Quantcast

Parlamente – prezidento siūlymas dar šiemet didinti prokurorų atlyginimus

Parlamentarai antradienį pradėjo svarstyti prezidento Gitano Nausėdos siūlymą dar šiemet didinti prokurorų atlyginimus.

Už atitinkamus įstatymų projektus buvo 122 Seimo nariai, vienas susilaikė. Toliau projektą svarstys parlamentiniai komitetai, Vyriausybė jam turės pateikti išvadą.

Pasak prezidento vyriausiojo patarėjo teisės klausimais Andriaus Kabišaičio, teisėjai ir prokurorai užtikrina teisingumo vykdymą, todėl jų darbo užmokestis neturėtų smarkiai skirtis.

Anot jo, itin ryškus skirtumas susidarys nuo šių metų liepos padidinus teisėjų algas.

„Įsigaliojus minėtai nuostatai generalinio prokuroro darbo užmokestis, nepaisant jo turimo darbo stažo, bus keliais šimtais eurų mažesnis už bet kurios Lietuvos apylinkės, tai yra žemiausios grandies, teismo teisėjo darbo užmokestį“, – antradienį Seime sakė A. Kabišaitis.

Prokuroro profesija tampa nebepatraukli.

Remdamasis Konstitucinio Teismo doktrina jis pabrėžė, kad darbo užmokestis yra vienas iš prokurorų nepriklausomumo garantų.

„Sparčiai didėjant darbo užmokesčiui Lietuvoje ir atsižvelgiant į augantį infliacijos lygį Lietuvoje, prokurorų atlyginimai jau šiuo metu yra nekonkurencingi ir neleidžia sistemoje išlaikyti aukštos kvalifikacijos profesionalų“, – teigė patarėjas.

„Prokuroro profesija tampa nebepatraukli“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, nuo spalio padidinus atlyginimus prokurorams, bus užtikrintas ne tik adekvatus šių pareigūnų darbo užmokestis, bet ir veiksmingas pačios institucijos funkcijų vykdymas, papildymas kvalifikuotais teisininkais.

A. Kabišaitis sakė, kad pagal prezidento siūlymą, prokurorų atlyginimai būtų 10 proc. mažesni už atitinkamo lygio teisėjų.

„Apylinkių teisėjų atlyginimas į rankas yra 3740 eurų, tai būtų 10 proc. mažesnis apylinkės prokuroro darbo užmokestis“, – aiškino jis.

Prezidentūros skaičiavimu, nuo spalio 1-osios padidinti prokurorų darbo užmokestį reikėtų kiek daugiau nei 3 mln. eurų.

Seimas gegužės pabaigoje patvirtino valstybės tarnybos reformą ir numatė, kad nuo šių metų liepos 1-osios darbo užmokestis didinamas merams, Konstitucinio Teismo, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, žvalgybos pareigūnams ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams. Tuo metu prokurorai pateko į antrąjį algų kėlimo etapą – nuo kitų metų sausio.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė yra sakiusi, kad jei įsigalios šie pakeitimai, nemaža dalis prokurorų paliks tarnybą dėl mažo darbo užmokesčio.

Pagal prezidento siūlymą, nuo spalio 1 dienos prokurorų darbo užmokesčiui apskaičiuoti turėtų būti naudojamas 1785,4 euro bazinis dydis.

Tokiu būdu generalinio prokuroro darbo užmokestis būtų beveik 8,4 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių (dabar pareiginė alga be priedų yra 4,3 tūkst. eurų), Generalinės prokuratūros prokuroro – 6248 (dabar 3,3 tūkst.), apygardos prokuratūros prokuroro – 5534 (dabar 3 tūkst.), apylinkės prokuratūros prokuroro – 5177 eurų (dabar 2,6 tūkst.).

Taip pat numatyta, kad prokurorams būtų galima mokėti priemokas iki 30 proc. pareiginės algos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
NUOSĖDA SENAI NEATSTOVAUJA LIETUVOS NAUSĖDA IR PIŠAS TURĖS ATSAKYTI UŽ MILIJARDA PINIGU IŠVEŽIMA IŠ LIETUVOS

i sodra paziuri

i sodra paziuri portretas
ir matai kad valstybes tarnautojo dirbancio valstybineje ymoneje alga 15 000Eur... paziuriu i minimalia alga ir vsio... nematau reikalo dnei irbt nei moket mokesciu .... gerove...

skiep

skiep portretas
patys vargingiausi teisejai ir prokurorai,aciu prezidentui uz rupesti vargstanciais.Teisejams Nausedos rupesciu ar tik ne trecdaliu neseniai pakele..
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių