Quantcast

Užmojis: į kariuomenę – sulaukus vos 16 metų

  • Teksto dydis:

Toks siūlymas skinasi kelią Seime. Tiek valdantieji, tiek opozicija palaiko, kad į šauktinių sąrašus moksleiviai patektų jau būdami dešimtoje klasėje. Negana to, ir universiteto ar kolegijos slenksčio jaunuoliai negalėtų peržengti tol, kol neatidavė devynių mėnesių duoklės valstybei poligone. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su idėjos iniciatoriumi, Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Artūru Žukausku.

– Jūsų komitete pritarta idėjai, kad moksleiviai jau nuo 16 metų atsirastų šaukimo sąraše, nuo 17 metų tikrintųsi sveikatą ir dar neįstoję į aukštąją mokyklą laikytų ginklą rankoje.

– Iš tikrųjų šitos pataisos buvo siūlomos mokinių iniciatyva. Jie norėtų gauti daugiau informacijos ir žinoti apie savo būklę šaukimo į kariuomenę atžvilgiu. Ir mes siūlome, kad gaunant pasą atsirastų įskaita tam tikra, būtų elektroninė prieiga ir jaunuolis matytų savo būklę, kada jį kviečia sveikatos tikrintis, kada įtraukia į šauktinių sąrašus. Mokiniai mūsų prašė, kad būtų daugiau informacijos, nes visi sutinka, kad ginti tėvynę yra svarbu. Tačiau mums teigė, kad šiuo metu dažnas jaunuolis nesusigaudo, ko iš jo norima, kada jis gali būti pašauktas. Tai tokia įskaita galėtų pagelbėti.

– Krašto apsaugos ministerija, kaip suprantu, taip pat ploja rankomis, nes nebūtų galima išvengti šaukimo į kariuomenę. Nes jeigu esi pašauktas, tavęs tiesiog nepriims aukštoji mokykla, kol neatlikai privalomosios karinės tarnybos.

– Taip, mes siūlome, kad jau 18 metų jaunuoliai žinotų, jog jie yra šauktinių sąraše. Ir tuomet tiems, kurie įtraukti į šauktinių sąrašą, nebūtų taikoma išlyga dėl studijų. Tačiau pabaigę tarnybą, pagal naują mokslo ir studijų įstatymo redakciją, jie įgyja pranašumą ir įstoja per lengvatinę eilę į aukštąją mokyklą. Čia, manau, bus labai daug ir savanorių, kuriems šiandien sunkiau yra įstoti. Mes einam tuo keliu, kad nesuteikiam kažkokių papildomų balų, bet tiesiog 10 proc. vietų kiekvienoj studijų programoj bus skiriama tiems, kurie turi stažą. Ir ateity galbūt didinsim tą procentą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Toliau LNK žurnalistas pokalbį tęsė su Moksleivių sąjungos prezidentu Jonu Trumpa.

– Nuo 16 metų Lietuvos piliečiai gauna pasą, o į kitą ranką valdžia siūlo ginklą. Ką renkasi moksleiviai?

Moksleiviai patys yra pagauti tokioje nepatogioje situacijoje.

– Moksleiviai patys yra pagauti tokioje nepatogioje situacijoje. Patys mokiniai apie karo tarnybą yra dar menkai informuoti ir jeigu paklaustume jų nuomonės, greičiausiai ji būtų labai neobjektyvi į vieną arba į kitą pusę. Tai tik dabar mes vykdome tyrimą, kol kas jį yra užpildęs nereprezentatyvus moksleivių skaičius, bet mes matome tam tikrus pastebėjimus iš to tyrimo. Pavyzdžiui, beveik pusė moksleivių neprieštarauja tam, kad būtų pašaukti 16 metų ir atliktų tarnybą po mokyklos arba po profesijos įgijimo. Ką mes akcentuojam, ir moksleiviai taip pat, kad neturi būti pertrauktas ugdymosi procesas pačioje mokykloje. Ir taip pat, kad turėtų plėstis alternatyvos būdai. Kad mes galėtume atlikti tarnybą nevyriausybinėj organizacijoj, tokioj kaip Šaulių sąjunga. Moksleiviai pastebi, kad tarnyba turi prasidėti rugsėjį po mokyklos baigimo, jog būtų galima ją atlikti devynis mėnesius ir toliau studijuoti.

– Moksleiviai nesibaimina, kad iki universiteto durų dar reikės šiek palaukti, nes aukštosios mokyklos durys bus jiems užvertos, kol jie atiduos tą devynių mėnesių duoklę valstybei?

– Pagrindinis principas čia yra loterija, kuris anksčiau būdavo ir dabar yra. Mūsų moksleiviai sako, kad jei dalis mūsų eis, o dalis neis, tai kaip ir nėra sąžininga. Ir moksleiviai pasisako dėl krašto apsaugos disciplinos įvedimo mokykloj, kad ji būtų plačiau plėtojama. Jie nėra labai kategoriškai nusiteikę prieš. Bet mes dar gryninsimės, ar gali mūsų pozicija šiek tiek vystytis, plėtotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Čia kvepia totalia kontrole ! Manau kad siekiama valdyti laisvu judėjimu ir laisve. Vaikai bus statomi ir verčiami " duoklės atidavimui" kaip minima straipsnyje . O kokia duoklẹ valdžia atiduos piliečiams , karą ? Ačiū mes PRIEŠ ! Eikit patys pirmi politikai ir jų vaikai , tie kurie tai priimate . O mes gimdėme vaikus ne jūsų nuosavybei spręsti gyventi ar žūti kare ar dar kažką sumąstysite. Norite eikite patys ! Atiduoti duoklę už ką ir dar priverstine tvarka , kad piliečiai davė jums valdžios kėdę ? Tada sakome- lauk !

Kęstas

Kęstas portretas
Visi, išskyrus Vaitkų, svajoja apie Rusijos pralaimėjimą. Rusijos pralaimėjimo nebus be branduolinės žiemos. Paskutinį kartą buvo žiema, panaši į branduolinę, kai išmirė didesni dinozaurai. Didesni dinozaurai išmirė dėl maisto trūkumo. Tarp dinozaurų buvo ir tokio dydžio, kaip mes. Tai ir mes išmirtume dėl maisto trūkumo. Neleiskime pulkeliui nevykėlių kasti duobę visai žmonijai. Mums reikalinga taika, kad sutvarkyti ekonomiką ir prisitaikyti prie klimato katastrofos. Merkel buvo paskutinė kanclėrė, gynusi vokiečių interesus. Šiandieninis Scholzas yra toks pat aklas, kaip ir mūsų Nausėda, vedantis tautą į pražūtį. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Kutūzovas \\\\\.../////

Kutūzovas  \\\\\...///// portretas
Debiloidai,o ko ne nuo 4 metų,vaikų darželių klausimas išsispręstų ir tokio amžiaus vismis lanbirkizminėmis nesąmonėmis aklai tikėtų.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių