Quantcast

Pasitikėjimas bažnyčia – žemiausias per visą 25 metų stebėjimo istoriją: kas nutiko?

  • Teksto dydis:

Liepą fiksuotas pasitikėjimo bažnyčia rodiklis yra žemiausias per visą 25 metų stebėjimo istoriją. Ir Seimu pasitiki vos 10 proc. gyventojų, pasakojama LNK reportaže.

„Šiuo metu 43 proc. pasitiki bažnyčia, 22 proc. nepasitiki. Na, prieš dvidešimt metų buvo labai didelis pasitikėjimas bažnyčia – siekė net 70 proc. Galbūt reikėtų stebėtis, ne kodėl dabar jis sumažėjo, o kodėl tuomet žmonės taip stipriai pasitikėjo bažnyčia. Manau, kad tuo metu ši institucija asocijavosi su atgimimu, nepriklausomybe, nes pati bažnyčia ilgą laiką buvo persekiojama. Ir šiaip, ypač Vakarų Europoje, tas pasitikėjimo rodiklis nėra aukštas. Tik ten kitaip formuojamas klausimas – ar pasitikite religinėmis organizacijomis. Tad tai nestebina. Apklausos rodo, kad tas pasitikėjimas bažnyčia labai stipriai priklauso nuo žmonių amžiaus. Vyresni kaip 70 metų amžiaus gyventojai ypač pasitiki bažnyčia – tokių yra apie 70 proc. Na, o 40-mečiai ir jaunesni – vis mažiau. Ir ta riba čia labai išryškėja“, – komentavo sociologas Vladas Gaidys.

„Manęs tai nestebina, nes kitoks žmonių požiūris, kitoks gyvenimas, kitoks supratimas“, – teigė kalbinta pašnekovė.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

„Pažiūrėkite, kas Lenkijoje vyksta arba JAV dėl abortų draudimo. Tai visiškai nedera su šių laikų žmonių orumu“, – sakė kitas kalbintas gatvėje praeivis.

Ar Rusijos pradėtas karas Ukrainoje turi įtakos žmonių pasitikėjimui skirtingomis institucijomis? Kaip pasaulio įvykiai keičia šiuos rodiklius?

„Dėl kariuomenės, tai prieš 25-erius metus pasitikėjimo lygis ja buvo labai žemas, nes ir įvaizdis mūsų kariuomenės buvo nelabai koks. Šiuo metu tas įvaizdis labai pagerėjo: ir uniformas susitvarkė, ir ginkluotė pagerėjo – viskas pakilo į aukštesnį lygį. Tad dabar gyventojai labai pasitiki ir kariuomene, ir policija“, – sakė V. Gaidys. 

Vos 10 proc. gyventojų pasitiki Seimu, tačiau yra kur kas didesnis pasitikėjimas Vyriausybe. Kodėl?

„Taip, Vyriausybe gyventojai pasitiki labiau nei Seimu. Visose šalyse pasitikėjimas parlamentu nedidelis, nes daugeliui asocijuojasi, kad ten daug kalbama, bet mažai realiai daroma. Gal išskyrus Skandinavijos šalis, kur parlamentu labiau pasitikima“, – teigė sociologas.

Vyriausybe gyventojai pasitiki labiau nei Seimu.

 

„Partijomis, manau, yra didesnis nepasitikėjimas nei skelbiama iš tikrųjų. Apie partijas – geriau nieko“, – teigė pakalbintas praeivis.

„Kad nepasitiki partijomis, mano galva, yra teigiamas dalykas. Nepasitikėjimas skatina politinę konkurenciją, o tai gerai“, – porino kitas pašnekovas.

„Kuo daugiau institucijų žmonės pasitiki, vadinasi, tuo visuomenė yra sveikesnė, saugesnė, o valstybė stipresnė. Tad galima teigti, kad augantis pasitikėjimas įvairiomis šalies institucijomis rodo stiprėjančią valstybę. Ir laimės koeficientas yra gana didelis Lietuvoje – aukščiau nei vidurkis. Ir korupcijos rodikliai labai pasikeitė“, – komentavo V. Gaidys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

parmazonas

parmazonas portretas
Koc aš netikiu nei į vieną religijos garbinamą ar itin peikiamą heroju,bet nesišydiju iš žmonių laisvės tikėti kuo jie nori,nespjaudau ant kryžiaus ir netepu ekskrementais Kristaus paveikslo kaip tai yra buvę Vilniuje prie teatro.Ar kartais ne konservantai dabar nori užkimšt burnas kunigams ,kad jie neaiškintų tikintiesiems,kad šeima yra vertybė ir valstybės pagrindas,o ne elgėbėtešnikai su savo kiaura ideologija ir išplaktais anusais?Argi čia mes,netikintieji,o ne konservantų pasamdyti gaidžiai dabar stumia naują liniją apie kritusį pasitikėjimą bažnyčia?Kas be ko,būta tų klaidų bažnyčioj,bet ji koc nekiršija tarpusavy tautos.Aišku,galėjo pačioj pradžioj mėšlina šluota ištėkšt iš bažnyčių jas iškart apgulusius komunistus,bet tas pasiaiškiimas,kad ji priima visus klydusius ir neatstumia jų,mažumą kaip ir apramina bolševikų engtus tikinčiuosius.Tik va klausimas ant kiek anys atgailauja ,o ne apsimeta iki sekančio kailio keitimo?

antikristas

antikristas portretas
Ne viduramziai gi tiketi pasakomis apie tariama "dieva gimusi is sventosios dvasios". kitas reikalas vos mokykla baigusiems valstieciams ir darbininkams, kurie ir yra baznycios elektoratas.

as

as portretas
zmogus tiki dievu ir tiki,o baznyciomis pasitikejimas suslubavo del tu nesibaigianciu skandalu...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių