno su migrantais prie Serbijos ir Vengrijos sienos netoli Reskės miesto. Apdovanojimą pelniusią nuotrauką jis padarė fotografuodamas tą migrantų grupę, kai ji mėgino prasmukti per spygliuotos vielos tvorą.

W.Richardsonas Amsterdamą turėtų pasiekti ketvirtadienį, pėsčiomis įveikęs daugiau nei 1500 kilometrų atstumą. Per visą kelionę jis nakvodavo pasistatęs palapinę šalikelėse, o vienintelės jo navigacijos priemonės buvo saulė, žvaigždės ir geranoriški svetimšaliai.

„Pradinis planas buvo nueiti iš Budapešto į šiaurinę Norvegiją ir susitikti su kai kuriais pabėgėliais, kuriuos sutikau Vokietijoje ir kitose vietose, pasižiūrėti kaip jie gyvena“, – W.Richardsonas telefonu sakė AFP, pasiekęs Olandijos šiaurinį Edamo miestą.

„Tačiau išvykimo dieną suskambo telefonas ir man pranešė, kad aš laimėjau Pasaulio metų spaudos fotografijos apdovanojimą. Tai pakeitė planus“, – sakė girdimai pridusęs W.Richardsonas, kuris pokalbio metu skynėsi kelią per Olandijai būdingą griovių ir kanalų tinklą.

„Taigi dabar aš einu į Amsterdamą, kuris iš tiesų yra pusiaukelėje nuo tos vietos, į kurią noriu patekti“, – sakė bebaimis fotografas.

Į kelionę jis išsiruošė tik su kuprine, palapine, miegmaišiu ir patikimu fotoaparatu, tačiau beveik be pinigų.

Sekmadienio vakarą W.Richardsonui bus įteikta 10 tūkst. eurų piniginę premija. Ją įteiks Nyderlandų karaliaus Willemo Alexendero (Vilemo-Aleksandro) brolis princas Constantijnas (Konstantinas) per iškilmingą apdovanojimų teikimo ceremoniją Amsterdame.

„Nuolankumo pamoka“

Antradienio rytą nuo blogų orų pavargęs W.Richardsonas, kuris AFP sakė, kad jo „batai plyšta į gabalus“, praeivių klausinėjo kelio į Edamą, kuris yra maždaug už 23 kilometrų į šiaurę nuo Amsterdamo.

Pasak W.Richardsono, Edame jo laukia pabėgėlių grupelė, kuri lydės jį paskutiniame jo kelionės į Olandijos sostinę etape.

Paklaustas, kodėl nusprendė pradėti šią kelionę, W.Richardsonas atsakė: „Tai moko mane nuolankumo, keliaudamas susitinki su nuostabiais žmonėmis“.

2015 metais į Europą, bėgdami nuo bado ir karinių konfliktų, atvyko daugiau negu milijonas žmonių; beveik pusę jų sudarė pabėgėliai iš Sirijos, krečiamos žiauraus pilietinio karo. Nuo šių metų pradžios į Europą atvyko maždaug 150 tūkst. pabėgėlių.

AFP fotografijos skyriaus direktorius Francis Kohnas (Frensis Konas), pirmininkavęs šių metų WPP žiuri Hagoje, vasarį sakė, kad W.Richardsono nuotrauka „pasižymi didele galia dėl savo paprastumo, ypač dėl spygliuotų vielų simbolizmo“.

„Mūsų nuomone, ji pasižymi beveik viskuo, kad aiškiai vizualiai perteiktų, kas dedasi su tais pabėgėliais“, – sakė F. Kohnas.

Naujienų agentūra „Agence France-Presse“ (AFP) pelnė iš viso keturis apdovanojimus, tarp jų už geriausią nuotrauką kategorijoje „Spot news“. Šios kategorijos apdovanojimas atiteko Sirijoje dirbančiam fotonaujienų žurnalistui Sameerui al Doumy (Samirui Dumiui), įamžinusiam aviacijos smūgių vaizdus nuniokotame Dumos mieste netoli Damasko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių