Quantcast

Teisingumo ministerija pritaria, kad 16-mečiai jau galėtų vadovauti jaunimo NVO

Teisingumo ministerija (TM) pritaria, kad 16-mečiai jau galėtų vadovauti jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms (JNVO), tačiau siūlo aiškiai nustatyti, kokios būtų jų atsakomybės ribos.

Laisvės frakcijos atstovo Mariaus Matijošaičio siūlomą Civilinio kodekso pataisą įvertinusi TM siūlo Vyriausybei iš principo pritarti iniciatyvai. Išvadą kitą savaitę svarstys Ministrų kabinetas.

Parlamentaras M. Matijošaitis siūlo Civiliniame kodekse įrašyti, kad nepilnamečiai nuo 16 metų su tėvų ar rūpintojų sutikimu gali eiti jaunimo nevyriausybinių organizacijų vadovų pareigas.

Visgi TM pastebi, kad nepilnamečiai nuo 14 iki 18 metų su tėvų sutikimu gali sudaryti sandorius, taip pat – patys disponuoti savo pajamomis, sudaryti smulkius sandorius, tačiau organizacijos kaip juridinio asmens vadovo atsakomybės didesnės – jis sudaro sandorius, priima ir iš darbo atleidžia darbuotojus.

TM vertinimu, reikia aiškiai apibrėžti, kokia apimtimi nepilnametis turėtų vykdyti vadovo įgaliojimus ir prisiimti teisinę atsakomybę už jų vykdymą – ar visa apimtimi, ar siauresne.

Ministerijos teigimu, norint nepilnamečiui suteikti juridinio asmens vadovo įgaliojimus ir nustatyti visišką civilinę atsakomybę, atsižvelgiant į geriausius vaiko interesus, reikėtų nustatyti individualaus atvejo įvertinimo tvarką, kuri galėtų būti panaši į Civiliniame kodekse nustatytą emancipacijos institutą.

Taip pat galimas variantas – siauriau nustatyti nepilnamečiam juridinio asmens vadovui suteikiamų įgaliojimų apimtis, o šias funkcijas galėtų vykdyti kiti juridinio asmens valdymo organai ar darbuotojai, turintys visišką civilinį veiksnumą.

M. Matijošaitis teigia, kad leidus nepilnamečiams vadovauti nevyriausybinėms jaunimo organizacijoms atsivertų daugiau galimybių jauniems žmonėms, o šiuo metu yra susiklosčiusi ydinga praktika, kai tokioms organizacijoms faktiškai ir juridiškai vadovauja skirtingi žmonėms.

Jo vertinimu, gimnazijos amžiaus jaunuoliai mažesniuose rajonuose turi puikias galimybes augti, rodyti iniciatyvumą, ieškoti projektinio ar kitokio finansavimo, tačiau jų galimybes riboja tai, kad neturi aiškios galimybės vadovauti JNVO ir taip „prisidėti prie savanoriškos, pilietiškos veiklos savo bendruomenėje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jeigu jau stovi tai jau gali

Jeigu jau stovi tai jau gali portretas
Jei nestovi tai pastatyt, pas rabiną, nuo 3 metų, tai LGBTQI gyvavimo tikslas.

JEIGU PIEMENYS GALI VADOVAUTI MINISTERIJAI...

JEIGU PIEMENYS GALI VADOVAUTI MINISTERIJAI... portretas
Gabriuks-piemenukas vadovauja Lietuvos užsienio reikalų ministerijai...Leninas aiškino, kad valstybei vadovauti gali bet kuri kolūkietė... Bandymai vykdomi toliau...akiratyje stumiama Cichanovskaja, jau apsirūkę 16-mečiai...

16 - mečiai jau "gali"...

16 - mečiai jau "gali"... portretas
Šiandieniniai Lietuvos valdžiai jau visai protelis pasimaišė. Dar kiek palaukime - Anušauskas pradės mokyti šaudyti darželinukus...Juk reikia Tėvynę ginti....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių