Quantcast

Elektros tilto iš Švedijos kelią nulems susitikimas Vilniuje

Pirmadienį gali paaiškėti, ar elektros tiltas iš Švedijos bus tiesiamas į Lietuvą ar į Latviją. Dėl to turėtų susitarti Vilniuje susirinkę trijų Baltijos valstybių premjerai.
 
Tikimasi, kad po šio susitikimo Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovai Andrius Kubilius, Valdis Dombrovskis ir Andrusas Ansipas pasirašys deklaraciją, kurioje bus nurodyta, į kurią iš Baltijos valstybių bus tiesiamas elektros energijos tiltas iš Švedijos, vadinamas „Swedlink“.
 
Iki šiol Lietuva ir Latvija ginčijosi, į kurią iš jų turėtų būti tiesiamas kabelis.
 
Susitarimas šiuo klausimu leistų nedelsiant pradėti projekto „Swedlink“ įgyvendinimo darbus, kurie, kaip tikimasi, galėtų būti baigti iki 2014-ųjų.
 
Europos Sąjunga šiam projektui skiria 175 mln. eurų (604 mln. litų). Jie turi būti panaudoti iki kitų metų pabaigos. Priešingu atveju ES šiuos pinigus atsiims.
 
Visa „Swedlink“ vertė sieks apie 1,2-1,3 mlrd. litų.
 
Trijų premjerų susitikime turėtų būti aptartas ir naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje klausimas bei kitos energetinės problemos.
 
Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos pranešimo, „susitikime ketinama aptarti bendros Baltijos energetikos rinkos kūrimą ir jos integraciją į Europos energetikos rinką“.
 
Susitikimas vyksta „Stiklių“ viešbutyje. Be trijų Baltijos šalių premjerų, už energetiką atsakingų ministrų bei energetikos įmonių atstovų, konferencijoje dalyvaus Švedijos, Lenkijos bei Suomijos pareigūnai ir ekspertai, Europos Komisijos Energetikos ir transporto direktorato generalinis direktorius Matthias Ruete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių