Quantcast

Tautinis rūbas – elitui

Norėjo būti lygios su vyrais

Pernai spalį į Klaipėdos etnocentrą kreipėsi uostamiesčio Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės Klaipėdos regiono karininkų šeimų moterų draugijos moterys. Jos sumanė įsigyti tautinių drabužių ir ketino juos naudoti įvairiuose renginiuose, kuriuose jos dalyvauja drauge su savo sutuoktiniais.

Lietuvos kariuomenės karininkų vakarinės uniformos – itin iškilmingos. Vyrai vilki smokingus, baltus marškinius ir peteliškes.

Kaskart pirkti ar siūdintis vakarinę suknelę, tinkamą pasirodyti kartu su tokia uniforma vilkinčiu vyru, moterims yra nemenkas iššūkis. Todėl, paragintos išmanančių etiketą žmonių, jos nusprendė įsigyti protokolinio rūbo statusą turinčius tautinius kostiumus.

E.Matulionienė pirmiausia papasakojo birutietėms apie liaudies rūbų įvairovę, paaiškino pagrindinius bruožus ir padėjo kiekvienai jų pasirinkti, kokio regiono ir kurio laikmečio kostiumų jos norėtų, be to, pritaikė kiekvienos moters figūrai bei skoniui labiausiai tinkančius drabužius.

"Žinau, kad ir tarpukario karininkų žmonos, birutietės švenčių metu dėvėdavo tautinius rūbus. Turėjome ir mes šiokių tokių drabužėlių, panašių į tautinius: kas languotą sijoną, kas kokią liemenę. Mūsų sąjungos pirmininkė Namida Pocienė mums kartą paaiškino, kad kostiumas turi būti tikras ir vientisas. Kaip vėliava negali būti bet kokia, ir kostiumas negali būti tik panašus į tautinį. Ji mums patarė kreiptis į specialistę", – pasakojo uostamiesčio birutiečių vadovė Sigita Stonkienė.

Šie kostiumai daugeliui moterų padėjo išspręsti amžiną problemą, kuo rengtis. Mat naujieji, daug kainavę rūbai tinka visoms progoms, o ir atrodo prabangiai.

Sostinėje apspito užsieniečiai

Vasario 7-ąją tradiciškai yra minimas Birutės vardadienis, šiemet tądien buvo minima 90 metų bendrijos sukaktis. Iškilmės vyko Kauno karininkų ramovėje. Šį kartą didelė dalis moterų vilkėjo tautinius kostiumus.

"Mes ir pačios nebuvome mačiusios viena kitos rūbų. Rengėmės autobuse, buvo smalsu ir nuostabu. Prisipažinsiu, yra visiškai kitoks jausmas, kai apsirengi klaipėdietiškais rūbais. Man atrodo, kad mano nugara labiau išsitiesia, ir vaikštau kažkaip grakščiau, jaučiuosi ypatinga", – dalijosi įspūdžiais S.Stonkienė. – Žinau, kad netrukus dar kelios mūsų bendrijos narės taip pat pasidabins panašiais kostiumais. Tiesiog viena dabar laukiasi vaikelio, kita ką tik pagimdė. Moterys laukia, kol figūros vėl bus normalios."

Klaipėdos birutietės pasisiuvo keturis klaipėdietiškus ir vieną žemaitišką kostiumą. Visos moterys tikino sulaukusios namiškių susižavėjimo, ne viena ketina panašius drabužėlius parūpinti ir savo dukroms.

Pernai kovo 28 d. visos Lietuvos birutiečių sąjungos skyrių pirmininkės buvo pakviestos pas šalies Prezidentę.

Septynios moterys pasipuošė savo regionų tautiniais drabužiais ir neįtikėtinai šiltą dieną iš Krašto apsaugos ministerijos į prezidentūrą ėjo be paltų.

Nors kelias buvo netolimas, pakeliui moterims teko kelis kartus sustoti – turistai iš užsienio šalių jas stabdė, kalbino, fotografavo ir reiškė susižavėjimą.

Akis bado klaidos

Tautiniams rūbams keliami labai griežti reikalavimai. Jais pasipuošę žmonės turi žinoti nemažai dalykų, kurie neleistini vilkint šiuos kostiumus. Daugelis detalių parodo ne tik vietovę, kuriai atstovaujama, bet ir žmogaus socialinį statusą.

Specialistams akį rėžia, kai net šalies vadovė šiurkščiai nusižengia šiems kanonams nedėvėdama galvos apdangalo. Jos amžiaus moteris, vilkėdama lietuvių tautinius rūbus, būtinai turi prisidengti galvą ir nepalikti kyšoti nė vieno plauko.

"Kai žmogus apsivelka puikų kostiumą, bet apsiauna netinkamą avalynę arba neturi galvos apdangalo, tai savotiškai išniekina rūbą, nes jis tokiu atveju turi trūkumų. Galėčiau palyginti tai su vakarinės suknelės ir šlepečių deriniu. Visiškai klaidinga manyti, kad skara, nuometas ar kepuraitė sudarkys veidą. Niekai. Negali vienas žmogus tuo pačiu metu reprezentuoti XIX ir XX amžių", – aiškino E.Matulionienė.

Etnologė gali per kelias sekundes išvardyti daugybę dažnai pasitaikančių klaidų.

Viena būdingiausių – auskarų bei apyrankių nešiojimas prie liaudies rūbo. Kartais garbaus amžiaus moterys galvas dabina karūnėlėmis, nors iš tiesų tai yra netekėjusių, jaunų mergaičių atributas.

Vyrams bet kuriuo metų laiku privaloma sermėga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

birutietė!

birutietė! portretas
Gal Bonetai užtektų pinigų prie tautinio kostiumo prisipirkti dar ir tautinį vardą?

Pastebėjau

Pastebėjau portretas
Kokie gražūs rūbai ir moterys su jais apsirengusios tampa gražesnės negu su šiuolaikiškais.

Klausimas

Klausimas portretas
Kaip pačiai pasisiūti kyką prie tautinio kostiumo? Kur galima rasti nuorodas ir schemą?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių