Quantcast

Konstitucinis Teismas nurodė išmokėti kompensacijas prokurorams

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas pirmadienį nurodė, kad valstybė per „protingą laikotarpį“ turi išmokėti kompensacijas aukštiems prokurorams, kurių atlyginimai per krizę buvo sumažinti nesilaikant proporcijų.

Anot teismo, per sunkmetį aukštesnes pareigas einančių prokurorų pareiginės algos koeficientai buvo sumažinti neproporcingai.

„Prokuroro, atliekančio sudėtingą aukštos kvalifikacijos darbą, kuriam reikalinga didelė patirtis ir atsakomybė, atlyginimo dydis priartintas prie mažiau sudėtingą darbą dirbančio žemesnės kvalifikacijos asmens atlyginimo dydžio“, - neatitikimą Konstitucijai argumentavo Konstitucinis Teismas.

Atlyginimai prokurorams ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams buvo apkarpyti 2009 metais, kai šalies ekonomika smuko 15 procentų.

Konstitucinis Teismas suformulavo doktriną, kad per krizę mažinant atlyginimus neturi būti pažeistos skirtingų kategorijų atlyginimų dydžių proporcijos.

Buvusios dešiniųjų Vyriausybės ministrai kritikavo šį nutarimą, teigdami, kad dėl solidarumo daugiau uždirbančiųjų atlyginimus galima mažinti proporcingai labiau nei gaunančiųjų mažesnes algas.

Tuo metu dalis prokurorų ir kitų valstybės pareigūnų kreipėsi į teismus, reikalaudami kompensacijų.

Konstitucinis Teismas pirmadienį pažymėjo, kad valstybėje nebelikus ypatingos situacijos, nedelsiant turi būti nustatytas kompensavimo mechanizmas. Prokurorų pareiginės algos koeficientai atstatyti nuo šių metų pradžios.

„Konstituciniam Teismui ginčijamą teisinį reguliavimą dėl neproporcingo prokurorų ir kai kurių kitų valstybės pareigūnų pareiginės algos koeficientų mažinimo pripažinus prieštaraujančiu Konstitucijai, įstatymų leidėjas privalo nustatyti asmenų patirtų praradimų kompensavimo mechanizmą, t. y. tvarką, kuria valstybė per protingą laikotarpį teisingai – tiek, kiek patirtieji praradimai buvo neproporcingi, – juos kompensuotų“, - rašoma Konstitucinio Teismo pranešime spaudai.

„Įstatymų leidėjas gali atidėti nurodyto kompensavimo mechanizmo nustatymą ir (ar) jo įgyvendinimą protingam laikotarpiui, tačiau valstybėje nebelikus ypatingos situacijos jis turi būti nustatytas nedelsiant“, - nurodė Konstitucinis Teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai jiems dar mažai otkatų...?

tai jiems dar mažai otkatų...? portretas
Kaip suprasti? Neša ir neša jiems otkatus ir tyrėjai, ir advokatai, ir policininkai surenka iš plaštakių ir berniukų-žydrūniukų...mažai ir mažai jiems...kur gėda? Konst.teisme juk Kūrio neliko, kodėl ir toliau tas reketas iš lioaudies atstovų tęsiasi? Kūris kol buvo Konst.teisme, tai galo nebuvo - jo sesuo panaši į gyvulį, bjauri, tai reikėjo Kūriui ir reikėjo pinigų - kur jau ten - tokia bjaurūnė sesuo, o į žmones turi išleisti ir pabaisą-monstrą...bet dabar kokios priežastys, kas yra?

emigrant

emigrant portretas
jo dar dadės pinigų prokurorams, nors jų atlyginimai po 7-8 tūkstančius, turėtų eiti į masinius taikius mitingus visi ir visu pirma pensininkai ir ginti savo teisybes
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių