Quantcast

Kitų metų „Eurovizija“ – Švedijoje

  • Teksto dydis:

Šeštadienio vakarą visus Europos muzikos gerbėjus prie ekranų sukvietė 60-oji „Eurovizija“. 40 konkurse balsavusių šalių įvertino, kad geriausiai šiais metais skambėjo Švedijos atstovo daina.

Šeštadienio vakarą visus Europos muzikos gerbėjus prie ekranų sukvietė 60-oji „Eurovizija“. 40 konkurse balsavusių šalių įvertino, kad geriausiai šiais metais skambėjo Švedijos atstovo daina.

Mans Zelmerlow su daina „Heroes“ pelnė 365 balus. Antroje vietoje su 303 balais liko Rusijos atstovė, trečioje – Italija, surinkusi 292 balus.

Lietuvai – 18 vieta

Lietuvai septynis balus skyrė Latvija, Airija. Du balus davė Estija. Vieną balą skyrė Danija. Keturis balus Lietuvai dovanojo Didžioji Britanija. Tris balus skyrė Gruzija. Šešis balus – Norvegija. Viso Lietuvių duetas pelnė 30 balų ir užėmė 18 vietą.

Paklaustas, su kokia nuotaika vyksta namo, Lietuvos delegacijos vadovas Audrius Giržadas tikino, kad nuotaika puiki, o tiek komanda, tiek duetas konkurse viską padarė taip, kaip reikėjo.

„Svarbiausia – susidėti lagaminus ir nevėluoti į lėktuvą“, –  į konkurso baigtį su šypsena reagavo A. Giržadas. Monika taip pat tikino, kad jos nuotaika puiki, o Lietuvai ji perdavė padėkas.

„Mūsų pasirodymas šiandien buvo tikrai geras. Energetiškai tai buvo geriausias iš visų pasirodymų, kokius tik turėjome čia. Nesvarbu, kad tas bučinys buvo ilgesnis, ir galbūt mes praleidome ritmo dalį. Tai buvo gyva, natūralu“, – kalbėjo Vaidas.

Monikos teigimu, laikas „Eurovizijoje“ buvo labai sunkus, tačiau augino ją kaip atlikėją. Jai pritarė ir Vaidas, kurio manymu, „Eurovizijoje“ dirbti reikia ne tik scenoje, bet ir su žurnalistais.

Monika neatsisako minties konkurse dalyvauti dar kartą, tačiau tam, pasak jos, reikia turėti kūrinį, kuriuo labai tikėtum.

Lietuvos auditorija savo balsus paskirstė taip: 1 balas – Italijai, 2 – Azerbaidžanui, 3 – Australijai. 4 – Slovėnijai, 5 – Norvegijai, 6 – Gruzijai. 7 – Belgijai, 8 – Estijai, 10 – Švedijai ir 12 balų – Latvijai.

Lietuvių pasirodymas – dar viena plyta į statomą pilį

Muzikos prodiuseris Lauras Lučiūnas teigia, kad švedai – viena stipriausių Europos muzikinių šalių, kuri turi savus receptus.

„Švedai dirba visais frontais. Yra nemažai švedų, kūrusių kitų šalių dainas. Tai – viena stipriausių Europos muzikinių šalių, jei neskaičiuotume Jungtinės Karalystės, kuri neteikia šiam konkursui didelio dėmesio. Švedai pagaliau rado tą tikrą receptą, per keletą metų jie laimi kelintą kartą. Manau, kad tai – tendencinga. Džiaugiuosi, kad Europa turi pakankamai kultūringą pop skonį“, –  portalui LRT.lt komentavo L. Lučiūnas.

Jo teigimu, stiprių dainų kontekste pakankamai gerai pasirodė ir lietuvių duetas: „Pažiūrėjus finalo repeticiją buvo matyti, kurios šalys yra lyderės. Noras yra visada didesnis, manėme, kad būtų labai gerai patekti į dešimtuką. Tačiau tarpusavyje diskutuodami muzikos vadybininkai svarstė, kad lietuviai užims 15-20 vietą. Manau, kad mums nieko nepritrūko, o „Eurovizija“ šiemet kaip niekad suvienijo labai daug žmonių. Daugelis mus palaikė. Pasirodymas nebuvo blankus ar nuobodus. Šis duetas padarė viską, ką galėjo geriausia ir, svarbiausia, ištransliavo tam tikras žinutes, kurių Lietuvai taip trūko. Tai – dar viena plyta į mūsų statomą pilį.“

D. Užkuraitis: švedai žino, ką daro

Pasak muzikologo Dariaus Užkuraičio, švedų rezultatas yra absoliučiai tikėtas. „Tokį rezultatą ir prognozavau. Ši daina yra to verta. Atlikėjas nebuvo toks girdėtas kaip Loreen, kai ji dalyvavo „Eurovizijoje“, bet jo rezultatą buvo galima nuspėti. Švedų pasirodymas turėjo viską: gerą atlikėją, dainą ir šou“, – portalui LRT.lt komentavo D. Užkuraitis.

Pasak muzikologo, daugelis šalių išties perka švedų sukurtas dainas, kad galėtų gerai pasirodyti: „Švedai žino, ką daro. Muzikinis verslas ten yra kaip šalies industrija.“

Tuo metu Vaidos ir Monikos užimta 18-ta vieta finale yra reali vieta tokiai dainai finale. „Eurovizijoje“ iš tiesų svarbi pirma vieta, visos kitos vietos – nesvarbios. Svarbu tai, kad finalą rodo visos šalys, tai yra mažiausiai 150 milijonų auditorija. Vien tai jau yra svarbu. Svarbiausia – sudalyvauti, kad būtum pastebėtas“, – aiškino D. Užkuraitis.

Į sceną lipo 27 šalių atstovai

Jubiliejinis konkursas prasidėjo praėjusių metų laimėtojos Conchitos Wurst pasirodymu. Ji su Vienos simfoniniu orkestru atliko kūrinį „Rise Like a Phoenix“.

„Euroviziją“ veda moterų trio: TV laidų vedėja, rašytoja ir aktorė Arabella Kiesbauer, TV laidų vedėja ir aktorė Mirjam Weichselbraun, radijo ir TV laidų vedėja Alice Tumler.

Prisistatydami į sceną lipo visų 27 šalių atstovai.

Pirmieji „Eurovizijoje“ pasirodė Slovėnijos atstovai. Duetas Maraaya tai – Marjetka ir Raay, kurių išskirtinumas – studijines ausines, su kuriomis Marjetka neišsiskiria ir būdama ant scenos. Tai padeda atlikėjai atsipalaiduoti ir žengti į sceną susikaupus taip pat, kaip įrašinėjant dainą. Duetas atliko kūrinį „Here For You“.

Prancūzijos atstovę Lisą Angell televizijos žiūrovai girdėjo pirmą kartą. Su daina „N'oubliez Pas“ ji iš karto pateko į konkurso finalą. Kūrinį dainininkė paskyrė savo dukrytei. Atlikėja užaugo su svajone tapti profesionalia muzikante ir savo solinę karjerą pradėjo dainuodama Prancūzijos Rivjeros klubuose.

Auksinis berniukas iš Izraelio Nadav Guedj didžiojoje scenoje pasirodė su daina „Golden boy“. Vos 16 metų sulaukęs vaikinas jau gali džiaugtis gavęs galimybę atstovauti savo šaliai didžiausiame Europos dainų konkurse.

Šių metų Estijos atstovai – Elina Born ir Stigas Rasta. Jie atliko kūrinį „Goodbye to Yesterday“. Jausmingą baladę lydėjo vokalistės ašara.

Dar vienas nematytas duetas – Jungtinės Karalystės atstovai, taip pat atkeliavę tiesiai į finalą. "Electro Velvet“ sudaro Alexas Larke ir Bianca Nicolas. „Eurovizijos“ dainų konkurse jie atliko dainą „Still In Love With You“, tai electro-swing žanro kūrinys, sujungiantis vintažinę muziką ir modernius ritmus.

Alex yra didelis Luiso Armstrongo fanas, todėl pats taip pat pasirinko panašų muzikinį žanrą. Alexas ne tik užsiima aktyvia koncertine veikla, tačiau taip pat dirba ir pradinių klasių mokytoju, o Bianca, išgarsėjusi televizijos projekto metu, jau turėjo garbės koncertuoti ir karališkajai šeimai.

Armėnijai šiemet atstovauja šešių dainininkų grupė „Genealogy“. Grupę sudarė Armėnijos nacionalinis transliuotojas, sumanęs į Vieną pasiųsti himną apie taiką, vienybę ir meilę.

„Genealogy“ – tai tiltas, jungiantis penkis pasaulio žemynus su Armėnija. Grupę sudaro po vieną armėną iš Europos, Amerikos, Azijos, Afrikos, Australijos ir, žinoma, Armėnijos. Jų gyslomis teka tas pats kraujas, juos jungia tie patys genai ir muzika – universalioji pasaulio kalba.

Grupės narė Mary-Jean yra Australijos, Graikijos ir JAV pilietė. Kita narė, Inga, „Eurovizijos“ konkurse dalyvauja jau antrąkart. „Genealogy“ narys Essai pirmąją dainą parašė būdamas 12-kos.

Septintieji ir labiausiai laukti – Lietuvos atstovai Vaidas ir Monika. Dueto pasirodymas praėjo sklandžiai, o bučinys užtruko ilgiau nei ankstesnieji.

Serbijos atstovė – Bojana Stamenova. Ji atliko kūrinį „Beauty Never Lies“. Bojana gimė 1986-aisiais, dainuoja nuo septynerių. Išgarsėjo prieš kelerius metus TV projekte „Serbijos talentas“. Mėgsta keliauti. Norėtų aplankyti Prancūziją – dėl meno ir maisto, Airiją – dėl nuostabių kraštovaizdžių ir alaus, Ameriką – dėl bliuzo, baikerių, Čikagos, miuziklų.

Norvegijai taip pat atstovauja duetas – Kjetil Morland ir  Debrah Scarlett. Kaip ir Lietuvos atstovai, šie atlikėjai jėgas suvienijo specialiai šių metų „Eurovizijos“ konkursui.

Dainininkai vienas kito nepažinojo, kol jų nesuvedė lemtingas kūrinys „A Monster Like Me“. Duetą beveik galima vadinti tarptautiniu: D. Scarlett didžiąją dalį savo gyvenimo praleido Šveicarijoje, o K. Morland – Anglijoje. Galbūt tai ir atnešė sėkmę šiems atlikėjams.

Švedijos atstovas Mans Zelmerlow publiką sužavėti stengėsi animacine grafika bei daina „Heroes“. Šis kūrinys žinomas jau daugeliui Europos klausytojų. Daina kelis mėnesius skamba ne tik Švedijos, bet ir Lietuvos radijo stočių eteryje.

John Karayiannis jau prieš 10 metų užsibrėžė tikslą, kad vieną dieną jis atstovaus Kiprui „Eurovizijos“ konkurse. Pagaliau jo svajonė išsipildė. Didžiausiais savo įkvėpėjais vaikinas laiko Ed Sheeran ir John Mayer, tačiau jis domisi ne tik muzika.

John yra kompiuterinių žaidimų entuziastas. Būtent taip jis atsipalaiduoja ir besiruošdamas didžiajam pasirodymui. Vienos publikai jis pristatys kūrinį „Stronger Every Minute“.

Pirmą kartą istorijoje – Australijos atstovas „Eurovizijoje“. Ši garbė teko Guy Sebastian. Vienas populiariausių atlikėjų savo žemyne domisi ne tik muzika.

Guy yra aktyviai įsitraukęs į Raudojojo Kryžiaus veiklą, taip pat prisideda prie daugelio kitų labdaros organizacijų. Dainininko  gyslomis teka portugalų, anglų, škotų ir šrilankiečių kraujas. Ugningo temperamento vaikinas prieš lipdamas ant scenos susikaupia žiūrėdamas pamėgtą sceną iš filmo „Rokis 4“ .

Konkurso šeimininkai, austrai, šiemet į konkursą delegavo grupę „The Makemakes“. Patys vaikinai teigia, kad iš kitų konkurso dalyvių jie išsiskirs, nes yra tikra roko grupė. Trys ilgaplaukiai susivienijo 2012 metais ir netrukus žengė į muzikos topų viršūnes.

Vaikinai neslepia džiaugsmo, kad Austrijos garbę gins būdami šių metų „Eurovizijos“ šeimininkai.

Kipre gimusi Graikijos atstovė Maria Elena Kyriakou – trijų berniukų mama. Dainininkė visada svajojo įsilieti į eurovizinę „šeimą“, o prieš kiekvieną svarbesnį pasirodymą eina į bažnyčią. Europai ji pasirodė su kūriniu „One Last Breath“.

Juodkalnijai didžiojoje Europos scenoje šiemet atstovauja Nenad Knežević Knez, kuris savo solinę karjerą pradėjo dar 1992 metais.

Atlikėjas pasirodė su daina „Adio“. Ji sukurta garsaus serbų kompozitoriaus Željko Joksimovic.

Vokietijos garbę tarptautiniame dainų konkurse šiemet gina Ann Sophie su daina „Black Smoke“. 24 metų mergina kiekvienoje scenoje jaučiasi it žuvis vandenyje, tai ji jau įrodė Vokietijos publikai ir po įnirtingos kovos įgijo teisę atstovauti savo šaliai.

Gimusi Londone, užaugusi Hamburge, o studijavusi Niujorke, Ann atvyksta į Vieną papasakoti publikai istoriją apie nepasisekusius santykius ir sudaužytą širdį.

Lenkijai šių metų konkurse atstovauja Monika Kuszynska. Mergina, kaip pati teigia, į „Euroviziją“ eina statyti „tolerancijos tilto“. Po nelaimingo auto įvykio 2006 metais Monika buvo paralyžiuota, tačiau tai jos nesustabdė.

Po 6 metų aktyvios reabilitacijos Monika sugrįžo prie savo didžiosios gyvenimo aistros – dainavimo. Socialiai aktyvi mergina 2013 metais Lenkijos prezidento buvo apdovanota Auksiniu kryžiumi. 

Didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje ji pasirodė su kūriniu apie toleranciją, viltį ir meilę „In The Name Of Love“.

Kita ryški atlikėja – Latvijos atstovė Aminata. Elektroninės muzikos gerbėjų širdis pavergęs kūrinys „Love Injected“ – šiek tiek nutolęs nuo tradicinio eurovizinių dainų formato, tačiau būtent tai ir patraukė žiūrovų bei komisijos dėmesį Latvijos nacionalinėje atrankoje.

Egzotiškos išvaizdos atlikėja „Eurovizijos“ žiūrovus siekė pavergti savo charizma ir unikaliu balso tembru.

„Voltaj“ – garsi Rumunijos poproko grupė, gyvuojanti jau daugiau kaip du dešimtmečius. Nacionalinę atranką grupė laimėjo su daina „All Over Again“ apie vaikus, paliktus emigravusių tėvų.

„Voltaj“ yra koncertavę Moldovoje, Austrijoje, Italijoje, Ispanijoje, Airijoje. Grupė kasmet surengia apie šimtą koncertų.

Edurne, išgarsėjusi televizijos talentų šou metu, atvyko į „Euroviziją“ pristatyti Ispanijos. Atlikėja pradėjo savo muzikinį kelią būdama vos penkerių, šiuo metu yra išleidusi jau penkis solinius albumus.

Daina „Amanecer“ papasakos istoriją apie nelaimingą meilę, prarastą džiaugsmą ir viltį vėl išvysti kylančią saulę.

Vengrijos atstovė šių metų „Eurovizijoje“ – Boggie su daina „Wars For Nothing“.

Boggie su grupe daug koncertuoja Vengrijoje ir užsienyje. Ji – savo dainų muzikos ir žodžių autorė. Muzikuodama jungia įvarius stilius – nuo pop, džiazo iki kantri ir klasikos.

Nina Sublatti ir jos kūrybos daina „Warrior“ („Karys“) – Gruzijos pasirinkimas. Šalies atstovė – žinoma manekenė, dirbusi su garsiausiais šalies dizaineriais ir fotografais, televizijos projektų dalyvė ir nugalėtoja.

Ji koncertavo su keliomis muzikos grupėmis, Gruzijos valstybiniu simfoniniu orkestru. Prieš 2 metus išleistas dainininkės albumas „Dare to be Nina Sublatti“ vis dar – tarp klausomiausių šalyje. Labai mėgsta tatuiruotes – turi jų net aštuonias.

Azerbaidžano atstovas Elnur Huseynov atliko kūrinį „Hour Of The Wolf“. Šis azerbaidžanietis bandys užkariauti „Eurovizijos“ žiūrovų širdis jau antrą kartą. Pirmasis jo bandymas buvo 2008 metais su daina „Day After Day“.

Polina Gagarina – viena ryškiausių šiandienos Rusijos šou verslo puošmenų į „Euroviziją“ atkeliavusi su daina „A Million Voices“. Ji – dainininkė, aktorė, kompozitorė, daugelio Rusijos muzikos apdovanojimų laureatė.

Moteris yra išleidusi du albumus (2005 ir 2010 metais). Polinos vyras – garsus fotografas Dmitrijus Ischakovas. Pora augina septynerių Andrejų.Polina turi specialius kvepalus, kuriais kvepinasi tik prieš pasirodymus. Ji tiki, kad tai jai atneša sėkmę.

Albanijos atstovė – Elhaida Dani su kūriniu „I'm Alive“. Ji – žvaigždė ne tik savo tėvynėje, bet ir Italijoje, kur 2013-aisiais laimėjo konkursą „Italijos balsas“. Aktyviai koncertuoja, leidžia muzikos albumus.

Gimė 1993-aisiais, dainuoja nuo ketverių, groja fortepijonu. 2009 m. laimėjo talentų šou „Žvaigždžių akademija“. Yra dalyvavusi ne viename konkurse Albanijoje ir užsienyje, laimėjo apdovanojimus Juodkalnijoje ir Bulgarijoje.

Elhaida Dani – adrenalino fanatikė, dievinanti konkursus. Pasak atlikėjos, siekiant laimėti ima gamintis adrenalinas, o tai jai leidžia pasirodyti geriau.

Kita šalis, delegavusi savo atstovus tiesiai į finalą, – Italija. Grupę  „Il Volo“ sudaro trys žavūs vaikinai, atliekantys popoperos žanro muziką. Šis trio per pastaruosius kelerius metus koncertavo visame pasaulyje ir netgi prisijungė prie legendinės atlikėjos Barbra Streisand turo.

Trys balsingi vaikinai buvo pastebėti vieno televizijos projekto metu. Tuomet prodiuseris Michele Torpedini juos ir suvienijo į „Il Volo“ projektą. Trio sėkmė buvo garantuota – „Il Volo“ prodiuseris jau yra užauginęs tokias žvaigždes, kaip Andrea Bocelli ir Zucchero.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusijos

Rusijos portretas
atstove SUPER!

Ta

Ta portretas
Eurovizija tikras tarybinių politinės dainos konkursų klonas: jokio tautinio išskirtinumo- visos dainos atliekamos "vyresniojo brolio" kalba, o laimėtoją ir visas kitas vietas visada nulemia politinis sprendimas.

JULIJA

JULIJA portretas
PER radio žinias pranešė 1 vieta Švedija, 3 vieta Italija it tt
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių