Quantcast

G. Nausėda: Lietuva nepripažins rusų okupuotose Ukrainos teritorijose rengiamų rinkimų

  • Teksto dydis:

Lietuva nepripažins okupuotose ir aneksuotose Ukrainos teritorijose Rusijos organizuojamų rinkimų, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Taip jis pirmadienį kalbėjo nuotoliu kreipdamasis į Tarptautinės platformos dėl Rusijos savavališkai sulaikytų civilių paleidimo dalyvius, ragindamas telkti tarptautines pastangas Ukrainai padėti.

„Mes taip pat nepripažįstame ir nepripažinsime rinkimų, kuriuos Rusija planuoja surengti laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose. Lietuva tvirtai remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą tarptautiniu lygiu pripažintose sienose“, – teigė šalies vadovas.

Rusijos šiemet vyks regioniniai ir prezidento rinkimai, Kremlius juos ketina organizuoti ir aneksuotuose bei okupuotuose regionuose. Stebėtojai sako, kad Rusijos vadovo rinkimai nebus sąžiningi, nes visiems svarbiems opozicijos politikams juose dalyvauti uždrausta.

Nė vienas ukrainietis šiandien, netgi vaikai, nėra saugūs Rusijos okupuotoje teritorijoje.

Anot G. Nausėdos, vienas iš Rusijos okupacinio režimo Ukrainoje bruožų yra visiems civiliams kylanti savavališko sulaikymo, kankinimų ir mirties grėsmė.

„Nė vienas ukrainietis šiandien, netgi vaikai, nėra saugūs Rusijos okupuotoje teritorijoje“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Šalies vadovas neteisėtą tūkstančius ukrainiečių vaikų deportavimą į Rusiją ir Baltarusiją „itin šokiruojančiu genocidiniu bandymu ištrinti ukrainietišką tapatybę“.

Pasak G. Nausėdos, Lietuva ir toliau pasisakys už būtinybę įsteigti specialų tarptautinį tribunolą agresijos nusikaltimui tirti ir sukurti kompensacijų Ukrainai mechanizmą.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaUkrainaokupuotos teritorijosrinkimaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių