Quantcast

Jaunąją kompozitorę „Dainų dainoje“ išgelbėjo žiūrovų palaikymas

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus, ketvirtadienio vakarą paaiškėjo, kad į kitą „Dainų dainos“ etapą keliauja šie kūriniai – „Bliuzas mamai“, „Ant bangos“ ir „Dar ne vasara“.

Nors L. Remeikienės kūrinys surinko tik 36 komisijos balus, išsiveržti į priekį jam padėjo didelis žiūrovų palaikymas. Tuo metu E. Lubiui žiūrovų skirtos trečios vietos nepakako, mat komisija skyrė tik 32 balus.

Bendra lentelė:

„Bliuzas mamai“ – 19

„Ant bangos“ – 18

„Dar ne vakaras“ – 17

„Man liks tik muzika“ – 15

„Karnavalas baigės“ – 13

„Aš ateisiu“ – 13

„Gromatėlę parašiau“ – 10

„Nieko asmeniško“ – 10

„Mano lūpos“ – 10

„Vasara žieduota“ – 8

Komisijos balai:

„Bliuzas mamai“ – 38

„Dar ne vasara“ – 38

„Aš ateisiu“ – 38

„Man liks tik muzika“ – 37

„Mano lūpos“ – 36

„Ant bangos“ – 36

„Vasara žieduota“ – 35

„Nieko asmeniško“ – 34

„Karnavalas baigės“ – 32

„Gromatėlę parašiau“ – 32

Žiūrovų balsai:

„Ant bangos“ – 2399

„Bliuzas mamai“ – 1960

„Karnavalas baigės“ – 1332

„Dar ne vasara“ – 1182

„Man liks tik muzika“ – 1090

„Gromatėlę parašiau“ – 678

„Nieko asmeniško“ – 381

„Aš ateisiu“ – 373

„Mano lūpos“ – 336

„Vasara žieduota“ – 165

Vyresniųjų kompozitorių komandą šį sykį sudarė Ovidijus Vyšniauskas, Galina Savinienė, Laimontas Dinius, Vytautas Šiškauskas bei pirmą kartą šioje laidoje dalyvaujantis Vytautas Juozapaitis. Jaunųjų kompozitorių gretose – Edgaras Lubys, Deivydas Zvonkus, Stano, Gintarė Karaliūnaitė ir Laura Remeikienė.

Pirmieji į kovą stojo O. Vyšniausko kūrinys „Bliuzas mamai“ ir E. Lubio „Karnavalas baigės“, abi dainas atliko jų autoriai.

O. Vyšniausko daina jaunąją kompozitorių kartą nuteikė apmąstymams. „Bliuzas mamai“ – labai graži, lyriška daina. Klausydamas galvojau, kokias metaforas mano vaikai pritaikys savo mamai. Ko gero, jos skirsis nuo esančių šioje dainoje“, – sakė Stano. Jam pritarė D. Zvonkus, kuris šią dainą apibūdino kaip jautrią ir gilią.

Antrasis kūrinys, L. Diniaus nuomone, yra gražus ir netradicinis lietuviškos popmuzikos kontekste. „E. Lubys man atrodo labai įvairiapusiškas kūrėjas. Jo darbai – įdomūs, gyvi, su tikromis emocijomis“, – gyrė L. Dinius. Su juo nesutiko G. Savinienė. „Visas kūrinys buvo atliktas forte fortissimo, tai buvo viena didelė kulminacija, kuri šiuo atveju man atrodė nepateisinta. Be to, dainoje radau labai daug prieštaravimų, tad manęs ji neįtikino“, – komentavo ji.

Antrajame muzikiniame susitikime vyresniųjų kompozitorių kartai atstovavo G. Savinienės daina „Vasara žieduota“, jaunesniųjų – D. Zvonkaus „Man liks tik muzika“. Pirmąjį kūrinį atliko Valdemaras Frankonis, Romas Bubnelis ir Kristina Jurė, antrąjį – Liepa Mondeikaitė.

„Kai girdžiu jūsų dainas, prieš akis išnyra gausybė vaikų, dalyvaujančių Dainų šventėje. Manau, ši daina taip pat skirta didelėms jaunimo masėms“, – sakė L. Remeikienė. O G. Karaliūnaitei minėtoje dainoje pritrūko naujesnių vėjų ir kitokios aranžuotės. „Šios dainos melodija man nesulipo su tekstu. Norėčiau jūsų dainas išgirsti ne Dainų šventėse, o popmuzikos scenoje“, – komentavo ji.

D. Zvonkaus darbas nepaliko abejingų vyresniosios kartos atstovų. „Tokį kūrinį gali parašyti tik žmogus, kuris yra jautrus romantikas“, – sakė V. Šiškauskas. Jam antrino O. Vyšniauskas: „D. Zvonkus – vienas geriausiai jaučiančių ir žinančių, kaip reikia rašyti atlikėjoms moterims, šiuolaikinių kompozitorių.“ Atskirų komisijos narių pagyrų susilaukė L. Mondeikaitės atlikimas ir dainos instrumentuotė.

Trečiojoje dvikovoje – legendinė V. Juozapaičio „Gromatėlę parašiau“, kurią atliko „Lietuvos“ ansamblis ir Stano daina „Nieko asmeniško“, kurią atliko Natalija Bunkė.

„V. Juozapaičio daina man asocijuojasi su vaikyste, pas močiutę praleistom dainom ir radijo tašku, tad nuteikė nostalgiškai. O atlikimas – puikus“, – sakė E. Lubys. Ši daina vaikystę priminė ir D. Zvonkui: „Kai buvau mažas, ją girdėdavau per pusryčius, pietus ir vakarienę, tuomet gerai nesupratau jos teksto, tad mane ši daina labai erzino. O dabar ji kelia gražius prisiminimus.“

Stano kūrinys „Nieko asmeniško“, kurio tekstą rašė kartu su N. Bunke, autoriaus teigimu, yra šios atlikėjos žinutė buvusiam vyrui. Kūrinys sulaukė nemažai pastabų, o vyresnieji kompozitoriai abejojo kūrinio tinkamumu šiam konkursui.

„Nežinau, ar tokia daina „Dainų dainoje“ gali atstovauti kompozitoriui. Man ji atrodo pernelyg asmeniška“, – svarstė G. Savinienė. Jai pritarė ir L. Dinius, kurio manymu, ši daina turėtų būti atliekama artimoje kompanijoje, kurioje visi supranta jos turinį, o ne viešai.Ketvirtajame muzikiniame pasimatyme V. Šiškausko kūrinys „Kol dar ne vasara“ susitiko su G. Karaliūnaitės daina „Mano lūpos“, abu kūrinius atliko jų autoriai.

V. Šiškauskas minėtą dainą sukūrė praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. „Ji man patinka labiausiai iš visų girdėtų V. Šiškausko dainų. O vienas melodijos leitmotyvas man labai priminė grupės „Coldplay“ kūrinį, tad nustebau sužinojęs, kad ši daina buvo sukurta dar praėjusiame amžiuje“, – sakė E. Lubys.

G. Karaliūnaitės atlikta melodija V. Juozapaičiui priminė čigoniškus ar rusiškus romansus. O L. Diniui patiko akompanavimas gitara ir smuiku. „Stilistiškai šis kūrinys – tikras grynuolis. Minimalistinis atlikimas šiai dainai labai tinka, manau, viskas sudėliota maksimaliai teisingai“, – komentavo L. Dinius.

L. Diniaus kūrinys „Atsiprašau“, kurį atliko pats autorius, paskutinėje kovoje susirėmė su L. Remeikienės „Daina ant bangos“. Ją atliko scenos žvaigždžių desantas – Inga Valinskienė, Irena Starošaitė, V. Šiškauskas, Žilvinas Žvagulis ir pati dainos autorė.

Laidos vedėjas Arūnas Valinskas dainą „Atsiprašau“ pristatė kaip vieną dažniausiai grojamų LRT RADIJO eteryje. D. Zvonkaus nuomone, šis kūrinys yra universalus: „jis puikiai tinka ne tik radijo eteriui, bet ir miesto šventėms.“ G. Karaliūnaitė prisipažino, kad yra dainos autoriaus L. Diniaus fanė. „Gali dainuoti bet ką, man viskas bus gražu, nes esu tavo gerbėja. O didžiausia mano svajonė – sudainuoti duetu“, – sakė ji.

L. Remeikienės „Daina ant bangos“  buvo finalinė festivalio „Benai, plaukiam į Nidą“ daina. „Apie šį Lietuvos kampelį galima rašyti ir rašyti, ir niekada nepabos“, – sakė dainos autorė. Vyresniųjų kompozitorių atstovas V. Juozapaitis gyrė dainos kompoziciją. „Nesu panašių dainų žinovas, bet man patiko sumanymas: kabaretinio tipo pradžia išauga į įdomią kompoziciją, penkių dainininkų atlikimas šiam kūriniui labai tiko“, – tikino jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių