Quantcast

Nusipirkote garsaus dizainerio gaminį už mažą kainą? Turime jums blogą žinią

  • Teksto dydis:

Ar žinote, kas yra klastotė ir kaip ją atpažinti? Štai, pavyzdžiui, šie batai yra originalas ar klastotė? Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad viskas gerai, tačiau visi šie daiktai yra tikros klastotės, atvežtos iš muitinės. Ar gyventojai sugeba atskirti, kaip atpažinti, į LNK žurnalisto klausimus atsakė Valstybinio patentų biuro vadovė Irina Urbonė.

– Pasak statistikos, mažėja žmonių, kurie norėtų įsigyti klastotę, bet ar visi sugeba jas atpažinti. Ką parodė neseniai jūsų atliktas eksperimentas?

– Praeitą savaitę atlikome eksperimentą. Toks jau ne pirmas, darėme ir 2020 m. Jo tikslas – pamatyti, kiek mūsų visuomenė sugeba atpažinti, ar tai yra klastotė, ir koks žmonių požiūris į jas. Kiek jų linkę tą ne originalų daiktą įsigyti. Šį eksperimentą darėme prekybos centre „Ozas“. Dabar  Kalėdų metas, visi perka dovanas, todėl neatsitiktinai pasirinkome tokią erdvę, kuri suponuotų, kad joje kaip ir negalėtų būti klastočių. Tam tikra provokacija. Eksperimento metu 101 žmogus priėjo prie mūsų stendo. 23 žmonės atpažino, kad čia kažkas negerai, netikra ir panašu į klastotę. 17 žmonių susidomėjo ir 3 buvo pasirengę įsigyti klastotę, nors apie tai buvo informuoti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Pagal žmonių skaičių, atrodytų, kad daugelis nenorėtų pirkti klastočių, bet jie tiesiog neatpažįsta? Bet kas ir bet ką gali įsiūlyti kaip originalą? Kur problema?

– Negalime taip drąsiai teigti, kad bet kas ir bet ką gali įsiūlyti, nes didžioji visuomenės dalis vis dėlto sugeba įvertinti. Netgi tokioje vietoje kaip prekybos centras, kur galvotume, kad apskritai neturėtų būti tokių dalykų. Todėl šie mūsų eksperimentai skirti kartu ir šviesti visuomenę, ir formuoti atitinkamą požiūrį. Kiekvienas žmogus yra individas, bet socialus individas – tas sociumas – formuoja jo elgesį, nuomonę ir įpročius.

– Kaip  atpažinti, ar tas daiktas yra klastotė, kas išduoda, į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Garsūs prekių ženklai nedaro didelių išpardavimų. Ir nerealu, kad tokiam originaliam daiktui būtų, tarkim, 80 proc. nuolaida.

–   Žmonėms, kurie nėra iš arti matę, rankose laikę originalo, tam tikrais atvejais būtų sunkiau atskirti, pastebėti skirtumus. Norėčiau pabrėžti, kad ne visos klastotės padarytos nekokybiškai, kartais išties sunku atpažinti. Daug informacijos galima rasti visagaliame internete, kur tikrai nemažai rašoma, kokie esminiai skirtumai tarp originalaus daikto ir netikro. Bet pagrindinė taisyklė žmogui turėtų būti tokia – kur tu bandai tą daiktą įsigyti, vieta. O antras dalykas – kaina. Nereikia savęs apgaudinėti. Jei už siūlomą prekę prašoma gerokai mažiau nei kainuoja originalas, tai jau turėtų būti signalas, kad  kažkas ne taip.

– Bet dažnai žmonės apsigauna, mano, kad išties didelės akcija, kodėl gi pigiau neįsigijus.

– Pirmiausia – garsūs prekių ženklai nedaro tokių didelių nuolaidų ir išpardavimų. Ir nerealu, kad tokiam originaliam daiktui būtų, tarkim, 80 proc. nuolaida. Reikėtų prisiminti, kad tokia kaina nereali.

– Kas dar būdinga klastotėms?

– Jei kalbėtume apie nekokybiškas klastotes, kai žmogus nežino, kaip atrodo originalus šis daiktas, tai pirmiausiai turėtų įvertinti daikto kokybę. Klastotės gaminamos ir prastesnės kokybės medžiagų, naudojama ir pigesnė darbo jėga. Taigi viskas slypi detalėse. Reikia atkreipti dėmesį į smulkmenas: į siūles, į papuošimus – tos smulkios detalės dažniausiai ir išduoda, kad prekė nėra originalas.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

matyt iš garažo eina

matyt iš garažo eina portretas
jei nešasi įrankių dėžę

pyzdos o jūs taip per gyvenimą ir einat

pyzdos o jūs taip per gyvenimą ir einat  portretas
netikiu kad tarp tu vištų nėra kūrybiniu, kurios sugebėtu pakeisti pasaul

Tai pala pala !

Tai pala pala !  portretas
Ar žmogus nori įsigyti jam patinkantį daiktą , ar brangų dizainerio vardą ? Manau , kad vardą perkantys - tenkina tik savo tuštybę , o perkantys gražų , patinkantį (kad ir ne originalų) - savo sielą. Ir kas čia blogo - nuoširdžiai neaišku. Ir kokio galo ten blusinėti , kad atrasti skirtumą tarp originalo ir padirbinio ?.. Viena aišku , kad dizaineriai susirūpinę dėl savo uždarbio , tai lai jie ir rūpinasi tuo ... O pirkėjui užkarti šių problemų TIESIOG NEDORA , NES JIS - VISADA TEISUS :perka tai ,kas parduodama.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių