Quantcast

Lietuvos specialistai nuskenavo Bučos ir Borodyankos teritorijas Ukrainoje: buvo apgadinti dronai

  • Teksto dydis:

Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė karo suniokotų Bučos ir Borodyankos teritorijų Ukrainoje fotografavimą dronais, kad vėliau galėtų būti sukurtas 3D miestų planavimo įrankis.

Anot agentūros pranešimo, aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė „Artificial Intelligence Map LLC“ (AIMap).

Vykdant skenavimo darbus, keli dronai buvo smarkiai apgadinti.

„Nors iš anksto pasirūpinome, kad visiems vietos gyventojams bei tarnyboms būtų paskleista informacija apie draugiškų dronų skraidymą, du mūsų tiekėjų dronai buvo nepataisomai sugadinti, kai nenustatyti asmenys elektroninėmis priemonėmis atjungė jų valdymą bei nuleido ant žemės”, – sakė SSVA specialaus projekto Ukrainai vadovas Tomas Gulbinas.

Vienas dronas nukrito į privačią teritoriją, kur atgauti jį pavyko tik su vietos policijos pagalba.

Jį bus galima suremontuoti, tačiau tęsti skenavimo darbų dronas nebegalėjo.

Surinktą informaciją šiuo metu analizuoja bendrovė „Vilniaus Planas“ („ID Vilnius“), ji projekte atsakinga už duomenų apdorojimą bei perkėlimą į 3D platformą.

SSVA su „ID Vilnius“ įgyvendina projektą, kurio metu bus sukurta platforma, trimatėje erdvėje leisianti atvaizduoti ne tik vykdomus, bet ir planuojamus statybos projektus Ukrainos miestuose, pamatyti, kokią įtaką jie turės aplinkai bei gyventojams.

„Iš surinktų duomenų sukurtas 3D planavimo įrankis bus naudingas tiek statytojams, tiek projektuotojams, skatins greitesnį tvarių ir kokybiškų pastatų atstatymą. Lietuva ir toliau visais įmanomais būdais padeda Ukrainai kovoje už laisvę“, – teigė SSVA direktorius Aidas Vaičiulis.

Projekto metu taip pat numatyti 3D platformos naudojimo ir tobulinimo mokymai Bučos bei Borodyankos savivaldų darbuotojams.

Kyjivo srities savivaldybės smarkiai nukentėjo nuo Rusijos puolimo plataus masto karo pradžioje 2022 metais, sugriauta ir apgadinta tūkstančiai pastatų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBučaBorodyanka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių