- Eglė Astrauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Profesionalios lengvojo kultūrizmo sportininkės, mitybos specialistės ir socialinių tinklų garsenybės Ingos Žuolytės gyvenime dabar svarbiausias – prieš keturis mėnesius gimęs sūnus Gabrielius. Mažasis atnešė ne tik daug džiaugsmo, bet ir permainų gyvenime. Motinyste Inga džiaugiasi, tačiau savęs namų šeimininke nevadina. Visą dieną sukiotis virtuvėje – ne jai.
Atsisakė trenerės darbo
Jutube Inga kuria vaizdo tinklaraščius, kuriuose rodo savo kasdienį gyvenimą, pramogas ir dalijasi įvairiais patarimais. Aktyvi ir feisbuke, instagrame – čia ją stebi tūkstančiai lietuvių.
"Toliau aktyviai dalyvauju socialiniuose tinkluose, kuriu savo drabužių liniją, sudarau mitybos planus, vedu mokymus socialiniuose tinkluose. Laisvalaikiu sportuoju, susitinku su draugais, lankausi renginiuose, skaitau knygas ir mąstau apie naujus projektus", – savo veiklas kaip žirnius išberia Inga.
Tarp daug skirtingų veiklų besisukanti jauna moteris įsitikinusi, kad motinystė nesuteikia preteksto pamiršti save. Ir laukdamasi Inga buvo labai aktyvi: treniravosi sporto salėje ir baseine, daug laiko skyrė pasivaikščiojimui gryname ore. Ji džiaugiasi, kad ir gimus vaikeliui jos gyvenime neįsivyravo monotonija.
Vienintelis užsiėmimas, kurio ji atsisakė po vaikelio gimimo, tai asmeninės trenerės darbas. "Savo energiją dabar skiriu ne sportui, o sūnui", – sako Inga. Vis dėlto sporto ji neišsižadėjo: du kartus per savaitę sportuoja pati, du kartus eina į mankštas drauge su sūneliu.
Mano išbandytas ir pasiteisinęs būdas – vadovautis intuityviu noru valgyti. Tada nebejaučiu paranojiško poreikio vienam ar kitam maisto produktui kaip anksčiau.
Patinka fotografuoti
Inga prisipažįsta, kad šiuo metu virtuvėje sukiojasi rečiau, nei turėtų. Nors jos socialinių tinklų paskyros mirga akį traukiančiomis maisto patiekalų nuotraukomis, ji atskleidžia, kad, kalbant apie maistą, mėgstamiausia veikla – ne jo gamyba.
"Man labai patinka fotografuoti patiekalus, o tada juos estetiškai pateikti savo socialiniuose tinkluose. Nors tie, kurie mane stebi interneto erdvėje, gali pagalvoti, kad virtuvėje praleidžiu daug laiko, taip tikrai nėra. Turbūt esu puikus pavyzdys, kaip socialiniuose tinkluose galima susikurti kokį tik nori įspūdį. Tačiau visi gali pastebėti, kad mano kuriami receptai – paprasti ir ypač greitai paruošiami", – atvirauja pašnekovė.
Ant Ingos pusryčių stalo karaliauja avižinė košė, ispaninio šalavijo sėklų pudingas ir baltyminiai blyneliai. Jie labai maistingi, taip pat lengvai ir greitai paruošiami. Ingredientus visuose šiuose patiekaluose galima lengvai keisti.
"Dažniausiai patiekalų ingredientais tampa tai, kas tuo metu guli šaldytuve. Pakeitus kai kurių receptų keletą ingredientų, išeina sveikesnis ir unikalaus skonio patiekalas", – pasakoja mitybos specialistė.
Valandų valandas praleisti virtuvėj, ruošiant maistą ir po to plaunant indus, Ingai nepakanka kantrybės. "Iš tiesų aš gaminu tiek, kiek yra būtina. Svarbu, kad mano vyras būtų pavalgęs, o aš? Aš ką nors užkandu arba galiu ir nevalgyti išvis", – su šypsena prisipažįsta pašnekovė.
Nebesialina dietomis
Kai Inga atsisakė profesionalios sportininkės karjeros, iš savo rutinos išbraukė visas griežtas mitybos taisykles ir dietas. Kadaise tik dėl jų buvo atsikračiusi net 20 kg. Dabar viskas pasikeitė ir jauna moteris savo kūno alinti varginančiomis dietomis nebenori. Šiandien ji teikia pirmenybę sveikatai ir gerai jausenai.
"Apgaulės dienų (angl. Cheat days) jau senokai neturiu. Jeigu kažko labai noriu, leidžiu sau ir nesijaudinu. Mano išbandytas ir pasiteisinęs būdas – vadovautis intuityviu noru valgyti. Tada nebejaučiu paranojiško poreikio vienam ar kitam maisto produktui kaip anksčiau. Dabar savęs neriboju, bet niekuomet nepersivalgau, o anksčiau tai pasitaikydavo dažnai. Mano nuomone, persivalgymas – vienas blogiausių mitybos dalykų", – neabejoja Inga.
Jos didžiausia nuodėmė – sušiai. "Turbūt turėčiau sakyti, kad vietoje sušių galėčiau suvalgyti lašišų, krevečių ar ryžių su avokadais. Tačiau tai man šio patiekalo nepakeistų", – apie aistrą japoniškam patiekalui sako pašnekovė.
Jai ypač patinka itališka virtuvė – įvairios picos ir makaronų patiekalai. Žavisi ir kitų šalių patiekalais, tačiau atkreipia dėmesį: "Beveik kiekvienos šalies tradiciniai patiekalai nėra maistingi. Ne išimtis ir Lietuvos tradicinė virtuvė – maistine verte mūsų patiekalai nepasižymi. Tačiau reikia būti beširdžiu, kad nemėgtum kugelio ar cepelinų. Jeigu pagaminčiau namie, mano vyras labai apsidžiaugtų", – juokiasi Inga.
Dietinis varškės apkepas
540 g liesos varškės,
150 g anakardžio riešutų,
6 kiaušinio baltymai,
1 kiaušinio trynys,
kokoso drožlių,
penkių grūdų dribsnių,
razinų,
žemės riešutų,
saulėgrąžų,
kakavos miltelių,
cinamono,
biraus saldiklio.
Kiaušinius, varškę, cinamoną, kakavos miltelius, kokoso drožles, anakardžio riešutus, saldiklį ir penkių grūdų dribsnius sutrinkite smulkintuvu. Tuomet įmaišykite dar šiek tiek razinų, anakardžio riešutų. Į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, suberkite ploną sluoksnį razinų su riešutais, kuris bus kaip pagrindas apkepui. Ant pagrindo dėkite visą sutrintą varškės masę. Viršų apibarstykite saulėgrąžomis ir kokoso drožlėmis, o tada dėkite į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug valandą.
Vištienos rutuliukai
600 g vištos krūtinėlės filė,
4 morkos,
0,5 cukinijos,
2 kiaušinio baltymai,
1 kiaušinio trynys,
avižų,
prieskoninių žolelių.
Sumalkite vištos krūtinėlę, sutarkuokite morkas ir pusę cukinijos. Įdėkite avižų ir prieskonių, įmuškite kiaušinius. Tada viską gerai išmaišykite ir rankomis suformuokite norimo dydžio rutuliukus. Rutuliukus išvirkite keptuvėje su vandeniu.
Saldžiarūgštė vištiena
Išsiilgusiems saldžiarūgštės vištienos, siūlau nusikelti į Kiniją. Tai nėra labai sveikas patiekalas, neapsiėjau be rapsų aliejaus, tačiau pavyko išvengti krakmolo. Vietoje įprasto cukraus naudoju medų, o vietoje ilgagrūdžių – basmati ryžius, kurie turi žemesnį glikemijos indeksą.
1 vištos krūtinėlės filė,
basmati ryžių,
2/3 konservuotų kukurūzų skardinės,
0,5 svogūno,
1/3 imbiero šaknies,
0,5 geltonos paprikos,
0,5 raudonos paprikos,
1 skiltelė česnako,
2 šaukštai salsos padažo,
1 šaukštas sojų padažo,
medaus,
keli žiupsneliai sezamo sėklų,
aliejaus kepti.
Sausoje keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas. Tada keptuvę įkaitinkite su aliejumi ir mažais gabalėliais supjaustytą vištienos krūtinėlę kepkite kartu su prieskoniais. Kai mėsa apkeps, nukelkite nuo ugnies, sumaišykite su sojų padažu ir sudėkite į dubenėlį. Toje pačioje keptuvėje apkepinkite daržoves. Iš eilės sudėkite smulkintas daržoves: svogūną, imbierą, česnaką, paprikas. Į šį apkeptą daržovių mišinį sudėkite vištieną ir kartu su medumi bei salsos padažu pakepinkite dar keletą minučių. Nukelkite nuo ugnies, supilkite konservuotus kukurūzus, sezamo sėklas ir viską išmaišykite. Patiekite su virtais ryžiais.
Sveikuoliški sausainiai
Ožerškio uogų,
avižų,
džiovintų vaisių mišinio,
sezamo sėklų,
medaus.
Viską sumaišykite kartu su medumi, kad ingredientai gerai suliptų. Formuokite norimo dydžio rutuliukus ir kepkite orkaitėje 15–20 min.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip susikūrė verslai: S. Žutautienės – „užsidegus užpakaliui“, S. Nainės – iš suvalkietiškumo4
Daugybei žmonių smagu skaičiuoti ne savus, o svetimus pinigus. Dar įdomesnis klausimas, kiek į sąskaitas gauna žvaigždės. Tačiau vis daugiau įžymybių turi ir visai kitokių veiklų, tad papasakojo, kas neša pelną, kas malonumus, o kas vien...
-
Paulas McCartney‘is tapo pirmuoju JK muzikantu milijardieriumi
Penktadienį publikuoto leidinio „Sunday Times“ turtingiausių žmonių sąrašo „The Rich List“ duomenimis, muzikos legenda Paulas McCartney‘is tapo pirmuoju JK muzikantu milijardieriumi. ...
-
Garsusis magas D. Copperfieldas kaltinamas netinkamu seksualiniu elgesiu3
Keliolika moterų kaltina amerikiečių magą Davidą Copperfieldą netinkamu seksualiniu elgesiu. Apie tai rašo britų laikraštis „The Guardian“. Kai kurios moterys nurodo incidentų metu dar neturėjusios 18 metų. Trys moterys tiki...
-
Lietuvė „Eurovizijos“ atlikėjus įamžina unikaliu būdu: skiria tik tiek laiko, kiek trunka jų daina
Vieni „Eurovizijoje“ dainuoja, kiti – klauso ir balsuoja, tačiau vilnietė Danutė Čyrienė „Euroviziją“ piešia. Svarbu paminėti, kad ne bet kaip, atlikėjo portretui ji skiria tik tiek laiko, kiek trunka jo daina &ndas...
-
Silvester Belt „Luktelk“ pašalinta iš „Spotify“ platformos: kokios galimos priežastys?24
Iš „Spotify“ platformos trečiadienį dingo daina „Luktelk“. Gerbėjai šia žinia dalijosi socialiniuose tinkluose, tačiau, teigiama, kad pats Silvester Belt ir jo komanda apie šį incidentą nieko nežinojo. ...
-
Festivalis Vilniuje: „Eurovizijos“ prodiuseris, renginys vandenyje ir „paskutinė vakarienė“
„Eurovizijos“ dainų konkurso ir olimpinių žaidynių organizatorius, šviesaus atminimo Anglijos karalienės Elžbietos II bei Džeimso Bondo šuolį parašiutu iš sraigtasparnio surengęs britas Martinas Greenas atvyksta...
-
Kanų kino festivalio pradžia – dramatiška1
Kai nuo Festivalių rūmų dar tik buvo tiesiamas raudonas kilimas, jau kilo bruzdesys – neabejojama, kad 77 Kanai vyks ne tik karų, bet ir galimų darbuotojų streikų ir suintensyvėjusių #MeToo sukrėtimų fone. ...
-
L. Kalpokaitė apie darbą su sutuoktiniu: siaubas, turi vaidinti meilę, o matai savo vyrą4
Aktoriai Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys – žinomi žmonės, kurie turi ilgametę patirtį ne tik scenoje, bet ir vedybiniame gyvenime. Šiais metais rugpjūčio šeštąją aktoriai minės jau 41-ąsias santuokos metines, to...
-
Kanų kino festivalyje aktorei M. Streep įteikta Garbės palmės šakelė
Antradienį prasidėjusiame Kanų kino festivalyje aktorei Meryl Streep įteikta Garbės palmės šakelė. „Tu pakeitei požiūrį į moteris kino pasaulyje ir padėjai mums pažvelgti į save kitaip, – įteikdama apdovanojimą sakė prancūz...
-
G. Nausėdos rinkimų štabo vadovui P. Mačiuliui su žmona gimė antras sūnus4
Prezidento Gitano Nausėdos rinkimų štabo vadovas Povilas Mačiulis su žmona Birute susilaukė antro sūnaus. ...