Quantcast

Baltarusija žada netikėtą nestrateginių branduolinių ginklų nešėjų patikrinimą

  • Teksto dydis:

Baltarusija antradienį pranešė, kad autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos nurodymu pradės netikėtą savo nestrateginių branduolinių ginklų nešėjų patikrinimą.

„Vadovaujantis Baltarusijos prezidento įsakymu, atliekamas staigus nestrateginių branduolinių ginklų nešėjų patikrinimas“, – pranešė Gynybos ministerija.

Nestrateginiai branduoliniai ginklai, dar vadinami taktiniais branduoliniais ginklais, yra skirti naudoti mūšio lauke ir gali būti nešami raketomis.

Jie yra ne tokie pražūtingi kaip strateginiai branduoliniai ginklai, naudojami ištisiems miestams sunaikinti, tačiau jie vis tiek yra masinio naikinimo ir niekada nebuvo naudojami kovoje.

„Iskander“ operatyvinio-taktinio komplekso padalinys ir Su-25 lėktuvų eskadrilė yra pasirengę vykdyti numatytas užduotis. Patikrinimas bus atliekamas griežtai laikantis [A. Lukašenkos] nustatytų laiko nuostatų. Jo metu bus tikrinamas visas veiklos spektras nuo smūgių taktinėmis branduolinėmis galvutėmis planavimo, rengimo ir panaudojimo“, – sakė gynybos ministras Viktaras Chreninas.

Baltarusijos gynybos ministerijos duomenimis, dalis aviacijos pajėgų ir priemonių jau perkelta į kitą aerodromą, o po to kariškiai pradės „treniruotis ruoštis nestrateginio branduolinio ginklo panaudojimui“.

Baltarusija pati neturi branduolinių ginklų, tačiau pernai, didėjant įtampai dėl Ukrainos, sutiko savo teritorijoje priimti Rusijos taktines kovines galvutes.

Minsko teigimu, patikrinimas sinchronizuojamas su Rusija.

Rusijos gynybos ministerija išvakarėse paskelbė, kad artimiausiu metu surengs pratybas, per kurias planuojama spręsti „klausimus, susijusius su nestrateginių branduolinių ginklų panaudojimu“.

Maskva teigia, kad naujausios pratybos yra atsakas į Vakarų lyderių, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną), komentarus dėl karių siuntimo į Ukrainą.

Prasidėjus plataus masto Rusijos karui Ukrainoje, V. Putinas sustiprino savo branduolinę retoriką ir vasarį kreipdamasis į tautą perspėjo, kad kyla „reali“ branduolinio karo grėsmė.

Praėjusiais metais Rusija atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą ir pasitraukė iš pagrindinio ginkluotės mažinimo susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis.

Baltijos šalių, Vokietijos, JAV pareigūnai pasmerkė Rusijos ketinimus surengti taktinių branduolinių ginklų pratybas.

Praėjusią savaitę duodamas interviu E. Macronas sakė, kad klausimas dėl karių siuntimo į Ukrainą teisėtai iškiltų, jei Rusija pralaužtų Ukrainos fronto liniją ir Kyjivas pateiktų tokį prašymą.

„Nieko neatmetu, nes susiduriame su tuo, kuris nieko neatmeta“, – sakė E. Macronas, turėdamas omenyje V. Putiną. Panašių pastabų jis jau buvo išsakęs vasarį.

Savo ruožtu Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) praėjusią savaitę interviu sakė, kad Ukraina turi teisę smogti taikiniams Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vyža

Vyža portretas
Plūgo rankena dedasi labai svarbiu. Cha cha cha...

Pašol

Pašol portretas
Jis kujum debilas prakeiktas

Beždžionė su granata ;)

Beždžionė su granata ;) portretas
Traktorius kolchožnikas tegul pasitikrina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių