Quantcast

Prezidentas, turintis negalią: realu ar dar esame tam nepasiruošę?

  • Teksto dydis:

Net 73 proc. reprezentatyvios visuomenės nuomonės apklausos dalyvių patvirtino, kad žinia apie kandidato turimą negalią nepakeistų jų apsisprendimo balsuojant. Vis dėlto realybėje negalią turintys asmenys vis dar retai ne tik užima, bet ir kandidatuoja į aukščiausius postus tiek į valstybės tarnybos ar politinio pasitikėjimo pareigas, tiek privačiame sektoriuje.

Atliko tyrimą

Paaiškėjus, kad pasirinktas kandidatas į prezidentus turi negalią, kitą kandidatą pasirinktų 8 proc. reprezentatyvios Dirbančių neįgaliųjų asociacijos užsakymu atliktos „Spinter Research“ apklausos dalyvių. Beveik penktadalis – 19 proc. – respondentų teigė, kad nežino, kaip pasielgtų susidūrę su tokia situacija. Didžiajai daliai visuomenės nuomonės tyrimo dalyvių turima negalia nebūtų kliūtis balsuoti už kandidatą ir jie požiūrio nekeistų – šiam teiginiui pritarė 73 proc. apklaustųjų.

Visuomenės nuomonės tyrimas atliktas 2024 m. kovą, apklausoje dalyvavo 1 009 respondentai.

Tiesa, apklausos dalyvių vertinta situacija kol kas hipotetinė. Prezidentui rinkėjai įprastai kelia ypač aukštus reikalavimus, tarp kurių neretai atsiduria ne tik profesinės kompetencijos, bet ir fiziniai duomenys ar net amžius. Vis dėlto istorijų, kai negalią turintys žmonės užima aukštas valstybės pareigas, nors ir nedaug, tačiau yra. Keli iš pavyzdžių – JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas savo kadencijos metu judėjo vežimėliu, Lietuvos Respublikos Seime šią kadenciją pareigas eina žmonėms, turintiems negalią, įkvepiančiu pavyzdžiu tapę Justas Džiugelis ir Monika Ošmianskienė.

„Akies testas“

Nors visuomenės nuomonės tyrimai rodo atvirumą žmonėms, turintiems negalią, aukštose pozicijose, doc. dr. Mantas Martišius, komunikacijos ir politikos ekspertas, primena, kad apklausose žmonės neretai atsako taip, kaip iš jų tikimasi, nori pasirodyti kiek geresni, nei yra iš tiesų, tad reali situacija gali skirtis.

Atrankos etape svarbu suprasti, kad žmogui atitinkant reikalavimus, jis kuo puikiausiai atliks tas pareigas – nesvarbu, turi jis negalią ar ne.

Pasak eksperto, prezidentui visuomenė taiko išskirtinius reikalavimus ir sveikata – tikrai vienas iš svarbių veiksnių. Įprastai ji vertinama vadinamuoju akies testu, nusprendžiant, ar būklė nebus kliūtis eiti pareigas. „Rinkėjai prezidentui priskiria tam tikrus atributus ir vienas iš tų atributų yra sveikata, – sako doc. dr. M. Martišius. – Jeigu kandidatas atrodo tinkamas eiti pareigas, jis yra tinkamas.“

Tiesa, negalią ar tiesiog prastėjančią sveikatą politikai neretai slepia. Anot doc. dr. M. Martišiaus, taip yra dėl to, kad baiminasi nuo jo nusisuksiančių rinkėjų. Panašią tendenciją Dirbančių neįgaliųjų asociacijos vadovė Simona Kunigonytė pastebi ir kitose vadovaujančiose pozicijose. Baimindamiesi sunkumų įsitvirtinant darbo rinkoje, žmonės, turintys negalią, kartais renkasi ją nutylėti ir, pasak S. Kunigonytės, tai žmogaus pasirinkimas – jis neprivalo šio fakto įrašyti į gyvenimo aprašymą ar pasakyti pokalbio metu. Žinoma, išimtys taikomos, jeigu žmogus gali dirbti, pavyzdžiui, tik ne visą darbo dieną – tokiu atveju būklės nereikėtų nutylėti, nes, neatsižvelgus į gydytojų rekomendacijas, sveikata gali tik pablogėti.

Skaičiai nedžiugina

Lietuvoje vadovaujamose pozicijose dirba tik šiek tiek daugiau nei 4 tūkst. žmonių, turinčių negalią, nedžiugina ir apskritai į darbo rinką įsiliejusių žmonių su negalia skaičius – šiandien dirba tik maždaug trečdalis darbingo amžiaus žmonių, turinčių negalią.

Vis dėlto, pasak Dirbančių neįgaliųjų asociacijos vadovės, situacija dviprasmiška – žmonių, turinčių negalią, darbo rinkoje ir aukščiausiuose postuose nematome dėl kompleksiškų priežasčių. „Matome daug gerų iniciatyvų, kai kurios įmonės yra pasiruošusios priimti darbuotojus, turinčius negalią, darbdaviai stengiasi, ieško būdų, kaip galėtų priimti individualių poreikių turinčius kolegas, ruošia komandas, bet svarbu, kad ir patys žmonės su negalia įdėtų pastangų, nebijotų išeiti iš namų ir iš komforto zonos. Jeigu nedirbi, baimės stiprėja, svarbus nebijoti keistis, mokytis, tobulėti ir lengviau įsilieti į tą darbo rinką“, – drąsina S. Kunigonytė.

Anot ekspertės, darbdavys neturėtų asmeniui, turinčiam negalią, priskirti aukos vaidmens. „Svarbu, kad darbuotojai būtų vertinami pagal turimas kompetencijas, o ne patogumą ar norą pasirodyti socialiai atsakingam, pagailėti. Atrankos etape svarbu suprasti, kad, jei žmogus atitinka reikalavimus, jis kuo puikiausiai atliks tas pareigas – nesvarbu, turi  negalią ar ne“, – sako Dirbančių neįgaliųjų asociacijos prezidentė.

Reikšmingą vaidmenį, keičiant situaciją atlieka visuomenės švietimas. „Vis dar daug atvejų, kai, bijodami būti atstumti, žmonės renkasi nutylėti savo negalią arba net susidurdami su iššūkiais nesikreipia į gydytojus baimindamiesi diagnozės. Ypač jeigu negalia nematoma, – sako S. Kunigonytė. – Visuomenės požiūrio pokytis vyksta, sveikintinų iniciatyvų daugėja, tačiau edukacija vis dar prasminga ir pradėti kiekvienas turėtų nuo savęs.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokius prezidentus turėjom, tokius ir vėl išrinksim

Tokius prezidentus turėjom, tokius ir vėl išrinksim portretas
"2017-10-03 13:12 Būsimasis prezidentas turi būti buvęs komjaunuolis ar komunistas, persitvarkęs ir tapęs liberal - globalistu. Prezidentas privalo būti nestovėjęs Baltijos kelyje, nekalbant jau apie dalyvavimą Sausio 13-ąją ginant parlamentą, TV bokštą. Pageidautina, kad būtų "šiaudinis-proginis katalikas", t. y. į bažnyčią vaikštantis tik esant reikalui per didžiąsias šventes. "Gėda" būtų rinkti prezidentu politiką, gyvenantį daugiabutyje ar važinėjantį dviračiu. Negalima prileisti prie valdžios politiko, kuris būtų tarnavęs kariuomenėje. Prezidentas turi gerai pažinoti arba Maskvos, arba Briuselio koridorius ir nebūti alergiškas raidėms Q , W , X. Prezidentas turi būti gražus, nepraplikęs, nenešioti akinių ir patikti pagyvenusioms rinkėjoms. * * * Tokius prezidentus turėjom, tokius ir vėl išrinksim."

Expert

Expert  portretas
Visi kandidatai neįgalūs ,be stuburo,gal išskirčiau tik R.Žemaitaitį ,kuris atrado stuburą priešintis klanui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių