Quantcast

Barzdočių juokeliai: Conchita mūsų pasididžiavimo neatims

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Jie iš vaikų lengvai atėmė vaivorykštę. Bet barzdų iš mūsų jie neatims. Taip po barzdotos Conchitos Wurst pergalės "Eurovizijos" konkurse juokavo prieš trejus metus Lietuvoje įkurto Barzdų klubo nariai.

Jie iš vaikų lengvai atėmė vaivorykštę. Bet barzdų iš mūsų jie neatims. Taip po barzdotos Conchitos Wurst pergalės "Eurovizijos" konkurse juokavo prieš trejus metus Lietuvoje įkurto Barzdų klubo nariai.

Mada – iš Artimųjų Rytų?

Projektų vadovas, konsultantas ir Barzdų klubo prezidentas 26 metų Valdas Samkus neslėpė, kad po austro pergalės "Eurovizijoje" tarp barzdočių klubo narių kilo audringos diskusijos.

"Nieko nenoriu supriešinti. Į tai žvelgiu ramiai, kaip į šou elementą, kuris davė daug peno diskusijai. Be to, istorijoje buvo ir barzdotų moterų – Magdalena Ventura, Anie Jones, – teigė tarptautinių santykių ir politikos mokslus baigęs V.Samkus. Ir po akimirkos juokdamasis papasakojo vieną su Conchitos pergale susijusią istoriją. – Mūsų klubo narys visuomet važiuodavo žvejoti į vieną vietą, kur atsitiktinai susirinkdavo nemažai barzdotų žvejų. Nuvažiavęs į žvejybą po "Eurovizijos" apstulbo – visi žvejai buvo nusiskutę barzdas."

Vis dėlto apie 300 aktyvių ir apie 5000 narių socialiniame tinkle turinčio Barzdų klubo prezidentas pripažino, kad barzda – itin madingas vyriškas aksesuaras, tad barzdotų vyrų daugėja kasdien.

"Viena teorijų teigia, kad šią madą sukėlė iš Irako ar kitų Centrinės Azijos musulmoniškų šalių namo grįžę kariai. Stengdamiesi prisitaikyti prie vietinių, jie užsiaugino barzdas. Tai netrukus pastebėjo mados kūrėjai, kurie ieškojo alternatyvų pastaruoju metu madoje vyraujančiam moteriško tipo vyrui. Ir barzdoti vyrai vėl sužibėjo ant podiumo, televizijos reklamose", – pasakojo V.Samkus.

Jei tėvas be barzdos

Barzdų klubas įsikūrė po "Mados injekcijos" prieš kelerius metus, kai fotosesijoje dalyvavo keli barzdoti modeliai.

Dabar jie dalyvauja ir įvairiose veiklose, turi tarybą, kasmet renka prezidentą, kuriuo gali tapti bet kuris Lietuvos barzdočius.

Pernai, paskutinį rugpjūčio šeštadienį, Lietuvos barzdočiai jau paminėjo ir Pasaulinę barzdų dieną, kuri itin populiari Australijoje, JAV ir kitose šalyse.

"Barzda formuoja įvaizdį, charakterį. Ji gali suteikti solidumo, išmintingumo, griežtumo, žaismingumo. Ji gali slėpti randus, nepatinkančias lūpas. Kiti ja kompensuoja plikimą. Vienas mūsų klubo narys taip slepia šypseną keliantį jo katiniškos išvaizdos veidą. Dirbo vadovu, todėl dėl išvaizdos nusprendė auginti barzdą, kuri dabar jam suteikia solidumo. Beje, pastebėjau, kad būdamas barzdotu projektų vadovu sulaukiau daugiau pagarbos, savotiško nuolankumo, nors esu jaunas. Kai kurie žmonės su barzda raganauja ir ją paleidžia augti neformuodami jos. Tik nuo tavęs priklauso, ko tu nori. Barzda turi galią ir kartais neaišku, jūs formuojate barzdą ar barzda – jūsų charakterį, – šyptelėjo V.Samkus. – Tačiau yra garsus posakis – "Barzda filosofu nepadaro". Arba – kai nenori skustis, užauga drąsa."

Pokštus mėgstantys barzdočiai žino ir daugiau posakių bei juokelių.

"Yra trijų tipų vyrai, kurie neaugina barzdų. Pirmas: vyrai, kuriems barzda neauga dėl genetinių priežasčių, traumos (nudegimo). Antras: vyrai, kuriems barzdos neleidžia auginti moterys (mamos, sesės, draugės, žmonos, uošvės). Trečias: vyrai, kurie yra moterys."

"Barzda yra aistra, bet ne mada." "Kartais aš susimąstau apie skutimąsi... Bet visgi mano kojos man patinka ir plaukuotos."

Daugelis barzdočių žino Australijos grupės "The Beards" posakį: "Jei tavo tėvas be barzdos – turi dvi mamas."

Tabakas ir maistas

Klubo prezidentas barzdą pradėjo auginti nuo 16 metų, kai pradėjo formuotis jo asmenybė. Galbūt įtakos turėjo ir barzdotas Valdo tėvas.

"Kai barzdą sutrumpinau, buvo labai nejauku, nesaugu, – šyptelėjo V.Samkus. – Tarsi jūs nusiskustumėte antakius."

Barzdų klubo prezidentas džiaugėsi, kad pastaruoju metu daugėja barzdočių: "Kas vakar buvo be barzdos, šiandien jau augina. Malonu, kad dabar neskersuojama į barzdočius, kurie ateina įsidarbinti, nors prieš  trejus, ketverius metus jų galimybės įsidarbinti buvo mažesnės."

Beje, vienas Barzdų klubo narys iš Klaipėdos dalyvauja tarptautinėse šukuosenų parodose užsienio šalyse.

Barzdos trūkumai? "Gali užsitėkšti sriubos ar padažo iš mėsainio. Valgai lėčiau, bet taip – sveikiau. Žinoma, barzdą reikia prižiūrėti, naudoti kosmetiką. Rūkant ant barzdos nutupia įvairiausių skonių ir kvapų tabako. – V.Samkui patinka sandalmedžio ar citrusų kvapo kosmetika – naudoja šių kvapų aliejus ir kondicionierius. – O bučiuotis ar mylėtis barzda niekada netrukdė. To klausiau merginų ir dabartinės mylimosios."

Barzda išgarsino pasaulyje

Garsiausias Lietuvos barzdočius – 60 metų Telšių rajono Degaičių kaimo seniūnas Antanas Kontrimas.

"Netrukus bus 40 metų, kai aš su barzda, – nusijuokė su savo barzda keliantis įvairius daiktus ir žmones, keliolika Guinnesso rekordų pasiekęs A.Kontrimas. Jo barzdos ilgis – apie 30 cm. – Kartą balandžio 1-ąją laikraštis pajuokavo, kad nusiskutau barzdą. Sulaukiau daugybės nusivylusiųjų skambučių. Mano barzda jau tapo nacionaline nuosavybe."

Kadaise jis buvo nusiskutęs barzdą – tai iš pirmo žvilgsnio net nepažino mama.

Paskutinį pasaulio rekordą A.Kontrimas pasiekė 2013 m. pavasarį Romoje, Silvio Berlusconi priklausančio TV kanalo studijoje, kai su barzda iškėlė 63,8 kg svorio gražuolę: "Vyrų nekilnoju. Ne ta pakraipa."

Pirmąjį rekordą jis pasiekė 2001-aisiais "Visagino country"  muzikos festivalyje. Prisirišęs prie savęs diržais Antanas pakėlė 61,3 kg svorio festivalio prezidentės dukrą.
"Tuomet iš JAV buvau atsivežęs specialius spaustukus barzdai, bet su spaustukais žaidėm žaidėm, ir jie, matyt, išsiklibino, – prisipažino žemaitis. – Bandė mergina čiupti už jų, bet jie neišlaikė. Po to dar ir dar kartą – nesėkmingai."

Tuomet A.Kontrimas merginai tyliai pasakė: "Čiupk man už barzdos, o kita ranka mojuok žmonėms."

Po akimirkos mergina sušvokštė: "Slystu!" Antano paraginta, barzdą griebė abiem rankomis. Vyras daugiau nei 60 kg sveriančią merginą išlaikė.

Barzda kilnojamų merginų tautybės ketėsi: pirmoji – kinė, kurią A.Kontrimas kėlė 2004 m., svėrė 48 kg. Tuomet lietuvis paprašė sunkesnės moters, tačiau mergina, televizijos laidos vedėja, būtinai norėjo patekti į žurnalų, laikraščių viršelius bei TV ekranus, tad jai prikabino liemenę su svoriais.

"Gražias moteris kilnoju. Negražių nėra, yra tik tokių, kurioms kažko trūksta, – juokėsi žemaitis, kurio nuotrauka 2004 m. Guinnesso rekordų knygoje buvo išspausdinta per pusę puslapio. – Daugiausia kėliau lenkaičių – jos gražios, lietuvės – dar gražesnės."

Skausmas užgrūdino

Kodėl jis pradėjo auginti barzdą? Be priežasties, nuo 1976 m. Užaugo 5 cm, po to ją paleido želti.

A.Kontrimas ramiai reaguoja į dabar madingas barzdas: gal atsiras jam konkurentų, kurie išdrįs kilnoti žmones barzda?

"Taip, iš pradžių velniškai skaudėjo. Kiekvienas išrautas plaukas – milžiniškas skausmas. Bet gydytojas patikino, kad po to bus geriau, o nauji plaukai užauga tvirtesni. Dabar užsigrūdinau", – pirmuosius neįprastos karjeros žingsnius prisiminė A.Kontrimas.

Paklaustas, ar nedvelkia kvankštelėjimu jo rekordų siekimas, Antanas nusijuokė: "Juk taip įdomiau gyventi, – perbraukė rankomis barzdą, kurią plauna šampūnu. – Kaip viskas prasidėjo? Kartą perskaičiau, kad kažkoks indas kažką pakėlė savo ūsais."

Barzdos trūkumų jis nežino. Tiesa, reikėjo įprasti valgyti duoną, sriubą. Antanas barzdą užsikiša už marškinių lipdamas į automobilį, nes karštą dieną pradarius langą ji trukdo vairuoti ir plevėsuoja it vėliava.

"Bet nereikia praustis. Akis pasitrini pirštu ir – į darbą", – juokavo A.Kontrimas.

Kaip Joniukas ir Grytutė

"Ką tik smarkiai patrumpinau barzdą. Kai reikėjo rinktis tarp barzdos ir šeimos, pasirinkau šeimą, – išgirdęs pokalbio temą nusikvatojo dailininkas ir iliustratorius Rimas Valeikis. – Buvau jau kaip Kalėdų Senelis. Užkniso nešioti praėjusios dienos pietus, nes kibo trupiniai."

Rimas neslėpė, kad šukuoti ilgą barzdą buvo skausminga. Pasak R.Valeikio, barzda yra jautri: "Net neįsivaizduoju, kaip tas rekordininkas žemaitis barzda kilnoja žmones."

Kiekvieną dieną R.Valeikiui skustis labai nepatinka, tačiau pernelyg ilga barzda jam tapo problema: "Per barzdą kelio nemačiau, todėl galėjau pasiklysti kaip Joniukas ar Grytutė ir nerasti kelio namo."

"Kasdien skusti nepatogu, nėra laiko, dirgina odą, skustuvai kainuoja. Geriausia turbūt kelių dienų barzda", – svarstė R.Valeikis, kuris būdamas mažas labai norėjo pamatyti tėvą ir senelį su ilga ilga barzda.

Bučiuotis barzda jam netrukdo – be to, Rimas nėra karštas bučiuoklis.

"Barzda reikalauja daug priežiūros, nes joje gali susipainioti rankos, o valgant įmerksi barzdą į sriubą ar barzda surinksi trupinius", – teigė buvęs realybės šou dalyvis ir pastebėjo, kad barzda suteikia solidumo, galimybę keisti, net drastiškai, savo išvaizdą, staiga atjaunėti nusiskutus, arba vėl tapti solidžiam.

"Pasaulis, kuriame "Euroviziją" laimėjo Conchita – draugiškas ir geras", – ramiai reagavo į C.Wurst pergalę dailininkas.

Kuboje – privilegijos

Aktorius Giedrius Savickas barzdą pradėjo auginti dėl praktiškos priežasties: jis turi pagurklį.

"Viskas įvyko natūraliai. Seniai ją auginu – daugiau nei šešerius metus, – G.Savickas ne dėl mados pradėjo auginti barzdą. – Į atsiliepimus nekreipiau dėmesio. Tačiau, jei barzdą auginu, vadinasi, daugiau žmonių įvertino teigiamai. Tiesa, dabar jaučiuosi kitu žmogumi ir būtų labai keista nusiskusti."

"Pernai buvau barzdų šalyje – Kuboje. Ten barzda turi ypatingą reikšmę žmonių gyvenime. Kuboje su barzda lengviau patekti į muzikos klubą, gatvėje pasigauti taksi, parduotuvėje apsipirkti be eilės, – pastebėjo dar vienas Lietuvos barzdočius – dainininkas ir muzikos prodiuseris Linas Adomaitis. – Žinoma, moterų dėmesys barzdotiems vyrams yra didesnis. O ir mano žmona džiaugiasi tokiu mano įvaizdžiu. Tai – labai svarbu. Man barzda patinka, nes ji man tinka, patinka man ir mano moteriai, nereikia daug priežiūros. Manau, vyrams barzda suteikia šiek tiek laukiniškumo, ir tai moteris tiesiog užveda, o kartais ir išveda iš proto."

Atsargiai su ugnimi

Ekstremalas, aktyvaus poilsio renginių organizatorius bei "robinzonas" Linas Samaška neslėpė, kad jam nepatinka dabartinė mada.

"Barzdą auginu jau bent aštuonerius metus, o dabar ją pradeda auginti masiškai – nesvarbu, ar tinka, ar ne, patinka ar ne, – nusijuokė L.Samaška. – Kodėl auginu aš? Vaikystės trauma. O jei rimtai – neturėjau nei fiziologinių, nei estetinių priežasčių ją auginti. Buvau vienoje ekspedicijoje, po to iškart kitoje kelionėje. Galvojau, nusiskusiu vėliau, taip barzda ir užaugo..."

Tuomet Linas nusprendė pasidaryti fotosesiją žiemą, kartu su savo šunimis haskiais – tarsi neandartalietis ar robinzonas.

"Taip viskas tęsiasi iki šiol, – dabar Lino barzda – apie 30 cm ilgio. – Barzda turi pranašumų. Padėjo pabėgti nuo CŽV agentų, nes jie turėjo mano jaunystės fotografiją, kur aš be barzdos. Žiemą – nešalta, vasara – gera oro cirkuliacija."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donelaičio varna

Donelaičio  varna portretas
Pasinaudojo grynai popo įvaizdžiu, tik spalvingiau.Štai ir visa sėkmės istorija. Nieko originalaus.

Donelaičio varna

Donelaičio  varna portretas
Conchita pasinaudojo Vera Serdiučka įdirbiu , tik gudriau.Mavrykina ir Nikitična įvaizdžiu , tik gudriau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių