Quantcast

Prezidentė: Lietuva atsilieka pagal paslaugas vyresniems žmonėms

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį apsilankiusi Dotnuvos slaugos namuose, paragino savivaldybes bei Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją senelių priežiūrai reikalingas paslaugas plėtoti atsisakant institucinės vaikų globos.

„Visos savivaldybės ir nauji merai, kurie dabar išrinkti, šitame regione taip pat, kviečiu jus dar kartą pasižiūrėti į savo regionus, į savo savivaldybes, ir pasistengti, kad jūsų savivaldybėse vaikų liktų vis mažiau globos namuose, o senoliai, kuriems reikia pagalbos, sulauktų jos visi“, - žurnalistams sakė prezidentė.

Anot Lietuvos vadovės, socialinės paslaugos, kurios turėtų pasiekti vyresnio amžiaus žmones, Lietuvoje yra per menkai išplėtotos.

„Tokių žmonių Lietuvoje vis daugiau, mūsų visuomenė sensta, o tokių paslaugų, ypač priežiūros negalią turintiems žmonėms, tikrai nepakanka. Šiuo metu panašiuose namuose mes turime tik apie 5 tūkst. žmonių, 16 tūkst. žmonių Lietuvos prižiūrimi namuose (...). Tai yra lygmuo, kaip toli mes dar atsilikę teikiant tokias paslaugas“, - dėstė D.Grybauskaitė. Ji pabrėžė, kad Vakarų Europoje galimybę gauti paslaugas specialiuose priežiūros įstaigose turi apie 6-7 proc. senolių, tuo metu Lietuvoje - tik apie 1 proc. vyresnių nei 65 metai gyventojų.

„Valstybės socialinės politikos prioritetai turi keistis. Pažeidžiamiausiems žmonėms turime užtikrinti reikiamą pagalbą – būtina didinti kokybiškų paslaugų teikimą ir priežiūrą senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems, mažinti vaikų globos namų, palengvinti globą ir įsivaikinimą. Gebėjimas pasirūpinti savo silpniausiais – brandžios valstybės požymis“, – Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė.

Senų žmonių globos įstaigų Lietuvoje yra 102, didesnė dalis steigėjų – savivaldybės, kita yra įsteigusios visuomeninės organizacijos, religinės bendruomenės, privatūs asmenys, valstybė.

Pasak Prezidentūros, šioje srityje, be valstybės ir savivaldybių, galėtų nemažai nuveikti ir nevyriausybinės organizacijos bei savanoriai, ypač jauni žmonės, kurie galėtų būti nuolatiniai vyresnių ir neįgalių žmonių talkininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
kuriais atvejais tai pirmauja ir pesasi del paslaugu suteikimo pirmumo tai laidoimo firmos ir medikai palaikantys rysi su firmomis.... Tai Faktas tik niekas tuo nesirupina

tik taip

tik taip portretas
reikėtų važiuoti į slaugos ligonines netikėtai tada pamatytų tikrą vaizdą

Jukas

Jukas portretas
1. Nedidinti pensijinio amziaus. 2. Grazinti pensininkams pavogtus pinigus. 3. Pakelti pensijas bent iki 600 euro.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių