Quantcast

Ukrainiečių organizacijos vadovė: energetikos objektų apšaudymas paskatins emigraciją

Ukrainos pilietinio tinklo „Opora“ valdybos pirmininkė Olga Aivazovska teigia, kad Rusijos vykdomas energetikos objektų apšaudymas artėjant žiemai paskatins naują ukrainiečių emigracijos bangą.

„Norime pasidalinti analitiniais duomenimis, kaip Rusija šiuo metu yra susikoncentravusi į energetinės sistemos Ukrainoje apšaudymą, kaip 2022-2023 metais šie įvykiai privedė prie beveik 2 mln. ukrainiečių gyventojų praradimo“, – LRT laidoje „Ryto garsai“ pirmadienį kalbėjo O. Aivazovska.

„Dabar Ukrainoje energetikos sistemos padėtis tokia prasta, neužtenka lėšų remontui ir atnaujinimui. (...) Manome, kad vėl žmonės turės išeiti, nes gyventi Ukrainoje bus sudėtinga“, – teigė „Opora“ valdybos pirmininkė.

Taip ji kalbėjo prieš pirmadienį Seime rengiamus Rusijos karą prieš Ukrainą išgyvenusių žmonių viešus klausymus.

„Matome labai tikslią koreliaciją tarp energetikos apšaudymų, ilgalaikių blackoutų (liet. energijos tiekimo sutrikimų), kurie privedė prie to, kad žmonės nebegalėjo gyventi dideliuose miestuose ir privedė prie reikšmingos migracijos bangos“, – LRT radijuje teigė O. Aizavovska.

Anot jos, 2024 metų kovą Rusija „vėl stipriai padidino apšaudymų apsukas“, Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) dėl įtarimų šiais nusikaltimais kovą išdavė arešto orderius dviem aukštiems Rusijos kariškiams.

Arešto orderiai išduoti armijos generolui leitenantui ir laivyno admirolui Sergejui Kobylašui bei Viktorui Sokolovui, įtariami jų nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2022 metų spalio iki 2023 metų kovo.

S. Kobylašas ir V. Sokolovas ieškomi dėl atakų nukreipimo į civilinius objektus ir pernelyg didelės atsitiktinės žalos civiliams gyventojams arba žalos civiliniams objektams, taip pat nusikaltimo žmoniškumui.

Praėjusių metų kovą teismas paskelbė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo vaikų teisių kontrolierės arešto orderį dėl karo nusikaltimų, kaltindamas juos asmenine atsakomybe už vaikų grobimą iš Ukrainos.

Renginyje „Tragedijos aidai: civilių ir vaikų liudijimai apie Rusijos karą prieš Ukrainą“ žmonės pirmadienį Seime dalinsis tiesioginiais liudijimais ir prisiminimais apie savo okupacijos ir trėmimų patirtį.

Rusija plataus masto invaziją į Ukrainą surengė 2022-ųjų vasario 24 dieną. Per daugiau nei dvejus karo metus žuvo ar buvo sužeisti dešimtys tūkstančių Ukrainos gyventojų.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekarasukrainiečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių