Quantcast

V. Mitalas: siūlymas didinti prokurorų algas – logiškas, klausimas, ar yra lėšų

Prezidento Gitano Nausėdos pateiktas siūlymas didinti prokurorų atlyginimus yra logiškas, tačiau Vyriausybė įvertins, ar yra lėšų tai daryti nuo spalio, sako Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas.

„Tas pasiūlymas savo esme yra logiškas, nes prokuratūros ir teismų sistemos darbuotojų atlyginimai, jei turi turėti kažkokį skirtumą, tai pakankamai nedidelį, dešimties ar keliolikos procentų, o šiuo metu tie neatitikimai bus didesni, arba tam tikrą laiką didesni, nes teisėjų atlyginimų kėlimas įsigalioja anksčiau“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Mitalas.

Visgi, Seimo vicepirmininko teigimu, ar tai padaryti dar šiemet įmanoma finansiškai, įvertins Vyriausybė.

„Ar nuo spalio 1 dienos tai įmanoma padaryti, pasakys Vyriausybė, išsiaiškinusi biudžeto galimybes, ir žiūrėsim, bet esmė tai aiški“, – pridūrė Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Parlamentarai antradienį pradėjo svarstyti prezidento G. Nausėdos siūlymą dar šiemet didinti prokurorų atlyginimus.

Ar nuo spalio 1 dienos tai įmanoma padaryti, pasakys Vyriausybė, išsiaiškinusi biudžeto galimybes, ir žiūrėsim, bet esmė tai aiški.

Pataisas pristatęs vyriausiasis prezidento patarėjas teisės klausimais Andrius Kabišaitis teigė, kad teisėjai ir prokurorai užtikrina teisingumo vykdymą, todėl jų darbo užmokestis neturėtų smarkiai skirtis.

Anot jo, itin ryškus skirtumas susidarys nuo šių metų liepos padidinus teisėjų algas, o pagal pateiktą prezidento siūlymą prokurorų atlyginimai būtų 10 proc. mažesni už atitinkamo lygio teisėjų.

Prezidentūros skaičiavimu, nuo spalio 1-osios padidinti prokurorų darbo užmokestį reikėtų kiek daugiau nei 3 mln. eurų.

Seimas gegužės pabaigoje patvirtino valstybės tarnybos reformą ir numatė, kad nuo šių metų liepos 1-osios darbo užmokestis didinamas merams, Konstitucinio Teismo, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, žvalgybos pareigūnams ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams. Tuo metu prokurorai pateko į antrąjį algų kėlimo etapą – nuo kitų metų sausio.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė yra sakiusi, kad jei įsigalios šie pakeitimai, nemaža dalis prokurorų paliks tarnybą dėl mažo darbo užmokesčio.

Pagal prezidento siūlymą, nuo spalio 1 dienos prokurorų darbo užmokesčiui apskaičiuoti turėtų būti naudojamas 1785,4 euro bazinis dydis.

Tokiu būdu generalinio prokuroro darbo užmokestis būtų beveik 8,4 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių (dabar pareiginė alga be priedų yra 4,3 tūkst. eurų), Generalinės prokuratūros prokuroro – 6248 (dabar 3,3 tūkst.), apygardos prokuratūros prokuroro – 5534 (dabar 3 tūkst.), apylinkės prokuratūros prokuroro – 5177 eurų (dabar 2,6 tūkst.).

Taip pat numatyta, kad prokurorams būtų galima mokėti priemokas iki 30 proc. pareiginės algos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

10 milijonų ukrainiečiams karui iš karto

10 milijonų ukrainiečiams karui iš karto portretas
Surandami, bet savo piliečiams, net kelių šimtų tūkstančių nerandama. Gėda.

Uz Bartuseviciaus

Uz Bartuseviciaus  portretas
Bylos nutyldyma ir laisves partijos nuodemes jus ne tik prokurorams algas turesite pakelti

Žinovas

Žinovas portretas
Gal teisėjams mažinti?Tada gal pedofilus teis?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių