Quantcast

Seime skinasi kelią iniciatyva dėl jaunimo darbuotojo profesijos įteisinimo

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija pritarė parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen iniciatyvai oficialiai įteisinti šiuo metu įstatymu nereglamentuotą jaunimo darbuotojų profesiją.

Pasak Seimo pirmininkės patarėjos Elenos Masnevaitės, Jaunimo politikos pagrindų įstatymo pataisų tikslas yra jaunimo darbuotojo institutą legalizuoti įstatyme.

„Šiuo metu jaunimo darbuotojui keliami reikalavimai yra reguliuojami ministro įsakymu. Priėmus įstatymo pakeitimus, jaunimo darbuotojo profesija atsirastų oficialiai“, – trečiadienį komisijos posėdyje sakė E. Masnevaitė.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija pritarė Socialinių reikalų ir darbo ministerijos pasiūlymui įstatyme įtvirtinti jaunimo darbuotojų sertifikavimą.

Įstatymo projekte taip pat siūloma reglamentuoti jaunimo darbuotojui keliamus reikalavimus. Į šias pareigas galėtų pretenduoti darbuotojas, kuris turi aukštąjį išsilavinimą, yra baigęs socialinio darbo, socialinio pedagogo, psichologijos, ugdymo mokslų krypties ar kitas studijas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu su jaunimu dirba apie 297 darbuotojai, iš jų 118 neturi tokio išsilavinimo.

Įstatymo pataisomis jaunimo darbuotojui taip pat yra numatytas nepriekaištingos reputacijos reikalavimas.

Priėmus įstatymo pakeitimus, jaunimo darbuotojo profesija atsirastų oficialiai.

Siūloma, kad  Jaunimo politikos pagrindų įstatymo pakeitimai įsigaliotų 2026 m. sausio 1 d.

Pernai liepos mėnesį parlamentui pristatydama projektą Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad Lietuvoje jaunimo darbuotojų skaičius auga, tačiau ši profesija net nėra įtraukta į profesijų katalogą.

„Dalyje Europos šalių, pavyzdžiui, Estijoje, Suomijoje, Maltoje, Didžiojoje Britanijoje jaunimo darbuotojas yra išskiriamas kaip atskira profesija. Universitetuose ir kolegijose yra atskira jaunimo darbuotojų specialybė arba specializacija. Be to, tokiems darbuotojams užtikrinamas nuoseklus kvalifikacijos kėlimas“, − pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip ELTA jau skelbė, Jaunimo politikos pagrindų įstatymo pakeitimus pateikimo stadijoje palaikė 86 Seimo nariai, susilaikė 20 parlamentarų. Projektą toliau svarstys pagrindiniu paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Šių metų balandžio 18 d. Seimas į atmintinų dienų sąrašą įrašė naują – jaunimo darbuotojams skirtą dieną. Jis bus minima gegužės 14 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Mažai dar valstybės iškaikitinių?

Kokia čia nesąmonė

Kokia čia nesąmonė  portretas
Jaunimo darbuotojo profesija? Tai visi profesija įsigyja būdami jauni..Po to tobulėja . Jau nežinosite ką dar išmastyti.

Senelis ant tanko

Senelis ant tanko portretas
O ji elena ar jelena?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių