Quantcast

Kazlų Rūdai tyrinėti – analogų šalyje neturintis virtualus žemėlapis

  • Teksto dydis:

Lankytini objektai, pramogos, poilsis, turiningos veiklos – šimtai šių ir kitų galimybių vienoje vietoje ir vieno mygtuko paspaudimu. Naują virtualų žemėlapį map.kazluruda.lt pristačiusi Kazlų Rūdos savivaldybė kviečia ne tik tyrinėti ar naujai atrasti šį miestą, jo apylinkes, bet ir keliauti patogiai bei išmaniai.

Idėja – iš saulėtosios Ispanijos

Kaip pasakojo Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška, keliautojams skirto pažangaus gido idėją įkvėpė patirtis turistų pamėgtoje ir vienoje lankomiausių Ispanijos salų.

„Su tokiu projektu susipažinome Maljorkoje – mūsų siektas rezultatas rėmėsi xmallorca.com pavyzdžiu. Turint tokį įrankį, nereikia kokių nors stendų, popierinių lankstinukų ar kitų reklamai skirtų resursų. Pakanka viešinti vien šios sistemos QR kodą, nes visą turistui aktualią informaciją galima rasti interneto svetainėje ar programėlėje. Tad kad ir kur bebūtum, gali susipažinti su šia informacija ir iš anksto susiplanuoti savo viešnagę“, – sakė M. Varaška.

Susisiekimas: Kazlų Rūdą patogu pasiekti traukiniu. Kazlų Rūdos savivaldybės archyvo nuotr.

Analogišku principu sukurtas map.kazluruda.lt taip pat yra labai paprasta ir patogi priemonė planuotis savo kelionę ir susidėlioti individualų maršrutą: pasirinkus norimą aplankyti vietą, tereikia paspausti „Navigacija“, o išmanusis įrenginys parodys į šią vietą vedantį kelią.

Kuriant map.kazluruda.lt žemėlapį, Kazlų Rūdos savivaldybės atstovams talkino lietuvių programuotojai, kurie dirbo ir prie xmallorca.com projekto.

Klodai naudingos informacijos

„map.kazluruda.lt žemėlapyje skelbiama informacija ir apie privačias, ir apie viešąsias paslaugas. Labai patogu, kad jame visus objektus ar paslaugas galima išsifiltruoti pagal konkrečius poreikius“, – aiškino pašnekovas.

Pavyzdžiui, nemokamos bevielio interneto erdvės – esą nuolat kildavo klausimas, kaip miesto gyventojams ir svečiams padėti sužinoti, kur konkrečiu metu prieinama tokia paslauga.

Kraštovaizdis: įstabūs gamtos kampeliai vilioja pabėgti nuo triukšmo ir pašėlusio gyvenimo tempo. Kazlų Rūdos savivaldybės archyvo nuotr.

„Tad šis projektas suteikia galimybę matyti visas aktualias vietas ir resursus, ar tai būtų nemokamo interneto prieiga, ar automobilių stovėjimo aikštelė, autobuso stotelė, parduotuvė, kavinė, kirpykla, galiausiai, viešasis tualetas, ką jau bekalbėti apie visus lankytinus objektus“, – teigė miesto vadovas.

Virtualiame map.kazluruda.lt žemėlapyje išskirtos ne tik turistinės vietos ir paslaugų tiekėjai, pasirūpinta navigacija su vaizdu („Google Street View“), adresu, objekto koordinatėmis, bet ir pateikiami trumpi objektų aprašymai, iliustracijos, taip pat nuorodos į socialinių tinklų paskyras.

Siūlo plačią paslaugų aprėptį

Kitaip tariant, viskas susisteminta vienoje vietoje, informacijos nebereikia gūglinti, ieškoti skirtinguose šaltiniuose – žemėlapyje tereikia pasirinkti aktyvų tašką ir apie dominantį objektą bus pateikta informacija nuo bendrinių dalykų, kaip kontaktai, iki veiklos pobūdžio, darbo laiko ar kitų specifinių niuansų.

„Kiek teko domėtis, tai yra pirmas toks produktas Lietuvoje. Ir kaip ypač gerą praktiką jį matome būtent nedideliems miestams. Maljorka – didelė sala, turinti daug turizmo resursų, todėl paslaugų tiekėjams tenka stambintis. Kaunui arba Vilniui skirtame žemėlapyje turbūt taip pat atsirastų tūkstančiai taškų, kuriuos jau kur kas sunkiau administruoti. Mūsų atveju jų suskaičiuotume apie 500–600“, – įžvalgomis dalijosi Kazlų Rūdos meras M. Varaška.

Intriga: kokie turtai slypi žaviuose nameliuose ant vištos kojelės? Kazlų Rūdos savivaldybės archyvo nuotr.

Prie naujo projekto svariai prisidėjo miesto Turizmo ir verslo informacijos centras, kurio darbuotojai rinko ir pateikė reikiamą informaciją, susijusią tiek su turistiniais objektais, tiek su įvairias paslaugas teikiančiu smulkiuoju verslu. Įstaigos direktorė Rūta Kondratienė pripažino, kad nemažai specialistų kruopštumo ir atidumo prireikė ir peržiūrint jau įkeltą turinį, papildant ir koreguojant informaciją.

Siekia būti matomi ir žinomi

„Kazlų Rūda Lietuvos turizmo žemėlapyje vis dar yra baltas taškas, tad mūsų siekis – tai pakeisti ir su šiuo ypatingu kraštu supažindinti Lietuvos ir užsienio turistus“, – sakė pašnekovė.

Kazlų Rūdos turizmo ir verslo informacijos centro vadovės teigimu, išskirtiniai ir inovatyvūs sprendimai yra puikus būdas būti labiau žinomais, o map.kazluruda.lt – vienas jų.

„Šios platformos privalumai – paprastumas ir universalumas, kadangi žemėlapyje bus galima rasti tiek turistams svarbius objektus, tiek viešąsias paslaugas, kurios aktualios ir mūsų savivaldybės gyventojams“, – miesto vadovui antrina R. Kondratienė.

Atrakcija: šeimų ūkiai kviečia susipažinti su egzotiškais gyvūnais. Kazlų Rūdos savivaldybės archyvo nuotr.

Pašnekovės teigimu, natūralu, kad į Kazlų Rūdą atvykę svečiai domisi, ką čia įdomaus nuveikti ar pamatyti.

„Pastaruoju metu vis labiau populiarėja kelionės traukiniais, o kadangi Kazlų Rūdoje jie kursuoja gana dažnai, mus patogiai galima pasiekti ir iš Kauno, ir Marijampolės, ir Vilniaus. Patogu ir tai, kad miestas – nedidelis, su juo galima susipažinti vaikštant pėsčiomis, tad map.kazluruda.lt žemėlapis tikrai bus naudingas mūsų svečiams. Čia jie ras visą reikalingą informaciją ir lengvai galės susiplanuoti savo maršrutą“, – neabejoja specialistė.

Laukia ir verslo įžvalgų

Kaip sako R. Kondratienė, Kazlų Rūda neapsiriboja tik miestu – visoje savivaldybėje tikrai yra ir ką pamatyti, ir ką nuveikti.

„Turime puikių šeimų ūkių, kurie kviečia susipažinti su gyvūnais, šaunių bendruomenių, organizuojančių edukacijas, unikalių sodybų su pirtimis ir kitų įdomių veiklų“, – vardijo Kazlų Rūdos turizmo ir verslo informacijos centro direktorė.

Autentika: Kazlų Rūdos kraštas didžiuojasi medinės architektūros grynuoliais. Kazlų Rūdos savivaldybės archyvo nuotr.

Turizmo specialistai džiaugiasi, kad, ko gero, nebuvo tokių verslių vietos žmonių, kurie būtų atsisakę prisijungti prie map.kazluruda.lt projekto.

„Didžioji paslaugų tiekėjų dalis supranta, kad šiais technologijų laikais būtina būti kuo labiau matomais, todėl noriai dalijosi reikiama informacija. Kartu mūsų žmonės gana santūrūs, tad vertinti šios paslaugos iš anksto neskuba, – šypteli pašnekovė. – Tačiau glaudžiai bendradarbiaudami su mūsų krašto smulkiaisiais verslininkais tikimės, kad ilgainiui sulauksime ir jų nuomonės dėl šio projekto ir pasiūlymų puslapio turiniui tobulinti, o savo ruožtu nauji paslaugų teikėjai drąsiai kreipsis į mus, kad galėtume juos įtraukti į map.kazluruda.lt žemėlapį.“

Virtualaus žemėlapio QR kodas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mantas Varasks

Mantas Varasks portretas
Neieskokite kriminalu. Visos zemelapio foto darytos su privaciu savininku sutikimu ir ju paciu labui. Musu nuopelnas yra sistema. Parodykite bent kazka panasaus Lt ir tada kritikuokite.

keista, kad

keista, kad  portretas
savivaldybė fotografuoja privačią teritoriją ir pristato, kaip savo nuopelną...

Kaži

Kaži portretas
ar BREŽNIOVO VILĄ, BUVUSIAME KARINIAME POLIGONE IR GALIMA PATYRINETI ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių