Quantcast

Mokslininkė griauna maisto etikečių mitus

  • Teksto dydis:

Praėjusių metų statistika rodo, kad net 67 proc. pirkėjų vadovaujasi informacija, nurodyta ant maisto produktų etikečių. Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto mokslininkės Aelitos Zabulionės, tikrinti maisto etiketes yra svarbu, tačiau vertindami produkto pakuotę pirkėjai turėtų būti budrūs – žodžio dalis bio- ant pakuotės nebūtinai turi sąsają su ekologiškumu.

Rinkodaros triukas

Kalbėdama apie maisto produktų pakuotes, A. Zabulionė teigia, kad šios gali būti apgaulingos. „Vienintelis teisiškai prasmingas, galiojantis ir produkto ekologiškumą nusakantis žodis yra „ekologiškas“. Taip pat ant etiketės kartu su žodžiu „ekologiškas“ turi būti nurodytas ir ekologiškumą patvirtinančio sertifikato numeris“, – teigia ji.

Tuo tarpu „natūralus“, „biologiškas“, „organinis“ ir kiti panašūs šių žodžių vediniai daugumai vartotojų asocijuojasi su natūralumu ir ekologiškumu, tačiau, kaip teigia mokslininkė, iš tikrųjų su produkto ekologiškumu nėra nė kiek susiję.

Mokslininkė pateikia pavyzdį: pavadinimas „Karaliaus tortas“ neturi nieko bendro su karaliumi ar karališkąja šeima, taip pat kaip ir žodžio dalis bio- neturi sąsajos su ekologiškumu: „Žodžio dalis bio- dažnai yra vadinamojo „žaliojo smegenų plovimo“ (angl. greenwashing) dedamoji.“

Gamintojai, naudodami šį rinkodaros triuką, bando maisto produktą vartotojui pateikti kaip ekologišką, nors įstatymų aprašyta tvarka jis toks nėra. „Ar tikrai pasitikite gamintoju, kuris vartoja madingą žodį, užuot akcentavęs produkto išskirtinumą kokybe paremtais, pagrįstais aspektais?“ – klausia A. Zabulionė.

Perspėja: mokslininkės A. Zabulionės teigimu, žodžio dalis bio- nenurodo produkto ekologiškumo. / KTU nuotr.

Konservantai irgi naudingi

Dauguma vartotojų parduotuvėje stengiasi vengti maisto produktų, kuriose yra nurodytas didelis kiekis konservantų, nes tai dažnai siejama su organizmui žalingomis maisto medžiagomis.

Maisto instituto mokslininkė A. Zabulionė ramina: „Maiste naudojami konservantai negali būti kenksmingi žmogui, t. y. negali sukelti ligų ar trikdyti sveikatą. Yra griežtos normos, nusakančios, kokiam produktui ir kiek galima konservanto naudoti. Todėl konservantai patys savaime pavojaus sveikatai nekelia.“

Konservantai ne tik nėra kenksmingi žmogaus organizmui, bet ir turi privalumų, tokių kaip mikroorganizmų dauginimosi slopinimas. Šis aspektas ypač aktualus šiuolaikinėje visuomenėje, nes maisto produktų tiekimo grandinės yra ilgos ir nenaudojant konservantų gali būti prarandama daug maisto.

„Įsivaizduokite, jei įsigytumėte kečupo, kurį naudojate nedideliais kiekiais, ir jis būtų tinkamas vartoti tik porą savaičių? Blogiausia, kad ne visi mums pavojingi mikroorganizmai turi kvapą ar skonį, todėl rizikuotumėte ir apsinuodyti“, – teigia Maisto instituto mokslininkė.

Ar tikrai pasitikite gamintoju, kuris vartoja madingą žodį, užuot akcentavęs produkto išskirtinumą kokybe paremtais, pagrįstais aspektais?

Konservantai nėra pavojingi žmogaus sveikatai ir turi savų privalumų, tačiau jeigu žmogus vietoje šviežios mėsos, žuvies, ar daržovių dažnai renkasi mėsos, žuvies gaminius, maisto pusgaminius, apdorotus, jau pagamintus produktus, A. Zabulionė įspėja – tai gali sutrikdyti žarnyno mikroorganizmų veiklą ir sukelti virškinimo problemų, tokių kaip įvairių maistinių medžiagų trūkumą, pilvo pūtimą, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą.

Sveikatai palankus

Mokslininkė A. Zabulionė pabrėžia, kad parduotuvėse svarbiausia vengti to, kas neatitinka asmeninių poreikių. Pavyzdžiui, žmogus, turintis alergijų, visuomet turėtų patikrinti, ar maisto produkte nėra aktualių alergenų: „Net jei produktą perkate dažnai ir pirkote jau daug kartų, jis gali kisti. Turite atidžiai žiūrėti, kokia yra produkto sudėtis. Produktų įvairovė leidžia rinktis tai, kas kiekvienam žmogui geriausia.“

Mokslininkė taip pat paminėjo ir dalykus, į kurių kiekį krepšelyje turėtų atsižvelgti visi vartotojai – konservantai ir emulsikliai. Didelis kiekis šių maisto priedų daro neigiamą įtaką žmogaus žarnyno mikrobiomai ir gali sukelti įvairių virškinimo problemų. Svarbu saikas ir sąmoningas produktų pasirinkimas.

Pasak mokslininkės A. Zabulionės, parduotuvėje renkantis maisto produktus svarbiausia yra neužstrigti ties vienu maisto produktu, nes nė vienas produktas nėra stebuklingas ir per dažnai vartojant tą patį produktą rizikuojama negauti visų organizmui reikalingų medžiagų.

„Įvairovė yra daug svarbesnė nei vieno vartojamo produkto „nuostabumas“. Tik įvairovė padeda užtikrinti visų maisto medžiagų poreikių patenkinimą“, – užtikrina KTU Maisto instituto mokslininkė A. Zabulionė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Gurmanų saulė ir UV spinduliai
    Gurmanų saulė ir UV spinduliai

    Lietuviai gyvena gerai. Rengiasi gražiai. Valgo skaniai. Ir vis pro petį pasidairo į latvius, estus – jie tai turi mišlenų, o mes niekaip nepramušame. Tad pernai gruodį ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės p...

    1
  • Žanrų niveliacijos era
    Žanrų niveliacijos era

    Šiomis dienomis, kai kino teatruose rodomas lietuvių autorių sukurtas filmas „Prezidentas“, pasakojantis mūsų šalies prezidento Valdo Adamkaus biografiją, daugelis kelia nebūtinai naują, tačiau retai tiksliai atsakomą klausim...

    1
  • Iššūkis moterims – įgyvendinti pokyčius versle
    Iššūkis moterims – įgyvendinti pokyčius versle

    Didesnis moterų verslumas rodo ne vien didesnį šalies ir pasaulio bendrąjį vidaus produktą (BVP). Savą verslą nuolat kuriančios moterys Lietuvoje gali paspartinti perėjimą prie tvaresnės visuomenės. ...

    2
  • Lietuvis ir azijietis
    Lietuvis ir azijietis

    Lietuvis J. turėjo viziją, kurią paskatino viskis, ir ėjo gatve migloto tikslo link. Nieko čia nebūtų tragiško – tegul sau eina linksmas, jei kitiems netrukdo. Tačiau štai niuansas: turėdamas savo viziją, lietuvis J. beveik nemat...

    5
  • Trump–Litovsko taika
    Trump–Litovsko taika

    Naujoji Rusijos valdžia, vadinamojo Sovnarkomo (Liaudies komisarų sovieto) nariai, laiko veltui negaišo, tad jau spalio 27 d. (lapkričio 9 d.) buvo išleistas specialus dekretas, leidžiantis griebtis represijų prieš bet kuriuos fiziniu...

    2
  • Ar padės laimėtas aukso puodas?
    Ar padės laimėtas aukso puodas?

    Turbūt daugelis iš mūsų norėtų laimėti loterijoje aukso puodą ir susikurti užtikrintą, orų ir saugų gyvenimą senatvėje. ...

    2
  • Kaukazo žaizdos
    Kaukazo žaizdos

    Graikų mituose Kaukazas – vienas tų stulpų, laikiusių pasaulį. Čia Dzeusas prie uolos prikalė ir amžinoms kančioms pasmerkė Prometėją – vieną garsiausių titanų – už tai, kad tas iš dievų pavogė ugnį ir perdavė ją m...

    2
  • Atsarginiai piliečiai
    Atsarginiai piliečiai

    Referendumas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo turint ir kitos šalies pilietybę įvyko, tačiau laukiamų rezultatų neatnešė. Keisti šalies Konstitucijos 12-ąjį straipsnį sutiko kiek daugiau nei 1 mln. rinkėj...

    7
  • Aikštei reikia konkretumo
    Aikštei reikia konkretumo

    Svarstydami, už ką balsuoti, žmonės klausinėjo vienas kitą: ar pakeis ką nors naujasis tautos vadas ar ir toliau sruvensime įkyrėjusia vaga? ...

    6
  • Savivertės nuospaudos
    Savivertės nuospaudos

    Šiandien „Eurovizijoje“ nuskambės lietuviškai atliekama daina, pakėlusi visą Malmės areną ant kojų. Koks pasididžiavimas sava kalba! Nereikia nė 1,3 mln. eurų, už kuriuos Valstybinė lietuvių kalbos komisija ketina stiprint...

    6
Daugiau straipsnių