Quantcast

A. Duda neatmeta kylančių grėsmių, tačiau Suvalkų koridoriaus nelaiko pavojingiausia vieta Žemėje

Atsakydamas į užsienio valstybių vadovų retoriką, jog Suvalkų koridorius šiuo metu gali būti nesaugiausias taškas Žemėje, tiek Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, tiek Gitanas Nausėda pabrėžia, kad Ukrainoje ir Gazos Ruože šiuo metu yra kur kas pavojingiau. Tačiau, anot jų, grėsmės regione išlieka, tad svarbu toliau vystyti kolektyvinę gynybą.

„Vargu, ar šiandien galima būtų pasakyti, kad Suvalkų koridorius gali pati nesaugiausia vieta Žemėje. Manau, kad pavojingesnės vietos yra Ukraina, taip pat Artimieji Rytai, Gazos Ruožas. Tačiau potenciali grėsmė išties yra, būtent dėl to čia buvo parengtos šios karinės pratybos“, – spaudos konferencijoje teigė Lenkijos prezidentas.

Anot jo, ypač svarbu Rusijai ar kitoms galimoms agresorėms parodyti, kad Lietuva, Lenkija ir kitos NATO šalys yra pasiruošusios atremti bet kokį puolimą.

„Labai svarbu, kad potencialus užpuolikas matytų, kad (...) turime pajėgumų, turime sutarimą, turime valią. Ir kad pagal penktąjį NATO sutarties straipsnį bet kuriai šaliai iškilus grėsmei (...) jie matytų, kad sąjungininkai yra apsirengę ginti tas šalis“, – akcentavo A. Duda.

Kartu su Lenkijos prezidentu pratybas stebėjęs Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda taip pat pabrėžė Suvalkų koridoriaus nelaikantis pavojingiausia vieta pasaulyje, tačiau, jo teigimu, dėl potencialių grėsmių vis tiek svarbu bendrai vystyti NATO šalių karinius pajėgumus.

Tačiau potenciali grėsmė išties yra, būtent dėl to čia buvo parengtos šios karinės pratybos.

„Strategiškai, geografiškai (Suvalkų koridorius – ELTA) yra vieta, į kurią turime kreipti padidintą dėmesį. Suvalkų koridoriaus veiksnys yra įtrauktas ir į NATO regioninius planus ir visi suprantame, kad ši sąsmauka tarp Baltarusijos (...) ir Rusijos federacijos anklavo Kaliningrado iš tikrųjų strategiškai gali suponuoti mėginimą prasiveržti ir atkirsti besiginančias NATO pajėgas čia, Baltijos šalyse, nuo likusių pajėgų“, – teigė jis.

„(Svarbu, kad Suvalkų koridorius – ELTA) iš nesaugaus aspekto taptų saugumo aspektu“, – pridūrė Lietuvos vadovas.

Taip Lenkijos ir Lietuvos vadovai kalbėjo penktadienį po bendrų abiejų šalių karinių pratybų „Brave Griffin 24-II“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių